avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Deductibilitate cheltuieli cu masina
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Deductibilitate cheltuieli cu masina

Buna ziua,
Am infiintat in 2013 un SRL, inregistrat ca platitor de TVA, pe care am contractat un leasing pentru achizitie autoturism. Lunar, am inregistrat doar facturile de leasing, cu TVA-ul aferent si bonurile de motorina. In declaratiile trimestriale de TVA am trecut la TVA de recuperat doar 50% din TVA-ul de pe facturi leasing/bonuri motorina. In 2013 nu am emis nicio factura de venit si nici in anul 2014.
Daca in 2015 emit o factura de prestari servicii consultanta, factura care va contine TVA aferent, voi putea sa deduc din TVA-ul colectat in 2015, TVA-ul deductibil acumulat in anii 2013 si 2014 (50% din facturile/bonurile inregistrate), avand in vedere ca in 2013 si 2014 nu am avut activitate generatoare de venit?
Multumesc pentru suport!
Cel mai recent răspuns: Alexandru Palaghia , Contabil 12:59, 27 Noiembrie 2014
Daca masina a fost achizitionata pentru a fi folosita in activitati taxabile (adica vanzari cu TVA), TVA-ul de la leasing si bonuri este deductibil 50% daca nu aveti foi de parcurs si 100% daca aveti foi de parcurs si este folosita integral pt activitati taxabile.

Nu trebuie sa aveti venituri taxabile in 2013 sau 2014 ci doar sa demonstrati ca a fost achizitionata pentru a fi folosita la obtinerea de venituri taxabile. Le veti obtine in 2015 deci totul pare in regula.
In opinia mea cred ca este foarte importanta cauza pentru care nu ati realizat venituri in anii mentionati. Obiectiv judecand, daca spre exemplu sunteti arhitect/proiectant si lucrati la un mare proiect a carui intocmire necesita o perioada indelungata de timp, iar in contractul de prestari servicii este prevazuta facturarea la data predarii proiectului, de exemplu, puteti sustine, in fata fiscului ca da, ati utilizat masina cu scopul obtinerii de venituri. Altfel, foarte probabil ca respectivele cheltuieli (si TVA-ul aferent lor) sa cada la un control. Este mai putin importanta deductibilitatea limitata (la 50%) in cazul dvs. pt. anii 2013-2014. Daca se constata ca nu ati realizat venituri, vi se va da jos tot.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Justificare carburant la pfa!!! ContSters369543 ContSters369543 Buna ziua! Sunt in plina desfasurare a unui contol fiscal. Am un PFA, prestari servicii, care a fost platitor de TVA in 2013 si 2014 In urma controlului, ... (vezi toată discuția)
tva deductibil la bf combustibil la micro platitoare 3% Cristina Vasile Cristina Vasile Buna ziua! O firma de distributie microintreprindere, platitoare de tva trimestrial are bonuri de combustibil cu CUI-ul pe ele dar nu are foi de parcurs ... (vezi toată discuția)
Deducere bonuri fiscale maryb2 maryb2 Buna ziua, am o intreprindere individuala,neplatitoare de TVA,si as vrea sa stiu daca mai pot inregistra bonurile fiscale pana in 100 de ron de consumabile ... (vezi toată discuția)