avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 719 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Revocare donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Revocare donatie

Buna ziua.

Problema mea ar fi urmatoarea: In noiembrie 2011 unchiul meu vaduv si fara copii a decis sa-mi doneze apartamentul de doua camere. Actul de donatie l-a facut singur fara sa fiu de fata fiindu-i suficient numai copie dupa buletinul meu de identitate si toate exemplarele au ramas la el. Eu mi-am luat angajamentul sa am grija de el si sa-i fac toate cele neccesare dupa decesul lui. Mentionez faptul ca nu am avut clauze de genul:bani pentru alimente sau bani pentru intretinerea apartamentului.
Dupa doar un an de la intocmirea acestui act unchiului meu nemultumit si influentat de o alta nepoata( fata surorii lui) care voia cu orice pret sa intre in posesia apartamentuli a reusit sa-l convinga ca a luat decizie proasta donandu-mi apartamentul si a facut tot posibilul sa-l convinga sa schimbe actele. As vrea sa stiu in ce conditii poate fii revocat actul de donatie atat de usor de catre o persoana cu varsta trecuta de saizeci de ani. Ce fel de donatie a fost daca s-a revocat atat de simplu la notar.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 20:58, 28 Noiembrie 2014
greu de raspund
actul a fost facut la notar ?
actul a fost inscris in Cartea Funciara ?
Teoretic nu se poate desfiinta un act asa de usor, dar daca dvs. nu ati semnat la Notar impreuna cu el, banuiesc ca nu a fost incheiat ceva valid si legal.

Art. 1020 NCC

Cauzele de revocare

Donaţia poate fi revocată pentru ingratitudine şi pentru neexecutarea fără justificare a sarcinilor la care s-a obligat donatarul.

Art. 1023 NCC

Donaţia se revocă pentru ingratitudine în următoarele cazuri:

a) dacă donatarul a atentat la viaţa donatorului, a unei persoane apropiate lui sau, ştiind că alţii intenţionează să atenteze, nu l-a înştiinţat;
b) dacă donatarul se face vinovat de fapte penale, cruzimi sau injurii grave faţă de donator;
c) dacă donatarul refuză în mod nejustificat să asigure alimente donatorului ajuns în nevoie, în limita valorii actuale a bunului donat, ţinându-se însă seama de starea în care se afla bunul la momentul donaţiei.

Sunteti sigura ca a fost revocata donatia?

Multumesc pentru raspuns.
M-a surprins si pe mine faptul ca a putut sa-l faca fara mine si fara ca eu sa fiu de acord cu clauzele. Parintii mei au vazut actul respectiv , era legalizat si parafat de notar dar din pacate eu nu am nici un exemplar ca sa pot merge sa verific daca este valid sau nu.
Intrebarea mea este daca merg la notariatul unde s-a facut as putea oare sa solicit un duplicat si sa vad daca este valabil sau nu?
Multumesc frumos pentru raspuns.
In acest moment unchiul meu este in spital, grav bolnav , nu poate vorbi iar nepoata pe care v-am mentionat-o a luat toate actele si sustine ca actele au fost schimbate pe numele ei. De aceea eu nu stiu cum sa intru in posesia acelui act de donatie si sa-i verific validitatea. In acelas timp nu inteleg cum a putut sa-l revoce atat de simplu si sa faca unul la fel pe numele altcuiva.
Da actul a fost facut la notar dar nu si in prezenta mea. Mentionez faptul ca nu a vrut ca eu sa fiu de fata. L-a aratat ulterior parintilor mei care imi confirma ca era legalizat insa acum ma indoiesc de validitatea lui.

Editat de moderator simonette12- motiv pct.13 din Regulament
Ultima modificare: Miercuri, 26 Noiembrie 2014
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Nu avea cum sa va doneze fara acordul dvs, adica fara sa semnati acel act personal sau prin imputernicit, cred ca a fost vb de un testament nu o donatie, testament pe care omul l-a schimbat ( adica a facut altul), asa cum a vrut.
Ca idee, daca era o donatie, ar fi trebuit sa fiti proprietar, sa puneti ap pe rol.. va puteti interesa la cartea funciara, sa scoateti un extras si sa va lamuriti ca nu ati fost nicicand proprietar.
Sau o fi fost o oferta de donatie...
Pana nu gasiti actele ca sa sti despre ce discutam, e cam dificil. Nu inteleg daca erati minora la acel moment sau nu.

Alte discuții în legătură

Donatie allexs96 allexs96 Buna seara, vin cu urmatoare situatie, in anul 2007, am donat un imobil, propietate personala, nefiind casatorit si neavand copii, catre unchiul meu, fara nici ... (vezi toată discuția)
Cum se poate ataca o donatie in instanta, de catre donator? Cri198 Cri198 Buna ziua. Am si eu cateva intrebari va rog daca ma puteti ajuta. Nasa mea, are doi copii, iar apartamentul l-a donat unuia dintre ei, acesta din urma ... (vezi toată discuția)
Revocare donatie ioanaol ioanaol In baza declaratiei autentice a unuia dintre soti se poate revoca un contract de donatie ? (vezi toată discuția)