avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... FACTURI EMISE ULTERIOR DESCHIDERII PROCEDURII ...
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

FACTURI EMISE ULTERIOR DESCHIDERII PROCEDURII PREVAZUTE DE LEGEA 865/2006

Buna ziua!
Am depus o cerere de inscriere la masa credala a unui debitor aflat in insolventa si desi am specificat ca facturile erau emise ulterior deschiderii procedurii, mi-a fost respinsa cerere. Administratorul judiciar ma notifica si mentioneaza ca cererea a fost formulata tardiv, ca atare creanta nu a fost inregistrata in tabelul creantelor si ma averizeaza ca pot depune contestatie conform art 73(1). Imi va respinge si contestatia pentru ca termenul pentru solutionarea contestatiilor a trecut(20.09.2009) si el stia asta. Ce imi ramane de facut in cazul asta si conform carui articol din legea 85 ma pot adresa...fie administratorului judiciar sa-mi plateasca suma?
Ultima modificare: Marți, 20 Octombrie 2009
dyana33, utilizator
Cel mai recent răspuns: dyana33 , utilizator 15:10, 20 Octombrie 2009
Legea insolventei este 85/2006, probabil ati gresit....in fine, incercati o cerere de repunere in termen, fiindca ma gandesc ca a trecut termenul de inscriere la masa credala si s-a definitivat tabelul.
Cat despre facturile care au fost emise dupa inceperea procedurii, va puteti inscrie direct la masa credala (chiar daca s-a definitivat tabelul creditorilor) daca s-a propus intrarea in procedura simplificata/faliment.
Este foarte importanta starea in care este procedura acum, ceea ce nu rezulta din situatia descrisa de dv. E proced. generala, e simplificata,...?
Este vorba de procedura generala momentan. Imi cer scuze ca nu am specificat. Dar pana la deschiderea falimentului, mai pot face ceva? Pot sa ma dresez direct administratorului judiciar printr-o adresa? Exista vreun articol in baza caruia ma pot adresa?
- Contravaloarea facturilor emise dupa deschiderea procedurii, urmează a fi
considerată creanţă după deschiderea procedurii şi achitată cu prioritate faţă de cele anterioare art. 16 din Legea 85/2006 precizeaza: tabelul preliminar de creanţe cuprinde toate creanţele născute înainte de data deschiderii procedurii
curente, scadente, sub condiţie sau în litigiu, acceptate de către administratorul judiciar în urma verificării acestora. În tabel vor fi menţionate atât suma solicitată de către creditor, cât şi suma acceptată şi rangul de preferinţă. În cazul procedurii simplificate, în acest tabel se vor înregistra şi creanţele născute după
deschiderea procedurii şi până la momentul intrării în faliment;
Sumele invocate cu titlu de penalităţi vor fi admise la masa credală doar pentru creanţele anterioare datei deschiderii procedurii, conform prevederilor
art. 41 alin. 1 din Legea 85/2006, după deschiderea procedurii„Nici o dobândă, majorare sau penalitate de orice fel ori cheltuială nu va putea fi adăugată creanţelor născute anterior deschiderii procedurii” (ati inclus si penalitati? sau singurul motiv de respingere a cererii a fost termenul?!).

In concluzie, eu cred ca puteti face contestatie pe baza art 75 (sunteti inca in termen, nu cred ca a fost de rea credinta adm. jud.), care va fi judecata de judecatorul sindic; iata textul de lege:

Art. 75. - (1) După expirarea termenului de depunere a contestaţiilor, prevăzut la art. 73 alin. (2), şi până la închiderea procedurii, orice parte interesată poate face contestaţie împotriva trecerii unei creanţe sau a unui drept de preferinţă în tabel definitiv de creanţe, în cazul descoperirii existenţei unui fals, dol sau unei
erori esenţiale care au determinat admiterea creanţei sau a dreptului de preferinţă, precum şi în cazul descoperirii unor titluri hotărâtoare şi până atunci necunoscute.
(2) Judecarea contestaţiei se va face de judecătorul-sindic, după citarea contestatorului, a creditorului care deţine creanţa contestată, dacă acesta nu este chiar contestatorul, a administratorului judiciar/lichidatorului, a membrilor comitetului creditorilor şi a oricărei alte părţi interesate, după caz.
(3) Până la judecarea irevocabilă a contestaţiei, judecătorul-sindic va putea declara creanţa sau dreptul de preferinţă contestat ca admis numai provizoriu.

Depinde de situatia concreta. Motivati bine contestatia!!! Eventual puteti atrage atentia ca a trecut termenul de depunere a cererii deoarece facturile sunt recente, dupa deschiderea procedurii, etc....asta ar merge si la o cerere de repunere in termen, insa eu cred ca contestatia ar fi mai bine-venita.


Nu am inclus majorari, singurul motiv de respingere a cererii a fost termenul. Dar ma gendeam sa ma adresez direct administratorului judiciar conform art, 49 (2) din lege.
Voi ce ziceti?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot cere suspendarea vanzarii? chrissrea chrissrea Buna ziua! Sunt administrator special al unei societati in faliment. Mentionez ca in calitate de fost actionar si salariat am si eu o suma de bani cu care ... (vezi toată discuția)
Cum fac dovada neprimirii notificarii Valeriu Greceanu Valeriu Greceanu Azi am aflat ca nu sunt trecut in tabelul definitiv de creante. Lichidatorul mi-a aratat confirmarea de primire a notificarii, trimisa pe adresa mea de ... (vezi toată discuția)
Recuperare drepturi salariale firma insolventa iuliana Dragoi iuliana Dragoi Buna ziua, Firma la care am lucrat a intrat in insolventa, a doua zi dupa declararea oficiala a insolventei si-a mutat o mare parte din salariati pe alta ... (vezi toată discuția)