avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 369 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Creanta nascuta dupa intrarea in insolventa
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Creanta nascuta dupa intrarea in insolventa

Buna ziua, as avea urmatoarea intrebare: in cazul unei creante nascute dupa deschiderea procedurii insolventei, cum sa procedez?
Pe scurt: am emis o factura catre o societate fara a stii ca si-a cerut insolventa (lg.85/2006), inca din anul 2013. Factura a fost emisa in 2014. Nu au achitat insa ne-au eliberat un bilet la ordin. L-am introdus in banca insa fost respins pt fonduri insuficiente. Pe bilet intr-adevar scria ca sunt in insolventa, insa nu le-a fost ridicat dreptul de administrare deci, puteau inca sa emita documente de plata iar activitatea inca le continua. Problema este ca aceasta factura si acest bilet la ordin deja dateaza din februarie 2014. Pana acum nu am facut nimic sperand ca isi achita suma. Am luat legatuira cu ei, nu mai vor sa ne raspunda. Am vb cu lichidatorul, ne-a spus ca el nu are ce face ca nu li s-a ridicat dreptul de administrare. Ce sa facem? Putem face inscriere la masa credala cu repunere in termen/ Daca da in ce temei? Art.64 din legea insolventei nu ar trebui sa functioneze? Va rog sa ne ajutati cu un raspuns pentru a stii cum sa mergem mai departe, si eventual daca se poate cu un model de cerere de inscriere la masa credala si repunere in termen ...Multumesc mult
Cel mai recent răspuns: Lucian Cojocar , Avocat 17:10, 23 Noiembrie 2014
Dreptul de administrare se considera incetat la data intrarii in insolventa, respectiv la data cand a fost pronuntata sentinta de deschidere procedura iar din acel moment SC este administrata numai de catre lichidatorul judiciar.
este vorba de insolventa nu de faliment, si de ridicare, nu incetare. Multumesc.
Se poate intra in insolventa prin procedura generala, fara intrare in faliment si fara dizolvarea societatii (urmand a se vedea daca este posibila o redresare a activitatii), si intrare in faliment prin procedura simplificata cu dizolvarea firmei din RC unde este inmatriculata. La intrarea direct in faliment prin procedura simplificata se ridica in tot dreptul de administrare al administratorului societatii si se numeste lichidatorul judiciar in aceasta functie, urmand ca de la acea data toate actele de administrare sa fie efectuate numai de catre lichidator.
Este vorba de procedura generala deocamdata, la cererea debitorului, in conditiile expuse de mine mai sus. Multumesc frumos.
Creantele nascute dupa data deschiderii insolventei sunt trecute in tabelul suplimentar (art.3, pct.18 din vechea lege a insolventei

Alte discuții în legătură

Recuperare salarii angajator in insolventa uncetatean8 uncetatean8 Buna seara, Am lucrat cu Contract de munca la o firma aflata in insolventa. Procedura de insolventa a fost declansata inainte de a ma angaja acolo. Firma ... (vezi toată discuția)
Recuperare drepturi salariale firma insolventa iuliana Dragoi iuliana Dragoi Buna ziua, Firma la care am lucrat a intrat in insolventa, a doua zi dupa declararea oficiala a insolventei si-a mutat o mare parte din salariati pe alta ... (vezi toată discuția)
Facturi emise ulterior deschiderii procedurii prevazute de legea 865/2006 dyana33 dyana33 Buna ziua! Am depus o cerere de inscriere la masa credala a unui debitor aflat in insolventa si desi am specificat ca facturile erau emise ulterior ... (vezi toată discuția)