avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 393 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Apometrele de apartament
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Apometrele de apartament

Locuiesc intr-un bloc format din 2 scari a cate 16 apartamente fiecare. Cu toate ca nr de aparamente este foarte mic si toate apartamentele au apometre de apa rece (apa calda o produce fiecare in parte), apar pierderi de apa ce pot ajunge chiar la 80 m cubi/luna/scara.
Mi se pare extraordinar de mult tinand cont ca nu sunt defectiuni si nici pierderi insemnate de apa (nu este umezeala in boza sau pe conductele principale de alimentare).
Am inteles ca aceste pierderi de apa se pot datora mai multo factori si anume diferentele dintre contoarele de apartamente si contuarul principal de la intrarea in bloc, furtul de apa de catre unii locatari, data citirii indexului, dar cu toate astea pierderile repetate nu se justifica, plus ca niciodata nu am vazut sa fie afisat un minus de apa/persoana (aici gandindu-ma ca la un momendat cei care au citit contuarul gresit sau mult mai devreme luna viitoare vor remedia problema),
De asemeni am aflat de pe internet ca functionarea inadecvata a contoarelor poate duce la cresterea pierderilor, motiv pentru care m-am adresat asociatiei de proprietari pentru a face evaluarea metrologica a conuarului dar raspunsul primit de mine a fost ........
Reprezentantul de asociatie mi-a zis nu ma poate obliga sa fac verificarea metrologica periodica a apometrului, si ca imi recomanda sa il schimb deoarece ajunge mai ieftin. Oricum aveam de gand sa il schimb asa ca m-am interesat de sigiliu, cum poate fi rupt pentru a putea schimba conuarul si cum poate fi pus un alt sigiliu. Administratorul mi-a spus ca sigiliile nu mai sunt obligatorii de ceva timp. De asemeni administratorul mi-a spus ca sunt multi care au verificarea metrologica expirata de mult timp (nu a fost facuta niciodata de la montare) si de asemeni sunt multi care nu au sigiliu.
Cum e posibil asa ceva?
Oricare dintre cei care nu au sigiliu pot fura apa. De ce sa fiu eu obligat sa platesc pentru ei?
Exista legislatie in acest sens? Pot face ceva pentru a obliga legal asociati si proprietarii sa procedeze corect? Cum se face schimbul contuarului? Cum poate asociatia sa tinacontrolul in astfel de situatii?
Am facut un calcul simplu si am ajuns la concluzia ca platesc pentru altii peste 200 de lei anual. Acum ma gandesc sa ma bransez separat.
Cel mai recent răspuns: bozzont , utilizator 09:05, 2 Decembrie 2014
1-
Cum se face schimbul contuarului?

Contactati unitate acreditata care va inlocui apometrul existent cu apometrul nou,va aplica sigiliu si va elibera documente justificative garantie,valabilitate metrologica,manopera
Copie dupa aceste documente le predati la asociatia de proprietari
2-
Acum ma gandesc sa ma bransez separat.

In cazul imobilelor de locuit in comun,furnizorii de utilitati in foarte putine cazuri incheie contracte furnizare apa cu persoane fizice
Au existat proiecte pilot,in care in anumite orase,pentru fluidizarea recuperarii facturilor ,
furnizorii de utilitati au acceptat incheierea de contracte individuale-dar acestea au fost conditionate de instalarea de apometre in cazul in care tehnic existau conditiile tehnice
Totusi, este obligatoriu sigiliu?
Daca da de ce administratorul imi zice ca nu e obligatoriu si daca alti vecini nu il au cum pot fi constransi sa isi puna?
Daca administratorul nu procedeaza coresct cum poate fi constrans ca pe viitor sa o faca?

Aceste sigilii sunt obligatorii . In cazul ca , administratorul v a spus ca acestea nu sunt obligatorii , notificati l printr o petitie sa va spuna acest lucru si cand primiti raspuns favorabil , rupeti si Dumeavoastra acele sigilii si apoi ... stiti ce sa faceti , daca asa se doreste ! asta denota ca , s a dat drumul la ...
Pai cum sa spui tu un administrator acest lucru , cand esti pus sa supraveghezi imobilul, sa ti folosesti functia si sa ei masuri , dar ma rog , iar Dumneavoastra sa nu faceti ce poate fac ceilalti .
Si inca un lucru , cu raspunsul da la administrator, unde sunt convins ca nu are cum sa va spuna acest lucru , mergeti la presedinte si la Serviciul de la Primarie care se ocupa cu asociatiile de proprietari si aratatile ce fac unii administratori care au fost avizati de primarie cu acel atestat .
Va mai intreb un lucru : ceilalti proprietari nu se sesizeaza ? daca nu , inseamna ca le convine situatia , iar Dumeavoastra o sa le plati consumul lor , asta este viata la bloc !
Au mai fost unii dintre proprietari care s-au sesizat si au fost doar discutii. Nimeni nu a stiut nimic pana cand nu am ajuns sa intreb eu cum se procedeaza la ruperea sigiliului pentru schimbarea contuarului. Deja am stat de vorba cu 2 vecini care au fost si ei stuperfiati de ce le-am spus si de asemeni nici ei nu stiau de aceasta problema.

De curiozitate.... faptul ca un apartament are contuarul fara sigiliu si/sau are metrologia expirata nu este ca si cum acel apartament nu ar fi contorizat?
Daca nu ma insel exista o lege care spune ca daca intr-un bloc unde majoritatea proprietarilor au contuar iar 2/3 nu au contuar, diferenta de la contoarele de apartament merge la ei.
Ma poate ajuta cineva cu legea, fiindca nu stiu ce nr are si nici anul. Asi vrea sa ma documentez pentru a sti ce este de facut.
Multumesc celor care mi-au raspuns
Este vorba despre Ordinul ANRSC nr.343/2010 cu privire la:
CAPITOLUL III
Repartizarea energiei termice înglobate în apa caldă de consum
...................
Art. 26. - (1) Citirea se poate realiza şi numai de către proprietar, dar în aceeaşi zi în care se fac şi restul citirilor, caz în care reprezentantul asociaţiei de proprietari/locatari, respectiv prestatorul au obligaţia de a centraliza datele şi de a face verificări cel puţin trimestrial privind corectitudinea datelor transmise.
(2) Apartamentul sau spaţiul cu altă destinaţie este considerat fără repartitoare de costuri pentru apă caldă atunci când:
a) nu sunt montate repartitoare de costuri pentru apă caldă;
b) proprietarul renunţă la repartitoarele de costuri pentru apă caldă;
c) se constată violarea sigiliilor chiar şi numai la unul dintre repartitoarele de costuri pentru apă caldă. Perioada considerată ca fiind fără repartitor este de la verificarea anterioară şi până la punerea în funcţiune a repartitorului, iar consumul pe această perioadă se recalculează pe cheltuiala proprietarului, luând în calcul un număr de unităţi de calcul stabilite conform prevederilor art. 28 alin. (3);
d) timp de 3 luni proprietarul nu permite citirea şi/sau verificarea repartitoarelor de costuri pentru apă caldă; consumul pentru această perioadă se recalculează conform prevederilor lit. c), pe cheltuiala proprietarului;
e) proprietarul refuză înlocuirea repartitorului de costuri pentru apă caldă în cazul în care acesta s-a defectat sau înregistrează valori a căror erori de măsură depăşesc clasa de exactitate a repartitorului;
f) consumul de apă caldă este sub cantitatea zilnică/locuitor stabilită de Ministerul Sănătăţii pentru acoperirea necesarului fiziologic, igienei individuale şi preparării hranei.

Puteti extinde aceasta regula si la apa rece, in lipsa sigiliilor.

Alte discuții în legătură

Contoare de apa rece cu aceeasi firma ca la apa calda? Frizeru Frizeru Exista vreo reglementare sau recomandare care sa ne oblige sa montam contoarele cu apa rece cu acceasi firma cu care am montat si pe cele de apa calda? Suntem ... (vezi toată discuția)
Apometre bloc Waters Waters In Asociatia de la blocul in care locuiesc am observat nereguli, am facut cerere la biroul primariei si au fost amendati. De atunci, semnatarii reclamatiei ... (vezi toată discuția)
Citire apometre neluate in considerare Stefania-2010 Stefania-2010 Buna ziua, La mine in bloc admistratorul nu vrea sa ia in considerare decit citirea la apa calda , nu si la cea rece. Motivul e ca apometrele din bloc ar fi ... (vezi toată discuția)