Fac comert cu haine. Am certificat si factura de la producator. Protectia Consumatorului a luat o proba, le-a trimis la un laborator si m-a amendat ca nu corespunde procentul de bumbac la o rochie. Laboratorul de analize mi-a facturat tot mie costul analizei. Audreptul sa ma amendeze, desi le pot spune clar cine e producatorul (roman)? Nu e vina mea ca eticheta nu corespunde. Cum pot sa imi recuperez banii?
Daca produsul oferit la vanzare este fals din punct de vedere al continutului, materialului, etc, vina apartine deopotriva furnizorului si distribuitorului final. Din pacate nu puteti face nimic decat sa va indreptati impotriva distribuitorului care v-a furnizat produse neconforme cu declaratia de pe eticheta. E bine sa stiti de acum inainte ca, daca vindeti produse necorespunzatoare, nestiinta nu poate fi invocata in apararea dvs. Aveti obligatia sa va luati toate masurile ca marfa pe care o vindeti sa nu fie falsa, chiar daca nu ati falsificat-o dvs.
fals! Comerciantul a luat toate masurile resonabile si comerciantul NU nu poate fi acuzat de falsificare, chiar daca materiale nu corespunde cf teste. In aparararea comerciantului avem o comanda de materiale + certificare din partea producatorului de materiale. Este inadmisibil si nu este resonabil sa cerem orice comericant sa testeaza materiale (prime) la un laborator in cazul in care la baza comenzii exista un certificat de producator!
Doar daca este dovedit ca comerciantul a stiut despre falsificarea produselor, poate fi amendat. Dar dovada de rea credinta tine de OPC!
Imaginati-va: Eu cumpar o chocolata ”Poiana” la Lidl, si pe etichet scrie ”cacao 55%” dar in realitate, dupa un test intr-un laborator, este 50%. Sau, cumpar o bere ”Heineken” cu 5,5% alcool, dar dupa un test procentul de alcool este 5,4%. Sau cumpar o sticla de Coca Cola care mentioneze 20 gr de sacher pe 100 ml, dar in realitate este 21 gr/100 ml. In aceste cazuri, comerciantul NU poate fi amendat (si daca ar fi amendat, ar castiga in instanta!)