As vrea sa aflu si eu daca, in cazul in care nu mi se aproba concediul de odihna pe anul aceste incepand de la inceputul luniii, pot demisiona fara preaviz? Sau daca am fost anuntata ca mi se micsoreaza salariul foarte mult si nu-mi mai convine suma, pot demisiona fara preaviz?
Cum trebuie sa sciu in cererea de demisie?
si in cazul unui contract de colaborare, acela inceteaza pur si simplu daca scriu ca nu mai doresc sa colaborez cu acea firma?
Orice modificare in ceea ce priveste drepturile salariale se face prin act aditional la CIM semnat de catre angajator si angajat. In cazul in care micsorarea salariului s-a facut fara a semna acel act aditional este un motiv sa va dati demisia fara preaviz.
In ceea ce priveste concediul de odihna....in mod normal se face planificarea concediului pentru toti salariatii unitatii la inceputul anului. Daca ati fost planificata la efectuarea CO si angajatorul va refuza acest drept puteti demisiona fara preaviz....iar angajatorul are obligatia sa va compenseze in bani CO neefectuat.
In ceea ce priveste contractul de colaborare....trebuie sa vedeti clauzele in cazul incetarii acestuia. Cititi cu atentie contractul si veti gasi raspuns....
Va multumesc. La noi in firma nu se fac programari in legatura cu concediul. Fiecare vine si spune ca vrea concediu. In legatura cu micsorarea venitului. Pe cartea de munca sunt platita conform studiilor superioare si acolo nu se umbla. Restul de bani ii iau pe drepturi de autor la aceeasi firma si acolo mi s-a micsorat substantial. Asa ca nu mai vreau sa stau pe 900 de lei si sa muncesc cat pentru 10.
Mda...se intampla de obicei sa fie asa . Daca nu mai doriti sa continuati relatiile de munca cu angajatorul....va dati demisia; nu cred ca o sa fie deacord fara preaviz , dar incercati .....si in cel mai rau caz efectuati previzul. Dar este bine inainte de a face acest pas sa fiti sigura ca va doriti acest lucru si ca aveti sanse sa gasiti un nou job.
Va multumesc mult pentru raspuns. Voi incerca, daca nu se poate am de gand sa nu ma duc pe perioada preavizului. Pot sa-i reclam undeva ca eu nu mi-am luat de 8 ani concediu de odihna? Si mai ales daca nu ma duc in afara sa-mi desfaca disciplinar contractul de munca mai pot face ceva? In sensul ca este ceva de ce se tine seama la o noua reangajare/ Mai ales ca am stat aici 8 ani?
In cazul in care nu ati efectuat co si nu aveti cereri semnate in acest sens, puteti sa faceti o sesizare catre ITM . asa cum am redat art de lege in celalalt topic deschis de D-voastra , concediul de odihna este un drept asupra caruia nu se pot face renuntari .
Nu , nu pot face nimic altceva decat sa va inchida activitatea in cadrul firmei ca abatere disciplinara. Si daca acest lucru nu este important ptr D-voastra , nu au decat sa se lege la cap cu o cercetare disciplinara (care la urma urmei poate fi contestata ) .