avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Poate fi chemata in garantie o persoana la primul ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Poate fi chemata in garantie o persoana la primul termen dupa ce dosarul a fost trimis spre rejudecare?

Intr-un dosar care are ca obiect pretentii, dosar ce s-a aflat pe rolul judecatoriei dupa care s-a introdus recursul iar decizia tribunalului a fost trimiterea dosarului spre rejudecare, se poate cere de parat chemarea in garantie a unei persoane?
Cererea de chemare in garantie se taxeaza?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 21:38, 29 Aprilie 2012
Depinde de limitele si considerentele deciziei de casare (care a fost motivul pentru care s-a casat). Potrivit art.61 alin.1 din CPC cererea de chemare in garantie formulata de parat se depune odata cu intampinarea, iar daca intampinarea nu este obligatorie, cel mai tarziu la prima zi de infatisare, iar cererea de chemare in garantie formulata de catre reclamant se poate depune pana la inchideea dezbaterilor, inaintea primei instante. Cu toate acestea daca instanta apreciaza ca este tardiva va proceda la judecarea separata a cererii de chemare in garantie
asa cum vi s-a raspuns si mai sus, depinde de cum s-a judecat prima oara fondul (daca s-a judecat) si de hotarirea din recurs;
de exemplu daca cererea a fost prima oara respinsa pe exceptie fara judecarea fondului, atunci in rejudecare se revine la prima zi de infatisare si poate cere chemarea in garantie a unui tert chiar si paratul;
ar fi util sa dati detalii: atat cu privire la primul ciclu procesual cat si cu privire la indicatiile date de instanta de recurs, daca exista
la fond cererea reclamantului a fost respinsa ca nefondata, iar la recurs sentinta a fost casata si trimisa cauza spre rejudecare
In baza Cpciv inca in vigoare - art.60-61 - partea poate sa cheme in garantie o alta persoana impotriva careia ar putea sa se indrepte, in cazul cand ar cadea in pretentii cu o cerere in garantie sau in despagubire.
Cererea va fi facuta in conditiile de forma pentru cererea de chemare in judecata.
Cererea facuta de parat se va depune odata cu intampinarea; cand intampinarea nu este obligatorie, cererea se va depune cel mai tarziu la prima zi de infatisare.
cererea d echemare in garantie formulata d ecatre reclamant se poate depune pana la incheierea dezbaterilor inaintea primei instante.
In cazul dvs, daca casarea data de instanta de recurs este totala, dosarul se reia si se judeca in totalitate la instanta de fond, caz in care o asemenea cerere este adminisibila.
Ea se timbreaza - conform art.10 Lg.146/1997 actualizata - dupa regulile aplicabile cererii sau actiunii principale.
Cererea de chemare in garantie poate fi primita in masura in care nu s-ar incalca principiul dublului grad de jurisdictie in fond, cu ocazia rejudecarii fondului dupa casare. Intrucat recursul a fost exercitat intr-o materie in care dreptul de apel a fost suprimat de lege, cererea de chemare in garantie este admisibila.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere in garantie la recurs! cata26 cata26 Ma aflu in litigiu de munca!Se presupune ca am pierdut in fond si singura cale de atac e recursul!Se poate la recurs sa chem in garantie 3 persoane(2 fizice si ... (vezi toată discuția)
Procedura - a avut loc cercetarea fondului? eugen82 eugen82 Intr-un proces cererea principala a fost respinsa pt.exceptie iar cererea de chemare in garantie formulata de reclamant fost respinsa ca [b]neintemeiata[/b], ... (vezi toată discuția)
Aspecte de procedura civila Cabinet individual de avocat „Petrescu C.” Cabinet individual de avocat „Petrescu C.” Dragi colegi, solicit si eu o opinie, pe procedura civila, in legatura cu o speta: In calea de atac (apel) Tribunalul constata ca judecatoria a fost ... (vezi toată discuția)