avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Pronuntare de catre instanta de fond prin incheiere ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Pronuntare de catre instanta de fond prin incheiere civila

Buna dimineata
Va rog sa ma lamuriti cu privire la urmatoarele
Daca instanta de fond (intr-un litigiu de munca) se pronunta prin Incheiere civila, prin care ia act de renuntarea reclamantului la un capat de cerere (motivat de faptul ca parata a revocat actul atacat) si nu se pronunta prin sentinta civila este gresit? Care este temeiul legal? Intreb acest lucru ptr. ca reclamantul a declarat apel impotriva acestei incheieri civile si arata ca instanta de fond trebuia sa se pronunte prin Sentinta civila.
Cel mai recent răspuns: cristina69 , utilizator 17:34, 2 Decembrie 2014
La fiecare termen de judecata se întocmește încheierea de ședinta. Sentința este cea de la finalul judecații.

Art. 233 NCPC

Cuprinsul încheierii de şedinţă
(1) Pentru fiecare şedinţă a instanţei se întocmeşte o încheiere care va cuprinde următoarele:
a) denumirea instanţei şi numărul dosarului;
b) data şedinţei de judecată;
c) numele, prenumele şi calitatea membrilor completului de judecată, precum şi numele şi prenumele grefierului;
d) numele şi prenumele sau, după caz, denumirea părţilor, numele şi prenumele persoanelor care le reprezintă sau le asistă, ale apărătorilor şi celorlalte persoane chemate la proces, cu arătarea calităţii lor, precum şi dacă au fost prezente ori au lipsit;
e) numele, prenumele procurorului şi parchetul de care aparţine, dacă a participat la şedinţă;
f) dacă procedura de citare a fost legal îndeplinită;
g) obiectul procesului;
h) probele care au fost administrate;
i) cererile, declaraţiile şi prezentarea pe scurt a susţinerilor părţilor, precum şi a concluziilor procurorului, dacă acesta a participat la şedinţă;
j) soluţia dată şi măsurile luate de instanţă, cu arătarea motivelor, în fapt şi în drept;
k) calea de atac şi termenul de exercitare a acesteia, atunci când, potrivit legii, încheierea poate fi atacată separat;
l) dacă judecarea a avut loc în şedinţă publică, fără prezenţa publicului ori în camera de consiliu;
m) semnătura membrilor completului şi a grefierului.
(2) Încheierea trebuie să arate cum s-a desfăşurat şedinţa, cuprinzând, dacă este cazul, menţiuni despre ceea ce s-a consemnat în procese-verbale separate.
(3) În cazul în care hotărârea se pronunţă în ziua în care au avut loc dezbaterile, nu se întocmeşte încheierea de şedinţă, menţiunile prevăzute la alin. (1) şi (2) făcându-se în partea introductivă a hotărârii.

In cauza expusa s-a pronuntat doar Incheiere civila care a fost comunicata partilor in cauza cu mentiunea ca poate fi atacata in termen de 10 zile cu apel. Este vorba despre o eroare materiala a instantei de fond?
Renunţarea la judecată se constată prin hotărâre supusă recursului, care va fi judecat de instanţa ierarhic superioară celei care a luat act de renunţare. Când renunţarea are loc în faţa unei secţii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, hotărârea este definitivă.
Incheierea civila a fost pronuntata intr-un litigiu de munca de catre Tribunal (instanta de fond).
Se poate ca instanta sa fi pronuntat din eroare incheierea civila ? In cazul acesta se anuleaza incheierea pronuntata?
cristina69 a scris:
Daca instanta de fond (intr-un litigiu de munca) se pronunta prin Incheiere civila, prin care ia act de renuntarea reclamantului la un capat de cerere (motivat de faptul ca parata a revocat actul atacat) si nu se pronunta prin sentinta civila este gresit?

Înțeleg din ce ați scris că a reclamantul a renunțat doar la un capăt de cerere. Instanța a luat act de renunțare prin încheiere și a continuat judecata cu privire la celelalte capete de cerere. Sentința va fi pronunțată la terminarea cercetării judecătorești. Nu este vorba despre nicio eroare.

Alte discuții în legătură

Recurs impotriva incheierii de suspendare a executarii actului administrativ, renuntare la judecarea fondului dana_ludmila dana_ludmila Prin cererea de chemare in judecata reclamantul a solicitat: 1. anulare act adm.; 2. suspendare executare act. Instanta de fond a respins capatul 2 ... (vezi toată discuția)
Cerere indreptare eroare materiala Andrei2014 Andrei2014 Buna ziua, Intr-o sentinta ramasa definitiva dupa apel, numele unei parti nu este complet, adica nu are trecut si al doilea prenume. Trebuie sa fac o ... (vezi toată discuția)
Termen de redactare incheiere de sedinta costel_gr2013 costel_gr2013 care este termenul legal de redactare a unei incheieri de sedinta din cadrul unei judeatorii? (vezi toată discuția)