avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2002 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Schimbarea prenumelui din certificatul de nastere
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Schimbarea prenumelui din certificatul de nastere

Buna ziua.
Am o fiica plecata in Germania de 8 ani.A plecat cu bursa de studii si a ramas angajata acolo.In certificatul de nastere are prenumele Anca -Maria.Primul pasaport eliberat in Romania a fost Anca Maria fara liniuta intre cele doua prenume.Cu acel pasaport s=a legitimat in Germania peste tot,asa i-a fost facuta angajarea,si toate celelalte acte si contracte.DE atunci a mai schimbat doua pasapoarte care tot fara liniuta la prenume sunt.Acum,dupa atatia ani,cand a vrut sa aplice pentru cetatenia germana,i s-a spus ca nu exista in baza de date,ca nu este considerata aceeasi persoana,etc.I s-a spus ca singura rezolvare ar fi sa-si schimbe prenumele fara liniuta.(schimbare de nume pe cale administrativa).
Ea nu poate veni in tara.Doar sa-mi trimita o procura sa ma ocup eu.Dar nu stiu unde sa merg si cum sa rezolv situatia.
Va rog sa ma indrumati.Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 14:07, 30 Noiembrie 2014
Exista legea 119/1996 rep si HG 64/2011 conform carora ofiterul starii civile elibereaza certificatele cu cratima.
Am inteles.Multumesc.
Art. 24 HG 64/2011
CAPITOLUL II
Inregistrarea actelor de stare civila

SECTIUNEA a 2-a
Inregistrarea actelor de stare civila

Art. 24

Intocmirea actelor de stare civila si inscrierea mentiunilor se fac in limba romana, folosindu-se alfabetul latin, cu respectarea urmatoarelor reguli:

a) rubricile privind numele de familie, prenumele, denumirea localitatii, judetul sau tara si cauza decesului se completeaza cu majuscule, de tipar; daca numele de familie ori prenumele este compus din doua sau mai multe cuvinte, acestea se scriu fara a se desparti prin cratima;

nu,nu mai inteleg nimic...
Aveti dreptate, asa scrie doar ca ulterior si-au dat seama ca este gresita aceasta decizie(se faceau de multe ori confuzii intre nume si prenume mai ales unde acestea coincideau, ex Gheorghe Lazar Alin nu stiai cum e corect Gheorghe-Lazar Alin sau Gheorghe Lazar-Alin sau Popescu Maximilian Alexandru, etc) si au revenit la cratima obligatoriu. Daca acum solicitati un nou certificat acesta va fi eliberat cu cratima.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbarea prenumelui consselo consselo Am si eu o intrebare daca se poate :) am un nume si un prenume...atat. Pe certificatul de botez am trecut pe langa prenumele meu si prenumele : Alexandra. ... (vezi toată discuția)
Nume si prenume die.cristeas@arcor.de die.cristeas@arcor.de Sint nascuta in Romania si ma numesc Cristea Monica Elena.Pina de curind eram strigata pe numele de Monica.De 2 ani m-am casatorit in Germania si autoritatile ... (vezi toată discuția)
Corectarea numelui in certificatul de nastere madalina_petrut madalina_petrut Ma numesc Popa (cas. Petrut) Ioana Madalina si sunt studenta in anul 6 la UMF Tg.Mures. Problema mea este urmatoarea: in certificatul de nastere prenumele de ... (vezi toată discuția)