avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Putem emite factura pentru plata penalitatilor?
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Putem emite factura pentru plata penalitatilor?

De curand am pierdut un proces in care ceream plata penalitatilor de intarziere conform contractului. Cererea a fost respinsa pentru ca nu am emis factura pentru penalitati. Problema este ca debitul principal nu a fost inca achitat, deci nu stiu cat vor fi penalitatile, si nici nu mi se v-a semna factura de catre debitoare, lucru cerut de instanta. In consecinta cum credeti ca ar trebui sa procedez, sa emit facturi pentru penalitati sau nu? Ce sa fac cu ele daca debitoarea refuza sa le semneze? Le pot trimite prin posta? Va multumesc pentru orice sfat.
Cel mai recent răspuns: lumi71 , utilizator 21:03, 2 Iunie 2009
Cererea a fost respinsa motivand faptul ca nu exista un inscris semnat si acceptat de debitor pntru penalitati (cred ca este vorba de FACTURA, pentru ca exista contract semnat si acceptat de parti pentru penalitati, iar debitoareaa a mentionat faptul ca nu a primit factura) si astfel nu este indeplinita una din conditiile art. 1 din OG 5/2001. Mai mult, se revine cu o Incheiere de "indreptare a erorii materiale " si hotararea nu mai este cu drept de cerere in anulare in termen de 10 zile, ci devine iIREVOCABILA. Poate reuseste cineva sa explice aceste motivatii. Multumesc.
Ceva nu e in regula , pentru ca uitati ce spune art 1 din OG5:
(1)Procedura somaţiei de plată se desfăşoară, la cererea creditorului, în scopul realizării de bunăvoie sau prin executare silită a creanţelor certe, lichide şi exigibile ce reprezintă obligaţii de plată a unor sume de bani, asumate prin contract constatat printr-un înscris ori determinate potrivit unui statut, regulament sau altui înscris, însuşit de părţi prin semnătură ori în alt mod admis de lege şi care atestă drepturi şi obligaţii privind executarea anumitor servicii, lucrări sau orice alte prestaţii.
mihaela vizintin a scris:

Cererea a fost respinsa motivand faptul ca nu exista un inscris semnat si acceptat de debitor pntru penalitati (cred ca este vorba de FACTURA, pentru ca exista contract semnat si acceptat de parti pentru penalitati, iar debitoareaa a mentionat faptul ca nu a primit factura) si astfel nu este indeplinita una din conditiile art. 1 din OG 5/2001. Mai mult, se revine cu o Incheiere de "indreptare a erorii materiale " si hotararea nu mai este cu drept de cerere in anulare in termen de 10 zile, ci devine iIREVOCABILA. Poate reuseste cineva sa explice aceste motivatii. Multumesc.

Nu vreau sa arunc cu pietre dar:
1 Aveati contract comercial in care apare clauza penalitatilor
2. Pe facturile cu pricina (neincasate, care au devenit subiect de litigiu) ar fi fost bine sa apara textul "Neincasarea la termen atrage penalitati, dobanzi, conf contract".
Ori nu ati fost bine reprezentat in instanta, ori ati nimerit la un judecator fixist.
Eu nu am asistat la un proces de acest gen, dar din povestirile altora stiu ca:
- sunt judecatori care accepta penalitatile doar daca sunt indeplinite cumulativ ambele conditii (si contract cu clauza penalitati si specificatia pe factura)
-sunt judecatori care accepta penalitatile chiar daca numai una dintre conditii este indeplinita.
Sa nu uitam ca EI, cei care formeaza ONORATA INSTANTA sunt deasupra noastra si nu putem comenta cu voce HOTARARILE LOR, cu atat mai mult cand acestea sunt IREVOCABILE.
Ultima modificare: Marți, 2 Iunie 2009
lumi71, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalitati de intarziere respinse de instanta mihaela vizintin mihaela vizintin Am cerut in instanta plata penalitatilor de intarziere pe OG 5/2001la un debit restant neachitat inca, ce face obiectul unei executari silite. Cererea a fost ... (vezi toată discuția)
Calcul penalitati de intarziere Florin111 Florin111 In fapt nu am contract de livrare materii prime sau de lucrari cu o societate care imi datoreaza foarte multi bani pe facturi de materiale si avans lucrare ... (vezi toată discuția)
Penalitati de intarziere factura popana popana Buna ziua! In cazul unui contract in care se stipuleaza ca furnizorul plateste penalitati pentru intarzierea livrarii bunurilor contractate, cumparatorul ... (vezi toată discuția)