avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Inselaciune, fals si uz de fals.
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Inselaciune, fals si uz de fals.

Buna seara. O sa va relatez putin din povestea unei cunostinte apropiate, poate ma puteti ajuta cu un raspuns. Am o cunostinta care a luat credit de refinantare in valoare de 50000 de lei cu acte false, mai exact cu o decizie de pensionare falsa.. banca s-a sesizat si i-au facut flagrant, l-au lasat sa ia banii din banca, iar la iesire l-au ridicat. Mentionez ca creditul nu era pe numele lui, cu el era si persoana care aparea cu numele in decizia de pensionare. Actele nu erau facute de catre ei, ci de o a treia persoana aflata in dosar. Prejudiciul este de 20000 de lei, bani care au fost folositi pentru a se achita alte credite facute pe acelasi nume. Intrebarea mea este, daca se va achita prejudiciul si se va face impacarea intre parti, se va inlatura raspunderea penala? Am luat legatura cu un avocat care mi-a spus ca se va inlatura raspunderea penala, dar voiam o a doua parere. Persoana in cauza nu are antecedente penale. Este la prima abatere. Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Luni, 24 Noiembrie 2014
RoxanaGeanina, utilizator
Solutionarea pe cale amiabila prin mediere este posibila in cazul expus de dvs. dar numai pentru latura civila a procesului penal. Adica despagubiri pentru prejudiciul creat prin infractiunile de fals si uz de fals. Chiar daca veti incheia un acord asupra despagubirilor pentru infractiunea de fals nu este prevazut ca impacarea partilor inlatura raspunderea penala, ba mai mult chiar si tentativa se pedepseste. Totusi instanta va avea in vedere la individualizarea pedepsei, ca latura civila a fost solutionata.
Medierea este posibila in cauzele penale pentru care este posibila retragerea plangerii de catre partea vatamata.
Ultima modificare: Luni, 24 Noiembrie 2014
Mirela-Daciana Bistroi, Mediator
Va multumesc pentru raspuns. Nici in cazul infractiunii de inselaciune nu poate fi vorba de inlaturarea raspunderii penale?
Pentru inselaciune prin impacarea partilor,se inlatura raspunderea penala.
Medierea este posibila pentru marea majoritate a infractiunilor din codul penal,acordul de mediere nefiind limitat doar la repararea prejudiciului. Partile pot conveni si asupra unor aspecte asupra instanta nu se poate apleca. De exemplu: cererea de scuze in public, pentru daramarea unui cotet, plantarea in locul lui a 4 copaci, etc.

In afara de retragerea plangerii prealabile care opereaza pentru infractiunile unde este stipulata expres, mai avem si posibilitatea renuntarii la urmarirea penala, atunci cand exista un acord de mediere.

In conditiile continute de art 318 CPP, procurorul poate renunta la urmarirea penala, stabilind prin ordonanta un termen intre 6 luni - 9 luni, in care inculpatul trebuie sa isi indeplinesca obligatiile asumate in acordul de mediere.

Cod penal Art. 318 - Renunţarea la urmărirea penală
(1) În cazul infracţiunilor pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau pedeapsa închisorii de cel mult 7 ani, procurorul poate renunţa la urmărirea penală când, în raport cu conţinutul faptei, cu modul şi mijloacele de săvârşire, cu scopul urmărit şi cu împrejurările concrete de săvârşire, cu urmările produse sau care s-ar fi putut produce prin săvârşirea infracţiunii, constată că nu există un interes public în urmărirea acesteia.
(2) Când autorul faptei este cunoscut, la aprecierea interesului public sunt avute în vedere şi persoana suspectului sau a inculpatului, conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii şi eforturile depuse pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii.
(3) Procurorul poate dispune, după consultarea suspectului sau a inculpatului, ca acesta să îndeplinească una sau mai multe dintre următoarele obligaţii:
a) să înlăture consecinţele faptei penale sau să repare paguba produsă ori să convină cu partea civilă o modalitate de reparare a acesteia;
b) să ceară public scuze persoanei vătămate;
c) să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă cuprinsă între 30 şi 60 de zile, în afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, persoana nu poate presta această muncă;
d) să frecventeze un program de consiliere.
(4) În cazul în care procurorul dispune ca suspectul sau inculpatul să îndeplinească obligaţiile prevăzute la alin. (3), stabileşte prin ordonanţă termenul până la care acestea urmează a fi îndeplinite, care nu poate fi mai mare de 6 luni sau de 9 luni pentru obligaţii asumate prin acord de mediere încheiat cu partea civilă şi care curge de la comunicarea ordonanţei.
(5) Ordonanţa de renunţare la urmărire cuprinde, după caz, menţiunile prevăzute la art. 286 alin. (2), precum şi dispoziţii privind măsurile dispuse conform alin. (3) din prezentul articol şi art. 315 alin. (2)-^(4), termenul până la care trebuie îndeplinite obligaţiile prevăzute la alin. (3) din prezentul articol şi sancţiunea nedepunerii dovezilor la procuror, precum şi cheltuielile judiciare.
(6) În cazul neîndeplinirii cu rea-credinţă a obligaţiilor în termenul prevăzut la alin. (4), procurorul revocă ordonanţa. Sarcina de a face dovada îndeplinirii obligaţiilor sau prezentarea motivelor de neîndeplinire a acestora revine suspectului ori inculpatului. O nouă renunţare la urmărirea penală în aceeaşi cauză nu mai este posibilă.
(7) Ordonanţa prin care s-a dispus renunţarea la urmărirea penală se comunică în copie persoanei care a făcut sesizarea, suspectului, inculpatului sau, după caz, altor persoane interesate.

Conform art.16 CPP, exista 3 "institutii" prin care poate fi impiedicata punerea in miscare a actiunii penale ori exercitarea acesteia, si anume:
a. retragerea plangerii prealabile (pana la citirea rechizitoriului in instanta)
b. impacarea
c. acordul de mediere

Art. 16 - Cazurile care împiedică punerea în mişcare şi exercitarea acţiunii penale
(1) Acţiunea penală nu poate fi pusă în mişcare, iar când a fost pusă în mişcare nu mai poate fi exercitată dacă:

g) a fost retrasă plângerea prealabilă, în cazul infracţiunilor pentru care retragerea acesteia înlătură răspunderea penală, a intervenit împăcarea ori a fost încheiat un acord de mediere în condiţiile legii;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tentativa de furt murinhio25 murinhio25 Sunt acuzat de tentativa de furt stabilind valoare 50 lei prejudiciu recuperat . Imi cere daune 5000 lei sa isi retrag plangerea . Ce se poate intampla dc nu ... (vezi toată discuția)
Furt din locuinta accroauchocolat accroauchocolat Ma confrunt cu urmatoarea situatie: Menajera, in timp ce executa servicii in interiorul domiciliului meu a sustras numeroase obiecte din aur. Am depus plangere ... (vezi toată discuția)
Consecinte delapidare cicinela cicinela Buna ziua.va rog sa-mi spuneti ce pedeapsa poate primi o persoana pentru o delapidare de la locul de munca in valoare de 6000 de ron. Ce trebuie facut?Va ... (vezi toată discuția)