avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Teren agricol sau faneata; autorizatie de construire
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Teren agricol sau faneata; autorizatie de construire

Buna ziua,

Situatia este in felul urmator:

un teren situat intravilan intr-o mica localitate din judetul Arges

Terenul se vinde in decembrie 2004, moment la care inca se mai incheiau actele de vanzare-cumparare la notariat fara a fi obligatoriu efectuarea cadastrului la momentul perfectarii actelor.

In martie 2005, cumparatorul efectuaza cadastrul si intabularea terenului respectiv, din proprie initiativa.

In august 2014 se hotaraste sa inceapa o constructie pe acel teren. Solicita de la primarie eliberarea certificatului de urbanism. La acel moment se observa o neconcordanta intre actele de proprietate (contractul de vanzare-cumparare) si schita cadastrala, intocmita in 2005. Astfel, desi pe toate actele de proprietate ale terenului respectiv este trecuta categoria terenului respectiv ca fiind "teren intravilan agricol" , in documentatia cadastrala apare teren intravilan categoria "faneata".

I se refuza eliberarea certificatului de urbanism, pana la rezolvarea neconcordantei.

Care ar fi modalitatea de rezolvare?

Personal, consider ca este o eroare materiala din partea celui care a intocmit documentatia cadastrala si, pe cale de consecinta o intabulare gresita a acelui teren.

Ultima modificare: Vineri, 21 Noiembrie 2014
Cabinet individual de avocat „Petrescu C.”, Avocat
Trebuie facuta o indreptare a erorii materiale la cartea Funciară. Depus cerere de indreptare a erorii materiale insotita de copie CI a proprietarului si copie legalizata dupa contractul de vanzare-cumpărare .
S a verificat si la Primarie ca intre timp printr o hotarare a Consiliului Local o anumita zona din localitate sa nu fi fost trecuta la aceasta categorie si anume faneata? Daca nu exista o asemenea hotarare, sa va dea Primaria si o adeverinta in acest sens pe care o depuneti tot in copie legalizata la CF pentru indreptarea erorii materiale.
La Cartea Funciara figuraza ca : "teren arabil in suprafata de xxxx "

S-a verificat si la Primarie, nu s-a facut nicio astfel de trecere intre timp; dar repet: toate actele au fost facute la momentul 2005!
Schita cadastrala nu are valoare de act de proprietate. Documentatia cadastrala se face in vederea intabularii, daca extrasul CF va iesi cu agricol nu vad impedimentul. Adica nu vad o problema daca in CF nu este trecut faneata si nici in actul de proprietate si nici Primaria nu a trecut zona in faneata, doar poate cei de la Primarie asteapta ceva...... ;)
Ultima modificare: Vineri, 21 Noiembrie 2014
ContSters250994, utilizator
Mea culpa :)

am gresit: la Cartea Funciara figuraza cu titlul de "fanete" .

La registrul agricol al Primariei si la Taxe si Impozite este trecut "agricol" ...
Atunci urmati ceea ce v am spus mai devreme Faceti cerere de indreptare a erorii materiale la CF anexand cererii Copie legalizata dupa actul d eprprietate, copie CI proprietar, certificat fiscal Primarie copie legalizata si eventual o Adeverinta din care sa reiasa ca in intervalul 2004-2014 acest teren nu a fost trecut la alta categorie de folosinta prin nicio hotarare a Consiliului Local.

Alte discuții în legătură

Tranzactii terenuri / carte funciara ACBE ACBE Buna ziua, Sunt interesat sa achizitionez un teren intravilan de aprox.600 mp. Folosinta terenului: FANEATA Alte informatii: terenul nu este inscris in ... (vezi toată discuția)
Schimbare categorie de folosinta teren intravilan pasune in curti contructii SaraDenisa SaraDenisa Buna seara. Detin un teren intravilan care are trecut in cartea funciara la categoria de folosinta ; pasune. As dori sa schimb categoria de folosinta in curti ... (vezi toată discuția)
Indreptare eroare materiala ContSters78406 ContSters78406 Am un act de donatie din anul 1995. Acum ma interesa sa fac succeiunea pentru acest teren si am mers la un notar care mi-a spus sa iau o adeverinta cu privire ... (vezi toată discuția)