Cum trebuie sa procedeze o gravida care are o firma cu venituri mici,sub salariul minim brut ,fara asigurari medicale platite in ultimii ani,dar care are sotul cu contract de munca si plata asgurarilor la zi platite.
Poate trece pe asigurarea sotului pentru a naste si pentru a primi indemnizatia de dupa nastere?
Pot folosi calitatea de asigurat a sotului,deoarece la cnas mi-au spus ca trebuie sa platesc retroactiv niste sume pe care nu le am.
1. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) trebuie ca in ultimele 12 luni de dinainte de luna in care intrati in concediu de maternitate sa aveti cel putin o luna de zile in care ati platit la Casa Judetena de Asigurari de Sanatate (CJAS) cota de contributie de 0,85% pentru concedii si indemnizatii.
2. - Pentru a beneficia de indemnizatie penru concediu crestere copil (CCC) nu este o conditie sa aveti platite impozitul pe venit si contributiile la pensie, sanatate si somaj.
- Conditia este ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).
3. Era bine daca ati fi precizat ce fel de firma aveti si ce calitate aveti in aceasta firma.
1. Dvs. ati spus initial ca sunteti unica angajata la firma si eu am crezut ca aveti CIM.
2. - Daca sunteti numai asociat va puteti pastra aceasta calitate si in timpul CCC deoarece dividendele nu sunt asimilate veniturilor din salarii deoarece se presupune ca ele se investesc.
- Daca sunteti si administrator cu indemnizatie va trebui sa va suspendati din functie pe perioada CCC.
3. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:
Situatie:
Indemnizaţia administratorilor, precum şi suma din profitul net cuvenite administratorilor societăţilor comerciale, potrivit actului constitutiv sau stabilit de adunarea generală a acţionarilor, pot fi luate în considerare la stabilirea veniturilor care se iau în calculul indemnizaţiei pentru creşterea copilului?
Solutie:
Indemnizaţia administratorilor, precum şi suma din profitul net cuvenite administratorilor societăţilor comerciale pot fi luate în considerare la stabilirea veniturilor care se iau în calculul indemnizaţiei pentru creşterea copilului, dacă au fost prevăzute în actul de constituire al societăţii sau a fost stabilit de adunarea generală a acţionarilor, fiind asimilate veniturilor din salarii.
Situatie:
Ce venituri sunt luate în considerare în cazul asociaţilor unici?
Solutie:
În cazul asociaţilor unici, potrivit art. 55 alin. (2) lit. h) din Legea nr. 571/2003 (Codul fiscal), cu modificările şi completările ulterioare, este considerată venit din salarii indemnizaţia lunară a asociatului unic, la nivelul valorii înscrise în declaraţia de asigurări sociale.