avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 574 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... procedura - a avut loc cercetarea fondului?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

procedura - a avut loc cercetarea fondului?

Intr-un proces cererea principala a fost respinsa pt.exceptie iar cererea de chemare in garantie formulata de reclamant fost respinsa ca neintemeiata, desi nu a fost pusa in discutie, nu s-au administrat probe. Considerentele din motivare se refera la fond, dar au fost "emise" de judecator in biroul lui.
In aceasta situatie cu privire la ch.in garantie s-a intrat sau nu in cercetarea fondului? sau mai nou in "judecata fondului"? (cea din art.297 alin.1 c.pr.civ.)
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters103772 , utilizator 22:36, 14 August 2011
Daca solutia pronuntata de judecator cu privire la cererea de chemare in garantie antameaza fondul, atunci s-a intrat in cercetarea fondului, chiar si atunci cand cererea nu a fost supusa dezbaterii partilor sau nu s-au administrat probe.
Neacordarea cuvantului pe fond sau neadministrarea probatoriilor constituie motive distincte de desfiintare a hotararii,
nu poate fi respinsa cererea de chemare in judecata si admisa cererea de chemare in garantie. solutia data de intanta a fost legala. problema e daca intr-adevar instanta nu a pus in discutia partilor admisibilitatea cererii de admisibilitate. daca nu s-a pus in discutie cererea atunci e miotiv pt a exercita calea de atac.
Dosarul este in rejudecare fond.
In apel a fost desfiintata intreaga hotarire fara alte indicatii.
Privind cererea principala in apel s-a constatat ca in mod gresit a fost admisa exceptia.
Cu privirea la chemarea in garantie au fost incalcate principiile oralitatii, contradictorialitatii, dreptului la aparare, pr.echitabil.
Ceea ce ma intereseaza sa lamuresc este daca in rejudecare se revine sau nu din nou la prima zi de infatisare., daca mai poate fi modificata/ precizata cererea.
Am gasit jurisprudenta cum ca atunci cind instanta de fond s-a pronuntat numai pe exceptie fara a intra in cercetarea fondului se revine la prima zi de infatisare.
In speta ar insemna ca se revine cu privire la cererea principala, dar cum ramine cu chemarea in garantie?
Cererea de chemare in garantie formulata de parat se depune odata cu intampinarea, iar cand intampinarea nu este obligatorie, se depune pana la prima zi de infatisare, stabilita pentru cererea principala.
Tot inlauntrul acestui termen cererea de chemare in garantie poate fi modificata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Precizarea actiunii dupa casare cu trimitere spre rejudecare, pe motiv ca prima instanta nu a intrat in judecarea pe fond a cauzei CABINET DE AVOCAT Valentin PRECUP CABINET DE AVOCAT Valentin PRECUP Va rog sa-mi spuneti daca aveti practica judiciara cara sa sustina admisibilitatea unei cereri de precizare (modificare) a actiunii principale in urmatorul ... (vezi toată discuția)
Poate fi chemata in garantie o persoana la primul termen dupa ce dosarul a fost trimis spre rejudecare? asaveid asaveid Intr-un dosar care are ca obiect pretentii, dosar ce s-a aflat pe rolul judecatoriei dupa care s-a introdus recursul iar decizia tribunalului a fost trimiterea ... (vezi toată discuția)
Rejudecare prima zi infatisare eugen82 eugen82 Buna ziua, intrebarea mea este urmatoarea: O hotarire de fond a fost respinsa pentru autoritate de lucru judecat (exceptie invocata de pirit) , Instanta de ... (vezi toată discuția)