avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 432 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Nelamuriri
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Nelamuriri

In anul 2004, printr-o actiune in instanta sotul meu a cerut niste sporuri care s-au adaugat la pensie, solutia s-a dat in 2012 a fost favorabila si pensia i s-a marit. Dar el in 2005 a decedat, in 2006 am optat pentru pensie de urmasi, pe care am primit-o dar calculata la pensia initiala a sotului meu, cea inainte de actiunea in instanta. Am facut o plangere la Casa de Pensii si dupa numeroase diligente mi s-a eliberat o decizie cu pensia de urmasi marita, dar nu din 2006 ci din octombrie 2008. Am cerut diferentele intre pensia primita si pensia pe care a stabilit-o Casa de Pensii din 2008, dar mi-au spus ca nu pot sa primesc diferentele decat pe ultimii 3 ani, ca nu pot sa actualizeze diferentele din 2008. pot sa fac actiune in instanta si sa cer diferentele din 2006 cand am inceput sa primesc pensia de urmasi si sa cer si calcularea indicelui de inflatie pana in 2014? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 17:09, 23 Noiembrie 2014
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 120
(1) Sumele neincasate de catre pensionar, reprezentand pensia pe luna in care a avut loc decesul si/sau, dupa caz, drepturi restante de pensie, cuvenite si neincasate pana la deces, se platesc sotului supravietuitor, copiilor, parintilor sau, in lipsa acestora, celorlalti mostenitori, in conditiile dreptului comun.

(2) Sumele prevazute la alin. (1) pot fi solicitate in cadrul termenului general de prescriptie.

2. Termenul general de prescriptie = 3 ani.

Nu m-ati inteles, sotul meu in 2004 impreuna cu alti magistrati, au cerut in instanta un spor de 15%, care Casa de pensii la calcularea pensiei nu l-a adaugat, instanta le-a dat castig de cauza si a obligat C.P. sa reactualizeze pensia cu acest spor, automat s-a marit si pensia. Eu primind pensie de urmasi, dupa marirea pensiei sotului meu, mi-au trimis si mie o noua decizie cu pensia marita (50% din noua pensie a sotului meu) Decizia am primit-o in noiembrie 2014, dar cu actualizarea din octombrie 2008. Dar C.P. nu vrea sa-mi dea diferentele decat pe ultimii 3 ani, desi decizia este modificata cu data de 1-octombrie-2008. Vreau sa stiu daca prin instanta pot obtine diferentele din 2008, sau ramane asa cum spune C.P. pe ultimii 3 ani.
Legea 263/2010

ART. 107
(1) In situatia in care, ulterior stabilirii si/sau platii drepturilor de pensie, se constata diferente intre sumele stabilite si/sau platite si cele legal cuvenite, casa teritoriala de pensii, respectiv casa de pensii sectoriala opereaza, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificarile ce se impun, prin decizie de revizuire.
(2) Sumele rezultate in urma aplicarii prevederilor alin. (1) se acorda sau se recupereaza, dupa caz, in cadrul termenului general de prescriptie, calculat de la data constatarii diferentelor.

Termenul general de prescriptie este de 3 ani.

Eu stiu ca restantele se platesc numai in acest tremen.
Juristii ma pot contraziece.
In hotararea instantei nu este trecut acest termen ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiune in instanta recuperare diferenta pensie raluca29tim raluca29tim Buna ziua, In cazul unui pensionar MAI, care activeaza acum in domeniul privat, i-am fost emisa o decizie de recalcularea pensiei in decembrie 2011 cu marirea ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, în cât timp se prescrie o datorie la casa de pensii? ... Iulia r. Iulia r. Bună ziua, în cât timp se prescrie o datorie la Casa de Pensii? Menționez ca este vorba despre plata unei pensii de boală timp de 1 an, când am fost și ... (vezi toată discuția)
Pensie neincasata drgaby drgaby Buna ziua Pe scurt....mai poate fi recuperata acum in 2013 o pensie neincasata pentru luna iunie 2006?? Motivul neridicarii pensiei este lipsa titularului de ... (vezi toată discuția)