Buna ziua,
Am infiintat in 2013 un SRL, inregistrat ca platitor de TVA, pe care am contractat un leasing pentru achizitie autoturism. Lunar, am inregistrat doar facturile de leasing, cu TVA-ul aferent si bonurile de motorina. In declaratiile trimestriale de TVA am trecut la TVA de recuperat doar 50% din TVA-ul de pe facturi leasing/bonuri motorina. In 2013 nu am emis nicio factura de venit si nici in anul 2014.
Daca in 2015 emit o factura de prestari servicii consultanta, factura care va contine TVA aferent, voi putea sa deduc din TVA-ul colectat in 2015, TVA-ul deductibil acumulat in anii 2013 si 2014 (50% din facturile/bonurile inregistrate), avand in vedere ca in 2013 si 2014 nu am avut activitate generatoare de venit?
Multumesc pentru suport!
Daca masina a fost achizitionata pentru a fi folosita in activitati taxabile (adica vanzari cu TVA), TVA-ul de la leasing si bonuri este deductibil 50% daca nu aveti foi de parcurs si 100% daca aveti foi de parcurs si este folosita integral pt activitati taxabile.
Nu trebuie sa aveti venituri taxabile in 2013 sau 2014 ci doar sa demonstrati ca a fost achizitionata pentru a fi folosita la obtinerea de venituri taxabile. Le veti obtine in 2015 deci totul pare in regula.
In opinia mea cred ca este foarte importanta cauza pentru care nu ati realizat venituri in anii mentionati. Obiectiv judecand, daca spre exemplu sunteti arhitect/proiectant si lucrati la un mare proiect a carui intocmire necesita o perioada indelungata de timp, iar in contractul de prestari servicii este prevazuta facturarea la data predarii proiectului, de exemplu, puteti sustine, in fata fiscului ca da, ati utilizat masina cu scopul obtinerii de venituri. Altfel, foarte probabil ca respectivele cheltuieli (si TVA-ul aferent lor) sa cada la un control. Este mai putin importanta deductibilitatea limitata (la 50%) in cazul dvs. pt. anii 2013-2014. Daca se constata ca nu ati realizat venituri, vi se va da jos tot.