avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 814 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie

Buna ziua
Am virsta de 57 de ani, din 1985 pina in 2002 am lucrat in Romania. In 2002 am parasit tara. care sunt drepturile de pensie si daca se pot obtine anticipat. Intentia este de a ne reintoarce in tara.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:51, 30 Noiembrie 2014
1. Pentru un barbat de varsta dvs. varsta standard de pensionare este de 65 de ani, stagiul complet de cotizare este de 35 de ani iar stagiul minim de cotizare este de15 ani.

2. Deoarece aveti indeplinit stagiul minim de cotizare puteti solicita pensie pentru limita de varsta, la 65 de ani.

3. De pensie anticipata (fara diminuare) puteti beneficia la varsta de 60 de ani daca veti avea un stagiu de cotizare de 43 de ani.

4. De pensie anticipata partiala puteti beneficia la varsta de 60 de ani daca veti avea un stagiu de cotizare de 35 de ani.

5. Deocamdata aveti un stagiu de cotizare de cca 17 de ani.

6. - Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 19
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asiguratii datoreaza si/sau platesc contributii de asigurari sociale in sistemul public de pensii din Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile sau conventiile internationale la care Romania este parte.

(2) La stabilirea drepturilor de asigurari sociale se iau in considerare stagiile de cotizare realizate in sistemul public de pensii din Romania, precum si perioadele de asigurare realizate sau recunoscute ca atare in alte tari, in conditiile reglementate prin instrumente juridice cu caracter international la care Romania este parte si/sau regulamente comunitare.
...

- Daca ati lucrat legal si in alte tari se va lua in calculul stagiului de cotizare si acele perioade.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legislatie - pensie minima Mia_Zaher Mia_Zaher pentru a lua o pensie minima de cati ani de munca ai nevoie in italia? (vezi toată discuția)
Cetatean din ue-pensie in romania? adela05 adela05 Un cetatean membru UE, dupa cati ani de munca in Romania are dreptul sa primeasca pensie? (vezi toată discuția)
Pensie anticipata marcelsec marcelsec as dori o lamurire ptr. socrul meu ,care are 60 ani,27 ani vechime fara grupa ...momentan este angajat si ar dori sa stie daca poate iesi la pensie ... (vezi toată discuția)