avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 344 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... In plangere impotriva p.v. de contraventie se poate ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

In plangere impotriva p.v. de contraventie se poate cere restituirea amenzii platite ?

Buna seara. Ma simt putin ridicol cu intrebarea pe care o voi adresa-o, dar simt totusi ca voi gasi intelegere. Vreau sa fac o plangere impotriva unui proces-verbal de contraventie (pt. o cunostinta) la legea circulatiei si as avea o nelamurire: M-am uitat la mai multe modele orientative si la toate am vazut, intre alte capete de cerere, si acela de "Exonerare de la plata amenzii". Eh...in cazul meu s-a platit jumatate din minimul amenzii in termenul legal. Si-atunci eu mai pot cere exonerare de la plata amenzii sau trebuie sa cer restituirea sumei platite ?. Si cum sa cer, cine sa restituie suma: Politia, sau Primaria (ca acolo s-au depus bani) ???. Multumesc daca ma poate ajuta cineva.
Cel mai recent răspuns: Gedu , utilizator 05:24, 30 Noiembrie 2014
Ideea e ca daca ati platit amenda inseamna ca ati recunoscut contraventia. Ca sa faceti acum plangere dupa ce e si platita amenda e cam tarziu.
Formulati obiectul actiunii prin cererea principala anulare PV si cererea accesorie restituire c.v amenda
Daca instanta de judecata retine motivele invocate de dvs si dispune hotarare favorabila dvs,va adresati autoritatii unde s-a realizat plata cu hotararea judecatoreasca definitiva,
aceasta urmans sa va puna la dispozitie suma
Plata în termen de 48 ore a jumatate din amenda nu echivaleaza cu recunoasterea săvârşirii contravenției, si s-a procedat astfel tocmai în ideea de a nu-i fi produs ulterior un prejudiciu mai mare, echivalent cu plata întregii sume ce i-a fost aplicată cu titlu de amendă contravenţională.
Mediator Daciana 19: Problema principala e cu suspendarea permisului nu cu amenda. Dar, in afara de anularea suspendarii dreptului de a conduce as cere si restituirea amenzii platite. De aceea imi prindea bine daca ma putea ajuta cineva cum sa formulez capatul asta de cerere cu restituirea amenzii platite.
Înainte de a trece la conţinutul plângerii, stabileşte-ţi clar ce urmăreşti, ce soliciţi instanţei: anularea procesului-verbal, schimbarea încadrării din amendă în avertisment, diminuarea amenzii sau, daca ai plătit-o, restituirea ei.

Atunci când contestaţia priveşte viciile de formă, adică datele şi informaţiile din cuprinsul procesului-verbal lipsesc sau sunt eronate, nu este necesar să mai abordezi şi fapta propriu-zisă şi împrejurările în care aceasta a fost săvârşită, fiind suficient arătarea acelor inadvertenţe sau omisiuni.

Dacă este contestată temeinicia faptei şi este necesară descrierea ei, a împrejurărilor, a variantei tale vs varianta agentului constatator, această descriere e recomandabil să fie concisă, cu punctarea problemelor divergente şi menţionarea detaliilor care te ajută. Aminteşte-ţi, de aceea, numărul mare de dosare din instanţele române şi ia în calcul răbdarea şi atenţia unui judecător.

Nu uita să menţionezi dacă doreşti judecarea în lipsă, conform art. 583 din noul Cod de Procedură Civilă, caz în care instanţa va soluţiona cauza exclusiv pe actele pe care le depui la dosar.

Mai departe, la dosar se adaugă o copie lizibilă a procesului-verbal de contravenţie pe care-l conteşti, însoţită de orice documente care crezi că pot fi utile şi doveditoare. Totodată, beneficiezi de posibilitatea legală de a solicita probe în fata instantei de judecata, poţi audia martori dacă este încuviinţată în prealabil o astfel de probă. Poţi depune toate inscrisurile pe care le deţii şi pe care le consideri utile până la încheierea dezbaterilor.

Atenţie! Din dosar nu trebuie să lipsească dovada achitării taxei judiciare de timbru, în valoare de 20 lei! Aceasta este şi valoarea taxei de timbru pentru recurs. Amintim că până la intrarea în vigoare a OUG 80/2013 privind taxele judiciare de timbru, plângerea împotriva procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei, precum şi calea de atac împotriva hotărârii pronunţate erau scutite de taxe.
Ai la dispoziţie 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal pentru depunerea contestaţiei la judecătoria în raza căruia s-a săvârşit contravenţia.

Alte discuții în legătură

Amenda i.s.c.t.r. lipsa rovinieta, lipsa semnatura, temei legal? eu_craciun eu_craciun Buna ziua, Am plecat dintr-o localitate si nu aveam de unde sa-mi iau rovinieta cu gandul ca o sa iau din primul peco care se afla la 30 km distanta, ... (vezi toată discuția)
Contestare pvcc rovinieta danutzzul danutzzul Buna ziua, Problema mea este putin mai atipica fata de cele prezentate pana acum de alti utilizatori ai acestui forum. Am primit pana acum 3 PVCC emise de ... (vezi toată discuția)
Retinere abuziva permis de conducere CatalinNicolicioiu CatalinNicolicioiu Buna ziua, In data de 17 feb 2012 mi-a fost retinut permisul de conducere abuziv pe motiv ca am trecut pe culoarea rosie a semaforului Vreau sa fac plangere ... (vezi toată discuția)