avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 752 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Onorariu executor
Discuție deschisă în Executare silită

Onorariu executor

Buna ziua,
As dori sa stiu in sarcina cui "cade " de plata onorariu executorului judecatoresc. Din ceea ce stiam acesta pica in sarcina debitorului. In urma solicitarii de executare silita am primit o instiintare precum ca in temeiul art 669 NCPC sa achit suma x reprezentand avans cheltuieli necesare indeplinirii actelor de executare civila. Nu debitorul plateste tot onorariu?
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 14:10, 20 Noiembrie 2014
Buna ziua,

Cheltuielile vor fi avansate de partea care solicita executarea silita, adica creditorul. Ulterior, cheltuielile vor fi recuperate de la debitor, impreuna cu debitul in situatia fericita ca acesta este solvabil
Noul Cod de procedura civila
Art. 669

Cheltuieli de executare

(1) Partea care solicită îndeplinirea unui act sau a altei activităţi care interesează executarea silită este obligată să avanseze cheltuielile necesare în acest scop. Pentru actele sau activităţile dispuse din oficiu, cheltuielile se avansează de către creditor.

(2) Cheltuielile ocazionate de efectuarea executării silite sunt în sarcina debitorului urmărit, în afară de cazul când creditorul a renunţat la executare, situaţie în care vor fi suportate de acesta, sau dacă prin lege se prevede altfel. De asemenea, debitorul va fi ţinut să suporte cheltuielile de executare stabilite sau, după caz, efectuate după înregistrarea cererii de executare şi până la data realizării obligaţiei stabilite în titlul executoriu, chiar dacă el a făcut plata în mod voluntar. Cu toate acestea, în cazul în care debitorul, somat potrivit art. 667, a executat obligaţia de îndată sau în termenul acordat de lege, el nu va fi ţinut să suporte decât cheltuielile pentru actele de executare efectiv îndeplinite, precum şi onorariul executorului judecătoresc şi, dacă este cazul, al avocatului creditorului, proporţional cu activitatea depusă de aceştia.

(3) Sunt cheltuieli de executare:

1. taxele de timbru necesare declanşării executării silite;

2. onorariul executorului judecătoresc, stabilit potrivit legii;

3. onorariul avocatului în faza de executare silită;

4. onorariul expertului, al traducătorului şi al interpretului;

5. cheltuielile efectuate cu ocazia publicităţii procedurii de executare silită şi cu efectuarea altor acte de executare silită;

6. cheltuielile de transport;

7. alte cheltuieli prevăzute de lege ori necesare desfăşurării executării silite.

(4) Sumele datorate ce urmează să fie plătite se stabilesc de către executorul judecătoresc, prin încheiere, pe baza dovezilor prezentate de partea interesată, în condiţiile legii. Aceste sume pot fi cenzurate de instanţa de executare, pe calea contestaţiei la executare formulate de partea interesată şi ţinând seama de probele administrate de aceasta. Dispoziţiile art. 451 alin. (2) şi (3) se aplică în mod corespunzător, iar suspendarea executării în privinţa acestor cheltuieli de executare nu este condiţionată de plata unei cauţiuni.

(5) În cazul în care sumele stabilite potrivit alin. (4) nu pot fi recuperate de la debitor, din lipsa bunurilor urmăribile sau din alte cauze, ele vor fi plătite de creditor, care le va putea recupera de la debitor când starea patrimonială a acestuia o va permite, înăuntrul termenului de prescripţie.

(6) Pentru sumele stabilite potrivit prezentului articol, încheierea constituie titlu executoriu atât pentru creditor, cât şi pentru executorul judecătoresc.



Debitorul are obligatia sa suporte toate cheltuielile de executare
Insa,creditorul demareaza cererea si procedura de executare silita ,iar executorul pentru desfasurarea diligentelor,demersurilor catre autoritati,acte si actiuni,este necesar a se avansa o cota parte din suma de executare de catre creditor,urmand ca intreaga c/v executare sa fie recuperata de la debitor-in conditiile in care acesta este solvabil...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita, plata cheltuielilor spiriy2005 spiriy2005 Buna ziua, Am calitatea de creditor intr-un proces de executare silita si doresc sa stiu daca sunt obligat sa achit eu cheltuielile de executare + onorariu ... (vezi toată discuția)
Nerespectarea sentintei civile definitive de catre otp bank galcsb galcsb Buna ziua.Am sentinta definitiva impotriva OTP Bankdin data de 06.04.2016,prin care trebuia sa-mi transfere o suma destul de mare in CHF in contul meu cu ... (vezi toată discuția)
Recuperare cheltuieli de executare silita lacramioara81 lacramioara81 buna ziua! M-ar interesa cum se pot recupera de la debitor cheltuielile de executare silita, atunci cand din lipsa bunurilor urmaribile ale debitorului, ... (vezi toată discuția)