Va expun urmatoarea stare de fapt, pentru care va rog din tot sufletul sa ma ajutati cu un sfat:
- in luna septembrie compania la care am lucrat a desfiintat anumite posturi, printre care si al meu, dupa trei luni in care nu ni s-au platit salariile complet
- nici in acest moment nu am incasat salariile restante, dupa mult incercari de intelegere amiabila cu patronul
- alti colegi au rezistat cat au putut, pana cand, neplatiti si ei, si-au dat demisia - nici acestia nu am mai vazut vreun leu
- multi au actionat firma in judecata, insa la registrul comertului, de cateva zile, firma figureaza cu aceleasi date de identificare, in afara de denumire, aceasta fiind schimbata - deci ei au actionat in judecata firma x avand CUI y, iar acum, aceasta figureaza cu numele Z si acelasi CUI y, celelalte date fiind aceleasi. Ca stare, apare in functiune, dar cu poprire pe partile sociale.
Intrebarile mele sunt:
1. Avand in vedere ca firma are poprire, ar mai avea sens sa o actionez in judecata? Inaintea mea au deschis dosare multe alte persoane care au sume foarte mari de recuperat
2. as putea avea sanse sa solicit accesarea fondului de garantare a creantelor salariale in cazul in care firma va intra in insolventa? Cum ar trebui sa fac asta si cum afecteaza noua denumire faptul ca eu am avut contract de munca pe cealalta denumire?
Va rog, ajutati-ma cu un sfat despre cum ar trebui sa procedez ca sa pot recupera banii de care depind in acest moment. Sper ca se intelege situatia expusa mai sus, in caz contrar, imi cer mii de scuze.
Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....
Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.
ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).
Salariu
claudiusoveja
am lucrat la o firma de la care am plecat fara sa imi dau demisia in data de 18 aprilie 2017. ma injurat si eu m am inervat si am plecat. nu era prima data ... (vezi toată discuția)