Am niste zile de concediu de anul trecut neefectuate si care as dori sa le iau anul acesta. Patronul meu nu prea are chef de dat concedii in perioada asta si din cate am inteles daca nu le iau acestea se anuleaza ( s-ar putea ca informatia asta sa fie gresita, nu stiu sigur, am auzit doar pareri).
Imi puteti spune daca e obligat sa imi ofere zilele de concediu de anul trecut ? ( mai am inca 6 zile de concediu de anul trecut )
Daca nu, acestea cum se platesc ? Tin sa mentionez ca anul trecut salariul meu a fost modificat (spre sfarsitul anului) si acum am alt salariu fata de cel de anul trecut. Plata acelor zile se face in functie de salariul curent sau in functie de salariul de anul trecut ? (maririle de salar pot avea loc in firma in orice moment, nu avem o grila de salarizare sau anumite evaluari periodice care sa stabileasca daca salariul va fi sau nu marit. In cazul meu e o simpla coincidenta).
Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.Zilele de concediu de odihna neefectuate in anul in curs pot fi, prin exceptie, efectuate si in anul urmator insa numai in cazurile expres prevazute de lege sau in cazurile prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil. Angajatorul este obligat sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul (Codul Muncii, art. 146, alin. 2-3).
Concediul de odihna neefectuat in anul in curs se poate compensa in bani numai in cazul incetarii contractului individual de munca.
Art.146 (3) C.mun. - Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
Art. 150 C.mun.
(1) Pentru perioada concediului de odihnă salariatul beneficiază de o indemnizaţie de concediu, care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă. (2) Indemnizaţia de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale prevăzute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu.
...
In speta, indemnizatia de CO se va raporta la drepturile salariale din ultimele trei luni anterioare celei in are seefectueazaCO.
Concediu odihna
pycone80
buna ziua.ma numesc catalin.sunt angajat la o societate din 7.10.2011 si pana in prezent.as dori sa stiu daca patronul este obligat sami dea banii pe concediul ... (vezi toată discuția)