avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1039 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Bună ziua! Lucrez din 2003 in Spania cu acte in ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Bună ziua! Lucrez din 2003 in Spania cu acte in regula, in Romania ...

Bună ziua! Lucrez din 2003 in Spania cu acte in regula, in Romania am lucrat din 1981 pana in 2001. Am varsta de 63 ani si doresc sa ma pensionez in Romania, cumulând stagiile de cotizare, numai ca in Spania varsta de pensionare este de 67 ani iar daca te pensionezi anticipat te penalizeaza pe viata. Pensionandu-ma in Romania si ținând cont de faptul că in Spania exista doar principiul contributivitati , știți cumva daca se mai aplica penalizarea? Mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:36, 5 Noiembrie 2024
Nu va puteti pensiona anticipat , pentru asta ar trebui sa aveti cel putin 35 ani contributivi . In Legea 360/2023 , la art 3 lit (r) se expliciteaza ce se intelege -in intelesul acestei legi - prin stagiu contributiv : perioadele in care se contribuie la fondul national de pensii publice , adica - din tara . Va puteti pensiona la 65 ani ( inteleg ca sunteti barbat ) , pensie de limita de varsta .
Ultima modificare: Marți, 5 Noiembrie 2024
CHKa, utilizator
Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asigurații datorează și/sau plătesc contribuții de asigurări sociale în sistemul public de pensii din România, precum și în alte țări, în condițiile stabilite prin instrumente juridice internaționale la care România este parte.

La stabilirea prestațiilor de asigurări sociale se iau în considerare stagiile de cotizare realizate în sistemul public de pensii din România, precum și perioadele de asigurare realizate sau recunoscute conform legislației altor țări, în condițiile reglementate prin instrumente juridice internaționale la care România este parte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata partial Luiza Teo Luiza Teo Am cotizat in Romania 32 ani si 9 luni iar concomitent am cotizat 5 ani si in Spania. Se iau in calcul ambele cotizatii la calcularea pensiei anticipate ... (vezi toată discuția)
Pensie dantodoran dantodoran Buna ziua Am virsta de 57 de ani, din 1985 pina in 2002 am lucrat in Romania. In 2002 am parasit tara. care sunt drepturile de pensie si daca se pot obtine ... (vezi toată discuția)
Stagiu de cotizare realizat in spania se valorifica in romania? eagle_free eagle_free As dori si eu o lamurire legat de un stagiu de cotizare din Spania. Art. 19 din legea nr. 263/2010 prevede ca: Art. 19. - (1) Constituie stagiu de ... (vezi toată discuția)