avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 924 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... este cazul sa fac plangere la CEDO?
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

este cazul sa fac plangere la CEDO?

As dori opinii daca este acum sau nu momentul pt. plangere la CEDO:
Situatia de fapt pe care pt. o corecta apreciere o expun pe larg:
Sint reclamant intr-un proces inceput cu ani in urma, obiect pretentii.
Intr-un prim ciclu procesual la fond cererea mi-a fost respinsa, a fost solutionata prin admiterea unei exceptii invocate de parat.
Mi-a fost admis apelul, sentinta de fond a fost desfiintata, cauza trimisa la rejudecare. Recursul paratului a fost respins.
In rejudecare la fond la primul termen am formulat o cerere numita de mine modificatoare/precizatoare cu noi capete de cerere. Am solicitat de asemenea actualizarea sumei pretinse cu rata inflatiei.
Instanta de fond a respins intreaga cerere modif./preciz. ca tardiva (formulata dupa prima zi de infatisare care ar fi unica doar in primul ciclu procesual, desi am depus jurisprudenta mai multe hotariri de curti de apel in care se arata ca in rejudecare se revine la prima zi de infatisare daca nu a fost cercetat fondul).
A fost respinsa si cererea principala neintemeiata.
In apel a fost mentinuta respingerea cererii modif./preciz. in intregime, dar mi-a fost admisa cererea principala, paratul a fost obligata sa plateasca.., dar fara rata inflatiei.
Impotriva deciziei din apel am declarat recurs eu pt.respingerea cererii m/preciz. ca tardiva, cat si pt.respingerea cererii de actualizare a obligatiei principale cu rata inflatiei (catime), iar paratul a declarat recurs pt. admiterea apelului cu privire la cererea principala.
Decizia din recurs:
Mi-a fost respins recursul, apararile mele nici nu au fost pomenite, s-au reiterat consideratii generale , art.315, etc., mai mult, a fost ignorata jurisprudenta ICCJ la care am facut referire. Exista o decizie afisata pe site-ul Sectiei a II-a ICCCJ din 2013 oct., in care se arata ca in anumite conditii se revine in rejudecare la prima zi de infatisare. Nici motivul privind actualizarea cu rata inflatiei nu mi-a fost admis, instanta de recurs a apreciat intreaga cerere ca modificatoare si deci tardiva.
A fost admis recursul paratului Desi instanta de apel a facut o ampla analiza a fondului, instanta de recurs a scris vreo 3 pagini pt. a ajunge la concluzia ca nu s-a cercetat efectiv fondul in apel si a trimis cauza spre rejudecarea apelului cu totul (fara indicatii).
Ca argumente din decizia de recurs: in apel nu au fost analizate anumite aparari ale paratului. In realitate aceste aparari au fost formulate de parat in recurs pt.prima oara, nu au existat la fond, nici in apel. Instanta de recurs s-a mai legat de aspecte care nu au fost criticate de parat prin motivele de recurs si asupra carora nu am avut cum sa formulez aparari.
Urmeaza rejudecarea apelului.
Desi probabil printre rânduri se intelege, precizez si eu ca pe langa repetatele inclacari ale art.6.1., in acest proces impartialitatea judecatorilor nu se aplica.

Întrebarea mea pe scurt este urmatoarea:
Este cazul sa fac plangere la CEDO ?
Imi expira termenul de 6 luni de la decizia din recurs.
in prezent nu ma mai intereseaza decat actualizarea cu rata inflatiei , sint multi ani si suma f.mare.
Este o decizie irevocabila prin care mi-a fost respinsa cererea accesorie (rata inflatiei) cu incalcarea art.6.1, dar cererea principala nu a fost inca solutionata irevocabil, deci nu se stie inca daca obligatia accesorie este sau nu datorata .
As face plangere si pt. incalcarea art.6.1 in solutionarea recursului paratei cu consecinta trimiterii spre rejudecare, ceea ce nu trebuia sa se intample, recursul paratei trebuia respins.

Va multumesc daca ati avut rabdarea sa parcurgeti explicatiile mele si pt. orice opinie.
Ultima modificare: Vineri, 21 Noiembrie 2014
eugen82, utilizator
Cel mai recent răspuns: eugen82 , utilizator 09:32, 21 Noiembrie 2014
Nu consider ca ati avea sanse dar puteti incerca asa cum incearca multi...

Doar partea cu nemotivarea instantei ar putea fi invocata cu succes...

Dar nu ati obtine rejudecare...

Cati bani ati pierdut?
Ultima modificare: Vineri, 21 Noiembrie 2014
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Cu privire la incalcarea art.6.1 in solutionarea fondului, apelului si recursului meu ref. tardivitatea cererii m/preciz si a cererii de actualizare cu rata inflatiei, am argumente solide.
Asa cum ati observat si dvs., este vorba despre motivarea hotaririi fara nici cea mai din urma analiza a apararilor mele, care sint dealtfel sustinute de doctrina si jurisprudenta.
Suma este foarte mare si m-am obisnuit in acest proces in toate fazele sale ca unele instante sa copieze întocmai apararile paratului (persoana cu greutate) si sa nu retina nimic din aparile mele, ca si cum nu le-as fi scris si nu exagerez.
Întrebarea care ma preocupa este daca pot face plagere ref. solutionarea irevocabila in inst. nationale a cererii accesorii atat timp cat cererea principala nu a fost solutionata inca.?

Cred ca ceea ce pot obtine este doar rejudecarea, nu si suma.
Cauza fiind trimisa spre rejudecarea apelului, constituie impediment privind admisibilitatea eventualei cereri adresate Curtii EDO, cu motivarea ca pricina nu este inca definitiva, aceasta fiind inca susceptibila de recurs dupa pronuntarea hotararii din apelul ce va urma a fi judecat. Chiar si ignorand chestiunile ce tin de admisibilitatea cererii adresata Curtii EDO, nu vad ca fiind intemeiat motivul dumneavoastra, poate doar sub aspectul duratei excesive a judecatii daca se justifica acest lucru.

Chestiunea actualizarii creantei cu indicele de inflatie nu trebuie confundata cu dobanda cele doua notiuni nefiind sinonime. Astfel reclamantul are posibilitatea sa solicite pe cale accesorie acest lucru in judecata dar in situatia in care nu o va face, va putea reveni asupra acestui drept in faxa executarii silite, unde va putea solicita executorului judecatoresc actualizarea creantei cu indicele de inflatie chiar daca acest lucru nu a fost cerut in fata instantei de judecata.
Ultima modificare: Vineri, 21 Noiembrie 2014
ContSters334413, utilizator
Da, daca hotararea nu este definitiva nubexista chiar nicionsansa in acest caz.
@Legisperitum :
-executorul actualizeaza doar de la data hoatririi irevocabile, nu de la data nasterii obligatiei principale, care e cu ani in urma si trebuie acordata de instanta prin dispozitiv
- hotarirea privind rata inflatiei este irevocabila (pe vechiul cod), nu se mai rejudeca in apel, in apel se rejudeca doar cererea principala

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Precizarea actiunii dupa casare cu trimitere spre rejudecare, pe motiv ca prima instanta nu a intrat in judecarea pe fond a cauzei CABINET DE AVOCAT Valentin PRECUP CABINET DE AVOCAT Valentin PRECUP Va rog sa-mi spuneti daca aveti practica judiciara cara sa sustina admisibilitatea unei cereri de precizare (modificare) a actiunii principale in urmatorul ... (vezi toată discuția)
Poate fi chemata in garantie o persoana la primul termen dupa ce dosarul a fost trimis spre rejudecare? asaveid asaveid Intr-un dosar care are ca obiect pretentii, dosar ce s-a aflat pe rolul judecatoriei dupa care s-a introdus recursul iar decizia tribunalului a fost trimiterea ... (vezi toată discuția)
Rejudecare dupa casare UrsacheSoare UrsacheSoare Buna ziua, Am inceput un proces in 2009. Am depus actiunea in mod corect la Judecatorie. Insa judecatoria a considerat ca nu e competenta material sa judece ... (vezi toată discuția)