avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1057 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pot lucra program normal- 8 ore, cu pensie de urmas?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pot lucra program normal- 8 ore, cu pensie de urmas?

Sunt din Bucureşti, am 28 de ani, şi aş dori să mă lămuresc asupra acestui subiect.- Dacă pot lucra şi în regim normal -8 ore , cu o pensie de urmaş de care beneficiez de pe urma tatălui meu, care a decedat în 2008, în baza art. 84, lit. c) :
''Art. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
(.....)
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).

Actualmente am gradul III de invaliditate (adică capacitatea de muncă este pierdută cel puţin pe jumatate), Însă cei de la casa de pensii (Inspectoarea de la stabilirii pensii) susţine ferm că pot lucra foarte bine şi liniştit şi 8 ore, pentru ca este vorba de o pensie de urmaş, şi nu de invaliditate ( deşi şi cea de urmaş este obţinută tot în urma unui grad de invaliditate). Initial am avut gradul II (adica capacitatea pierdută în totalitate), şi chiar şi atunci am primit acelaşi răspuns, că pot lucra liniştit indiferent de grad cu pensia de urmaş- însă eu nu am crezut şi de aceea mi l-am schimbat la cerere.

Articolul 118 din aceeaşi lege, spune că:
Art. 118
(1) In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate; d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).

însă aici nu se precizează şi dacă pot cumula pensia cu un venit provenit dintrun contract de muncă cu normă întreagă.

Ce ştiţi dumneavoastră legat de acest subiect? Mai există şi arte articole în lege care să vină în sprijinul afirmatiilor d-nei Inspectoare de la pensii? pentru ca nu m-a convins şi nu aş putea să mă angajez şi să fiu liniştit doar în baza spuselor ei, dacă nu văd şi un articol scris .


Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:11, 25 Noiembrie 2014
1. Artcolele de lege aratate de dvs. mai sus sunt suficiente pentru a va permite sa cumulati pensia de urmas cu orice alt venit profesional indiferent de sursa sau de cuantumul acestuia.

2. - Deoarece legea nu specifica vreo restrictie inseamna ca puteti s alucrati si cu timp normal (8 ore pe zi) si cu timp partial.
- De asemenea puteti avea mai multe contracte individuale de munca in acelasi timp (Codul muncii permite aceasta).
tudorvaleriu a scris:

Deoarece legea nu specifica vreo restrictie inseamna ca puteti s alucrati si cu timp normal (8 ore pe zi) si cu timp partial.


Da , întradevăr, aici în acest articol 118. nu se specifică în mod clar, însă apare la punctul (1) acea menţiune ,,în condiţiile legii'' ( art.118, (1). (........),pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, (........) ). care mă gândesc că ar putea să facă trimitere la alte articole din lege care reglementează şi în care sunt condiţionate tocmai aceste situaţii particulare de cumul.

Cineva pe un site mai exact aici:
[ link extern ]

afirma- nu ştiu, dar presupun că în baza unui anume articol, că pot cumula pensia de urmaş doar cu un venit dintrun salar provenit dintrun program cu jumatate de normă.
( (......),va prezentam categoriile de pensionari care pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie. (........):
(......), pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate pentru jumatate din programul normal de lucru al locului de munca respectiv;(..........)
)

Ultima modificare: Luni, 24 Noiembrie 2014
sunsray, utilizator
1. - Dvs. nu beneficiati de pensie de invaliditate ci numai de pensie de urmas deci raspunsul meu anterior este valabil.
- Referirile dvs. la alte raspunsuri nu se aplica la situatia dvs.

2. Daca ati primit acelasi raspuns si de la Casa de Pensii nu inteleg nelamurirea dvs.

3. - Expresia "in conditiile legii" se refera la venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie (cum ar fi salariile, de exemplu).
- Ori pensia de urmas nu face parte din aceste venituri.
Ultima modificare: Marți, 25 Noiembrie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas ZIMTAALI ZIMTAALI As dori sa stiu daca s-au facut modificari la legea 263/2010, art.118, care prevedea faptul ca copilul care beneficeaza de pensie de urmas pot cumula si alte ... (vezi toată discuția)
Angajare rusualexandra rusualexandra O persoana care a iesit la pensie pe caz de boala sau a iesit la pensie anticipat se poate angaja la o societate privata. Eu stiu ca nu dar nu am gasit in ... (vezi toată discuția)
Munca vasile_turda53 vasile_turda53 sunt pensionar pe caz de boala gr.II. pot samuncesc. (vezi toată discuția)