avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... In cat timp in urma unei hotarari judecatoresti am ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

In cat timp in urma unei hotarari judecatoresti am dreptul de a da un nou examen auto pentru obtinerea permisului de conducere?

Bunaseara . Doresc sa supun atentiei cazul meu in speta . [Solutia pe scurt: În temeiul art. 386 alin. 1 din Noul Cod de procedură penală şi art. 5 din Noul Cod penal, dispune schimbarea încadrării juridice a faptei reţinute în sarcina inculpatului R din infracţiunea prevăzută de art. 336 alin. 1 Cod penal, în infracţiunea prevăzută de art. 87 alin. 1 din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu aplicarea art. 5 din Noul Cod penal. Condamnă pe inculpatul R la o pedeapsă de 8 (opt) luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice, având în sânge o îmbibaţie alcoolică peste limita minimă admisă de lege, prevăzută de art. 87 alin. 1din OUG nr. 195/2002 republicată, cu aplicarea art. 5 din Noul Cod penal şi art. 396 alin. 10 din Noul Cod de procedură penală (faptă din data de 03.02.2013). În temeiul art. 81 Cod penal din anul 1969, dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 2 ani şi 8 luni, stabilit în condiţiile art. 82 Cod penal din anul 1969. În temeiul art. 71 alin. 2 Cod penal din anul 1969, aplică inculpatului R pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a teza a II-a şi b Cod penal din anul 1969, iar în temeiul art. 71 alin. 5 Cod penal din anul 1969, dispune suspendarea executării pedepsei accesorii, pe durata termenului de încercare de 2 ani şi 8 luni. În temeiul art. 15 alin. 2 din Legea nr. 187/2012 de punere în aplicare a Codului Penal, atrage atenţia inculpatului asupra consecinţelor prevăzute de art. 83 Cod penal din anul 1969, în cazul săvârşirii, cu intenţie, în interiorul termenului de încercare, a unei alte infracţiuni. În temeiul art. 274 alin. 1 din Noul Cod de procedură penală, obligă pe inculpatul la plata sumei de 500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat (din care 220 lei cheltuieli aferente fazei de urmărire penală). Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. quot] . Doresc sa stiu dupa ce perioada de timp in urma hotararii judecatoresti definitive am dreptul de a sustine un nou examen auto , avand in vedere ca una din masurile dispuse de lege atrage anularea permisului de conducere . As dori sa stiu daca existe demersuri suplimentare catre judecatorie sau politie . Multumesc frumos eventualelor raspunsuri .
Cel mai recent răspuns: Catazolla , utilizator 21:52, 21 Noiembrie 2014
Va puteti prezenta la examen in vederea dobandirii unui nou permis de conducere pentru toate categoriile avute anterior condamnarii, dupa un termen de 1 an de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare ( art.116 al. 1 lit.b) din Oug.195/2002).
Art. 116
(1) Persoana al cărei permis de conducere a fost anulat ca urmare a rămânerii definitive a unei hotărâri judecătoreşti de condamnare pentru una dintre faptele prevăzute la art. 114 alin. (1) şi la art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obţinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, după caz, dacă a intervenit una dintre situaţiile următoare:
...................................
b) a trecut un an de la data graţierii pedepsei sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei ori suspendarea executării pedepsei sub supraveghere;
...............................
Demersuri suplimentare: achitarea cheltuielilor judiciare catre stat si depunerea recipisei de plata la instanta in termen de 3 luni de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare si legalizarea hotararii de care veti avea nevoie la intocmirea dosarului pentru permis.
Multumesc frumos , ati fost de mare ajutor mai ales ca ati raspuns cu articole de lege . Multumesc si site-ului Avocat.ro

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Condamnare cu suspendare, redobandire permis lepadatunelu lepadatunelu buna . va rog sa ma ajutati privind redobandirea permisului de conducere, azi am primit condamnarea de un an cu suspendare privind conducerea unui autovehicul ... (vezi toată discuția)
interpretare sent. de cond.pentru conducere sub influenta alcoolului- obtinerea permisului de conducere dupa anulare/termen ralucaciobanu ralucaciobanu Am fost prins baut cu masina cu o alcolemie peste limita va rog sa imi spuneti ce inseamna sentinta care a data in judecata k eu nu prea inteleg mare lucru ... (vezi toată discuția)
Lmi poate spune si mie cineva mai exact despre ce e vorba si cand pot redobadi pernisul adriancalin13 adriancalin13 Am facut o prostie si am primit urmatoarea pedeapsa:Solutia pe scurt: În baza art. 87 alin. 1 din OUG nr. 195/2002 ( în noua reglementare art. 336 alin. 1 ... (vezi toată discuția)