avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 471 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Eroare materiala in factura - refuz plata
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Eroare materiala in factura - refuz plata

O societate A face o promisiune bilaterala de vanzare - cumpare scoietatii B in sensul ca A va vinde lui B un apartament. Se platesc cateva rate de catre B lui A dupa care se face contract de vanzare - cumpare prin care A ii vinde lui B apartamentul hotarandu-se ca plata se face in rate conform unui scadentar (anexa la contract) si promisiunea este inlocuita de contract.

Din acest moment A face o greseala in sensul ca pe facturile emise catre B uita sa inlocuiasca la explicatii promisiune bilaterala de vanzare - cumparare cu contract de vanzare - cumparare.

Este aceasta eroare materiala (din punctul meu de vedere) un motiv ca facturile de rate sa nu fie recunoscute de catre B si refuzate la plata? B in momentul de fata denunta contractul si considera ca nu avea nicio obligatie de plata intrucat promisiunea nu mai era in vigoare iar pe facturi scris la explicatii promisiune bilaterala in loc de contract de vanzare - cumparare ?
Cel mai recent răspuns: Alexandru Palaghia , Contabil 14:56, 26 Noiembrie 2014
Daca exista scadentar anexat contractului, nu inteleg care ar fi problema. Este o simpla eroare materiala care nu are repercusiuni juridice in ceea ce priveste obligatia de plata a ratelor la scadenta.

Separat, in ceea ce priveste intrebarea din motto, o consider absolut legitima si sunt in asentimentul dvs., cu o singura rezerva: in loc de "De ce infractorii primesc mancare daca nu muncesc" as fi spus "De ce infractorii primesc mancare daca refuza sa munceasca".

Cred ca ... din mila ? :)
LucianCojocar a scris:

Separat, in ceea ce priveste intrebarea din motto, o consider absolut legitima si sunt in asentimentul dvs., cu o singura rezerva: in loc de "De ce infractorii primesc mancare daca nu muncesc" as fi spus "De ce infractorii primesc mancare daca refuza sa munceasca".

Tot se discuta zilele acestea ce ar trebui sa se faca in Romania sa ajungem la normalitate.

Pai am putea incepe cu infractorii din puscarii si sa isi castige mancarea, energia, apa si materialele sanitare care le folosesc. Si statul va fi generos cu ei si le va oferi cazarea gratis ... tot vor fi avantajati fata de cei care platesc chirie :D

Revenind la subiect. Cunoasteti vreo decizie care s-a dat in vreun caz asemanator? Undeva de unde sa reiasa ca o eroare materiala nu inseamna stingerea obligatiilor asumate prin contract.

Nu, nu am si nu cunosc nicio astfel de hotarare. Eu zic ca supraevaluati rolul facturilor in aceasta speta.Aici sunt doar simple instrumente de plata cu rol justificator si nu au natura juridica unui veritabil contract.
Aveti o corespondenta prin care se refuza factura? Daca nu, atunci se presupune ca le-a acceptat dar nu plateste din alt motiv. Daca da, atunci corectia era simpla, conform codului fiscal, se storneaza factura si se refactureaza. Nu stiu cum e cu termenele de plata in aceasta situatie ar trebui sa primeze clauzele contractuale, dar si daca nu e asa doar o singura rata ar fi afectata... Mie imi pare un cumparator de rea credinta, probabil veti ajunge in instanta.
Ultima modificare: Luni, 24 Noiembrie 2014
DinuX, utilizator
Imi permit sa va atrag atentia asupra erorii de natura fiscala, intrucat factura trebuia emisa de catre vanzator la data incheierii contractului de vanzare-cumparare, pe intreaga valoare de vanzare a apartamentului (pozitia 1 din factura), dupa care se venea cu stornarile de avansuri din celelalte facturi anterior emise.
Probabil, daca s-ar fi lucrat corect fiscal, nu ar mai fi aparut problema mentionata de dvs.
Fiscal, platile efectuate in baza contractului de promisiune bilaterala reprezinta plati/incasari in/de avans. Contractul de vanzare-cumparare este dovada clara a transferului dreptului de proprietate, moment in care obligatoriu trebuia emisa factura.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzarea unui apartament neintabulat razvan_george razvan_george Buna ziua. Ma aflu in urmatoarea situatie . Am hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila care tine loc de act de vanzare cumparare pentru un apartament ... (vezi toată discuția)
Promisiune bilaterala de vanzare-cumparare a unui teren arabil silvia77 silvia77 Buna ziua. Am o promisiune bilaterala de vanzare-cumparare a unui teren arabil si va rog sa imi spuneti daca am dreptul sa utilizez acel teren inaintea ... (vezi toată discuția)
Promisiune de vanzare cumparare v.s precontract simona.elisa simona.elisa Buna ziua, m-ar interesa si pe mine care este diferenta daca exista unu intre o promisiune de vanzare cumparare si un precontract. Vreau sa achizitionez un ... (vezi toată discuția)