Buna ziua
Sunt student la zi care beneficiaza de pensie de intretinere de la unul din parinti.
As dori sa imi spuneti daca pot pierde dreptul de a primi pensie de intretinere (pana la teriminarea sudiilor universitare dar nu mai tarziu de 26 de ani) daca :
- eu ma inscriu la o alta facultate (care are cu totul alta specializare) in anul 1 si renunt la cea prezenta unde sunt anul 2 ?
- ma inscriu anul 1 la o facultate din alta tara dar cu aceesi specializare desi am facut deja 2 ani de studiu la facultatea prezenta ?
Toate intrebarile de mai sus pot fi considerate ca motive de incetare a pensiei de intretinere?
Pe ideea ca daca ma transfer de la o facultate la alta de la o specializare la alta asta nu ar fi scopul continuarii studilor? desii in sentinta este precizat ca voi primi aceasta pensie pana la definitivarea studilor dar nu mai tarziu de 26 de ani.
Mentionez ca inaintea facultatii la care sunt acum am urmat o facultate la fara taxa timp de 1 an dupa care m-am inscris la facultatea la care sunt anul 2 acum si doresc sa reincep facultatea precedenta dar in alt oras unde este acreditata si recunoscuta.(motivul pentru care am renuntat la ea prima oara).
Pentru facultatile din tara, conditia este sa fie acreditata de stat, nu conteaza ca schimbati facultatea atat timp cat conditiile sunt indeplinite in continuare. Nu cunosc despre situatia in care facultatea este in alta tara (posibil ca ar trebui sa fie recunoscuta de tara noastra).
Multumesc pentru raspuns.
Dar daca reincep alta facultate din anul 2 in anul 1 pot pierde pensia de intretinere ? Am fost sunat de serviciul judiciar al tatalui meu si tras la raspundere de functionara de acolo ca nu am voie sa imi schimb facultatea pe motiv ca nu e asta scopul studiilor si a sentintei judecatoresti desi am rugat-o sa imi explice ce considera ca este gresit atata timp cat eu sunt la cursuri si le continui tatal meu conform sentintei trebuie sa imi platesca pensia. Aceasta a devenit nervoasa si m-a amenintat ca nu am voie sa fac asta (sa fac studii cat am eu chef ) si nu am mai putut comunica cu ea .
Este adevarat ce a spus functionara de mai sus ca daca imi schimb facultatea pierd pensia pe motiv ca nu ar fi asta scopul studiilor.?
specifica ca voi primii pensie de la tatal meu in cuantum de 20% (din salariul sau) pana la finalizarea studiilor, dar nu mai tarziu de 26 de ani si este irevocabila si definitiva.