avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... custodie copii dupa divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

custodie copii dupa divort

Buna ziua

Am 2 copii minori si doresc sa divortez.
As dori ca acestia sa ramana la mine. Ce posibilitate legala am sa obtin acest lucru, in cazul in care sotul nu ar fi de acord sa ne intelegem din acest punct de vedere.
O alta problema: apartamentul in care locuim este al lui(de fapt doar 1/3 pentru ca nu s-a facut dezbatere de mostenire dupa moartea mamei lui) dinainte de casatorie. Am vreo sansa ca legea sa-mi dea dreptul sa locuiesc tot acolo, daca, sa presupunem nu am unde sa ma mut cu copiii?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 09:19, 28 Noiembrie 2014
Copiii vor ramane la amandoi: incepand cu 2011 nu mai exista incredintarea minorului mamei, ci exercitarea autoritatii parintesti in comun de ambii parinti (daca nu exista motive intemeiate pentru custodia exclusiva). Stabilirea domiciliului copiilor poate fi facuta de parinti sau daca exista neintelegeri intre parinti, de catre instanta. Dvs doriti ca domiciliul copiilor sa fie stabilit la adresa familiei, dvs sa continuati sa locuiti acolo dupa divort, iar fostul sot unde sa locuiasca?
Scopul divortului este acela ca dupa finalizare partile sa-si continue vietile separat,aveti mari sanse ca domiciliul minorilor sa fie stabilit la domiciliul dvs dar va tb sa va inchiriati un imobil,sa va mutati la parinti etc.
Veti putea obtine custodie exclusiva a copilor doar daca tatal acestora reprezinta un pericol pentru ei si puteti dovedi cu probe acest lucru. In caz contrar, veti avea custodie comuna, iar incredintarea copiilor spre crestere si ingrijire va fi, probabil, catre dvs., mai ales daca sunt mici. Celalalt parinte va plati o pensie de intretinere.
Pentru obtinerea incredintarii copiilor este important sa aveti un venit (de preferinta, stabil) si o locuinta. Nu neaparat sa fiti proprietar, ci sa aveti unde locui cu copiii (fiindca se va face o ancheta psiho-sociala in timpul procesului de divort, iar concluziile acestei anchete cantaresc in decizia judecatorilor). In cazul in care sansele de a obtine locuinta sunt aproape inexistente(apartamentul e al lui, fiind dinainte de casatorie), puteti sa inchiriati o locuinta.
Multumesc pentru raspunsuri. Eu am intrebat doar ipotetic daca se poate ramane in locuinta lui, pentru copii, nu pentru mine. Eu am unde sa plec, insa pentru a nu-i priva pe copii de prezenta tatalui(care sigur nu va veni sa-i vada) ma gandeam ca exista o cale de acest gen.
Motivul pentru care vreau sa divortez e violenta verbala si psihica la care sunt supusa aproape zilnic, de multe ori in prezenta copiilor. Nu stiu cum as putea demonstra ca prin acest comportament, el reprezinta un pericol si pentru copii si, implicit sa pot obtine o custodie exclusiva. Eu imi doresc doar sa-mi pot creste linistita copiii in mod legal.
Cat despre autoritatea parinteasca, nu stiu cum si-o poate exercita el daca eu plec cu cei 2 copii.
Exista posibilitatea exprimarii divortului pe cale amiabila, fara implicarea instantei, avand in vedere existenta celor 2 copii si necesitatea stabilirii unei pensii alimentare?
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Divort în urma violentei domestice, doi copii minori DarSab DarSab Bună seara! Sunt angajată, mă pot duce să locuiesc în casa părintească. Sunt agresată psihic și fizic de soțul meu. Avem doi copii minori, de 3 și ... (vezi toată discuția)
Ancheta sociala in procesul de divort white55511 white55511 Ce presupune ancheta sociala in cadrul unui proces de divort? Poate sa se faca incredintarea unui copil minor de 4 ani unui tata care a fost violent cu ... (vezi toată discuția)
Dupa 16 ani , doresc sa divortez lunga lunga Buna seara, dupa 16 ani de casnicie doresc sa divortez, dar imi este frica sa nu pierd copii(2) la divort, deoarece eu asi fi nevoita sa locuiesc la mama ... (vezi toată discuția)