De curand am pierdut un proces in care ceream plata penalitatilor de intarziere conform contractului. Cererea a fost respinsa pentru ca nu am emis factura pentru penalitati. Problema este ca debitul principal nu a fost inca achitat, deci nu stiu cat vor fi penalitatile, si nici nu mi se v-a semna factura de catre debitoare, lucru cerut de instanta. In consecinta cum credeti ca ar trebui sa procedez, sa emit facturi pentru penalitati sau nu? Ce sa fac cu ele daca debitoarea refuza sa le semneze? Le pot trimite prin posta? Va multumesc pentru orice sfat.
Puteti sa faceti un calcul al penalitatilor ( conform contractului-0.1% sau cat ati fixat in contract, ), sau sa le calculati la zi conform inicelui de inflatie al B.N.Rr N u se emit facturi ptr. penalitati , ci doar se calculeaza si se trec in actiunea principala ca sa vada instanta cum s-au calculat aceste penalitati.
Daca aveti incheiat contract comercial in care era precizat cuantumul penalitatilor Instanta nu ar fi trebuit sa vi le respinga. Daca nu aveti contract inserati un comentariu pe factura care sa precizati faptul ca neincasarea la termen a facturii atrage dobanzi de ....% pe zi. Si foarte important: Nu uitati sa treceti scadenta pe factura.
Succes!
In actiune am depus si un calcul al penalitatilor pana la data denerii dosarului la instanta, pentru a se vedea modul de calcul al lor, cerand ca ele sa curga pana la data platii efective a debitului. Si totusi cererea a fost respinsa irevocabil. Puteti sa-mi speneti ce articol de lege prevede ca nu se emit facturi pentru penalitati?Ce as mai putea face in continuare?
Baza de impozitare pentru livrări de bunuri şi prestări de servicii efectuate în interiorul ţării
3) Baza de impozitare nu cuprinde următoarele:
a) ...
b) sumele reprezentând daune-interese, stabilite prin hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, penalizările şi orice alte sume solicitate pentru neîndeplinirea totală sau parţială a obligaţiilor contractuale, dacă sunt percepute peste preţurile şi/sau tarifele negociate. Nu se exclud din baza de impozitare orice sume care, în fapt, reprezintă contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate;
Dar daca instanta a respins irevocabil, si sa presupunem ca debitorul nu are nici un gind sa plateasca nici macar debitul intr-un timp rezonabil, atunci factura , odata emisa , va trebui inregistrata ca venit...
Apropo de factura la penalitati : am intilnit cazuri cind s-a emis, trecind pe factura art mai sus amintit, si " neinclus in baza de impozitare " , dar si cazuri cind nu s-a emis, fiind vorba de sume incerte , si atunci e bine de tinut evidenta debitelor din litigii intr-un cont in afara bilantului. Pe masura incasarii debitelor se va factura , doar la momentul cind sumele devin certe si eligibile , devenind in acel moment si element de venit impozabil.
sa pricep si eu...aveati o conventie conform careia pentru neplata debitorul era obligat la plata penalitatilor de intarziere si instanta v-a respins cererea pe motiv ca nu ati facturat penalitatile?
cum a motivat instanta decizia? in temeiul a ce prevederi legale a considerat ca sunteti obligat la emiterea unei facturi in legatura cu penalitatile?
din cate stiu eu nu exista act normativ care sa oblige in acest sens...
interesant e de stiut care ar fi punctul de vedere al instantei...sa facturati in fiecare zi de intarziere? pana la ce data facturati daca debitul nu se achita?