In sensul legii penale, pot fi numiti functionari publici.
Buna ziua,
Conform Legii 188/1999 - Statutul functionarului public si Legii 161/2003 nu are cum sa fie poarte denumirea de functionar public.
Functionarul public este numit, depune un juramant si isi desfasoara activitatea in domeniul public si interes public, pe cand un administrator de bloc conform Normelor de aplicare a Legii 230/2007 primeste un atestat care sa-i certifice calitatile profesionale si nu are nimic de a face cu domeniu public.
Art. 58. - (1) Persoanele fizice care doresc să obţină calitatea de administrator de imobile sunt atestate de către primar, la propunerea compartimentelor specializate din cadrul autorităţii administraţiei publice locale, în baza unei hotărâri a consiliului local.
(2) Atestatul are drept scop certificarea calităţilor profesionale ale persoanelor care doresc să practice activitatea de administrare a imobilelor la asociaţiile de proprietari.
(3) Atestatul de administrator de imobil se eliberează pentru o perioadă nedeterminată şi este valabil pe tot teritoriul României.
(4) Atestatul de administrator de imobil se poate retrage de către autoritatea administraţiei publice locale care l-a eliberat, dacă nu mai sunt îndeplinite condiţiile pentru exercitarea acestei activităţi
Conform art 175 alineat C - asociatia de proprietari nu are cum sa fie cu capital integranl sau majoritar de stat ea fiind forma de asociere autonoma si nonprofit a majoritatii proprietarilor dintr-un condominiu.
"exercită, singură sau împreună cu alte persoane, în cadrul unei regii autonome, al altui operator economic sau al unei persoane juridice cu capital integral sau majoritar de stat, atribuţii legate de realizarea obiectului de activitate al acesteia."
Văd că părerile sunt împărțite: juriștii spun YA, contabilii NO.
Cine spune NU, să explice, de ce Codul Penal, face specificația, în "sensul codului penal".?
Administratorii de bloc, au o activate in interes public, de fapt.
Eu cred ca legea penala se refera la faptul ca ei administreaza bunuri publice, asa cum sunt condominiile.
Deci, repet, sintagma, in sensul codului penal, extinde notiunea de functionar publc, doar in latura penala. Ea este inclusa, tocmai pentru ca unele cerinte ale calitatii de functionar public, in sens comun, nu sunt (si nu este necesar), sa fie indeplinite in cazul adminstratorilor de asociatii de proprietari.
Buna ziua,
v-am raspuns in calitate de fost agajat la Stat si dupa ce am intrebat pe cineva din cadrul Primariei, din departamentul juridic.
In facultate, am invatat un lucru, interpretarea legii se face dupa anumite principii bine stabilite, daca aceste principii nu sunt respectate si interpretarea este prezentata in fata unei instante acesta este respinsa. Rolul juristului este de a gasi solutii legislative si de a le interpreta in favoarea ta.
Nu poti sa interpretezi doar Codul Penal, acesta trebuie comparat si cu alte norme legislative.
Ca sa ajungi sa afli daca este sau nu trebuie sa definesti prima data ce este un functionar public, ce face acesta si unde, legislatia care il defineste si o compari cu Codul Penal. Si definiti ce este administratorul de bloc si asociatia
Nu trebuie sa va suparati (sau poate doar mi se pare...). E vorba doar de pareri diferite. De multe ori legile provoaca confuzii. Iata ca mai sus, un consilier juridic este de alta parere, fata de alti juristi.
Totusi, trebuie sa tinem seama de definitia (sau exceptia) din CP, unde se pare ca s-a tinut seama, printr-o precizare expresa, de faptul ca functionarii publici angajati la stat, au un statut definit printr- un statut propriu, valabil nu doar in sensul acestui cod.
Altfel ce rost ar fi avut aceasta precizare, care este de fapt o extensie a notiunii (sau categoriei) de functionar public?
(intrebare retorica, doar, nu pt dvs.)