avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 623 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Indreptare eroare materiala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Indreptare eroare materiala

Am un act de donatie din anul 1995.
Acum ma interesa sa fac succeiunea pentru acest teren si am mers la un notar care mi-a spus sa iau o adeverinta cu privire la acest teren.
La primarie mi s-a spus ca acet teren are o eroare in actul de donatie cu privire la pozitionarea parcelei(este alta parcela decat cea din actul de donatie) si trebuie sa cer indreptare eroare materiala inginerului cadastral care atasase un desen al parcelei si notarului care a eliberat actul.

Cu pot eu gasi un inginer cadastral ptr ca la primarie nu am fost ajutat iar in cartea de telefon nu gasesc acest nume?

Cum se procedeaza in aceasta situatie cu privire la acest act?Care este cea mai scurta cale de a indrepta aceasta eroare?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters78406 , utilizator 18:11, 6 Martie 2009
Dacă schiţa face parte integrantă din actul de donaţie, doar notarul ar fi putut întocmi o încheiere de îndreptare a erorii materiale. Cum una dintre părţile din act a decedat, cred că doar printr-o acţiune în constatare mai puteţi soluţiona problema.

Oricum, terenul nu poate intra în masa succesorală dacă este vorba despre succesiunea celui care v-a donat terenul, acesta ieşind din patrimoniul lui la data donaţiei.

Actul de donatie este facut intre persoana care a donat decedata si tatal meu care a primit care deasemenea a decedat.
Eu sunt fiul si vreau sa fac succesiunea pe acest teren.
Primaria a cerut aceasta corectura de la lucratorul cadastral si de la notar.
Notarul sa zicem ca-l gasesc dar lucratorul cadastral se pare ca e mai greu de gasit.

Actiunea in constatare se face in justitie?Deci trebuie sa ma adresez unui avocat?
Puteti face adresa la oficiul cadastral judetean sa va comunice daca mai lucreaza si care sunt datele sale de contact.
Dar... o actiune in constatare ar fi sigura!

Caci ca sa indrepte notarul eroarea, ea trebuie constatata inati de specialistul care a intocmit cadastrul la vremea respectiva...
Apoi, mai conteaza, cu arata si colegul, daca s-a intabulat terenul in baza acelui cadastru, daca acel cadastru facea parte din actul de donatie, daca a fost numai o masuratoare de identificare, ce desen e ala (ca in '95 nu era in vigoare legea cadastrului), din ce parte a tarii sunteti etc.
Depinde de acte, exact, ce sunt si ce reprezinta ele...
Din ce imi dau eu seama acel desen este un act de identificare pe care nu este nici macar o stampila doar niste semnaturi.
Iar la baza actului de donatie sta certificat fiscal emis de circa financiara(asa este scris in actul de donatie dar nu il am printre documente)
Cereti de la notar copii dupa actele din dosarul sau notarial.
Apoi vedeti un jurist cu ele... e posibil sa se rectifice numai la notar... depinde de actele de la baza donatiei, actul de proprietate etc.

Alte discuții în legătură

Teren agricol sau faneata; autorizatie de construire Cabinet individual de avocat „Petrescu C.” Cabinet individual de avocat „Petrescu C.” Buna ziua, Situatia este in felul urmator: un teren situat intravilan intr-o mica localitate din judetul Arges Terenul se vinde in decembrie 2004, ... (vezi toată discuția)
Informatii ContSters78406 ContSters78406 In urma cu 3 luni am vrut sa completez anexa 23 pentru o succesiune.Ajuns la notar mi se cereo adeverinta asupra unui teren daca este extravilan sau ... (vezi toată discuția)