Ma confrunt cu urmatoarea problema. Se cere rezolutiunea unui contract de vanzare cumparare pentru neplata pretului. Plata pretului se poate face pe tot parcursul solutionarii cauzei, inclusiv in recurs, asa cum am gasit in doctrina sau nu se mai poate face dupa introducerea actiunii asa cum am gasit o solutie a unei instante? Instanta a motivat ca nu se poate impieta asupra dreptului creditorului de a opta intre rezolutiune si executare silita. Daca imi poate indica cineva jurisprudenta contrara as aprecia.
cata vreme nu exista un pact comisoriu de grad 4, contractul cu pricina nu este desfiintat decat prin pronuntarea unei hotarari judecatoresti . Pana la acest moment, contractul exista si isi produce efectele. Plata pretului + eventuale alte debite ( dobanzi, penalitati, daune) trebuie facuta integral.
Hotararea cu pricina ar trebui sa fie macar definitiva.
Dupa acel moment, intrucat acest tip de hotarare este executorie nu cred ca se mai poate plati valabil pretul si astfel impiedica rezolutiunea .
In cazul in care creditorul a optat pentru rezolutiunea contractului, instanta nu poate sa-l oblige a accepta executarea silita a acestuia, iar plata pretului in timpul procesului, in opinia mea, este tardiva din moment ce tocmai neplata pretului l-a determinat pe creditor a introduce o actiune in instanta pentru a solicita rezolutiunea contractului.
Plata pretului trebuia efectuata odata cu predarea imobilului, daca nu s-a stabilit o alta data in contract.
Fiecare dintre obligaţiile uneia din părţi îşi are cauza în obligaţia celeilalte.
Preţul reprezintă principalul obiect al contraprestaţiei cumpărătorului.
Daca vanzarea a fost fictiva, atunci contractul de vanzare este nul deoarece obligatia cumparatorului de plata a pretului nu a fost indeplinita, obligatie corelativa obligatiei vanzatorului de predare a imobilului. Preţul este fictiv atunci când părţile nu intenţionează să-l ceară, respectiv să-l plătească. În cazul în care preţul este simulat sau fictiv, contractul este nul ca vânzare-cumpărare, dar poate fi valabil ca donaţie deghizată, dacă sunt îndeplinite condiţiile legii pentru validitatea donaţiei. ;)
O speta de la facultate
vwx
Buna ziua. Sunt student in anul II la Drept in cadrul UB si am intalnit o speta care mi-a pus ceva probleme. Cum nicio explicatie primita pana acum nu a reusit ... (vezi toată discuția)