avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 954 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Recuperare Restante Salariale un Cipru ( UE )
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Recuperare Restante Salariale un Cipru ( UE )

Buna ziua, as avea nevoie de un sfat. Cum ar putea un muncitor in constructii in Cipru sa isi recupereze pe cale legala restantele salariale? Mentionez faptul ca lucreaza in conditii legale acolo.Angajatorul a fost de acord cu faptul ca este restant si a cuvenit la plata restantelor salariale, dar timp de 5 luni nu a initiat nici o procedura pentru plata acestora.Exista un termen limita legal in UE pentru plata restantelor salariale? Care ar fi cea mai buna solutie pentru acest muncitor? Multumesc !

Ultima modificare: Duminică, 23 Noiembrie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: TutunaruAndrei , utilizator 12:37, 23 Noiembrie 2014
"Cetățenii români ale căror drepturi au fost încălcate de către angajatori au posibilitatea de a sesiza autoritățile cipriote centrale sau locale pentru a fi demarată o anchetă.
Plângerile se depun la departamentele districtuale pentru relațiile de muncă unde cetățenii români vor redacta o reclamație în scris, însoțită de xerocopii ale actului de identitate sau pașaportului, valabile, contractului de muncă, fluturași de salariu etc.

Departamentele de relații de muncă primesc sesizări privind neplata salariilor, a orelor suplimentare, nerespectarea normelor de protecție a muncii sau a altor drepturi ale angajaților mai puțin cele legate de plata contribuțiilor către sistemul de asigurări de sociale, în acest ultim caz, reclamațiile se vor depune la serviciile districtuale de asigurări sociale.
Termenul legal de răspuns la aceste plângeri este de 30 zile lucrătoare.
Conform prevederilor legale cipriote, departamentele de relații de muncă au doar un rol de mediator în conflictele de muncă dintre angajatori și angajați, neavând posibilitatea de a recupera bani de la angajatori. Totuși, dacă în urma anchetei desfășurate rezultă că angajatorul a încălcat prevederi legale în domeniul muncii și protecției sociale, atunci Ministerul Muncii și Protecției Sociale va demara o acțiune în justiție împotriva angajatorului. Astfel, interesele angajatului vor și apărate în instanță prin intermediul autorităților cipriote.

În cazul cetățenilor români aflați în situații deosebite, care au venit la muncă în Cipru prin intermediul unor firme românești de plasare a forței de muncă, li se recomandă acestora să se adreseze și Ambasadei României la Nicosia pentru a sesiza aceste aspecte Inspecției Muncii din România".
[ link extern ]
Va multumesc mult pentru aceste informatii!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Munca in cipru marinarul70 marinarul70 lucrez in cipru de 4 ani dar numai pe sezon..din mai pana la sfarsit de octombrie..asi dori sa stiu daca am drept la somaj daca nu locuiesc in cipru si vin in ... (vezi toată discuția)
Cotizanti la case de pensii si asigurari sociale in strainatate perianumarieta perianumarieta Buna ziua,cum as putea sa aflu daca compania pt care a lucrat fiul meu a platit cotizatia pt pensie in Cipru ?puteti sa mi dati o adresa unde sa trm e mail sau ... (vezi toată discuția)
''angajat'' in strainatate razvan21r razvan21r Buna ziua , am si eu cateva probleme . Acum doua saptamani aproximativ m-au contactat niste indivizi prin telefon din Cipru , mi s-a spus despre ce este vorba ... (vezi toată discuția)