avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1088 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Situatie activ-pasiv la asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Situatie activ-pasiv la asociatie de proprietari

Buna dimineata.A mai trecut o noapte alba,in care ma straduiesc sa inteleg sit de activ-pasiv.
Inteleg ca in lista de cheltuieli sunt trecute penalizarile calculate locatarilor pentru intarzieri la plata si face parte din activ Atunci de ce mai figureaza si pe rubrica de pasiv?(asa mi-a predat-o Fostul adm) .Va rog sa ma ajutati sa inteleg logica acestei situatii (activ-pasiv)Multumesc
Activul = banii pe care ii aveti in casa/banca si ceea ce trebuie sa primiti de la locatari.

Pasivul = ce faceti cu banii pe care ii aveti sau ii veti primi in Activ ====> platiti toate facturile primite si evidentiate in Activ si completati toate fondurile din Pasiv.

Acum, strict la intrebarea dv., penalizarile puse pe liste si care se afla in Activ, in momentul cand le veti incasa, mareste fondul de penalizari incasat si scade concomitent restantele la acest fond din Pasiv sau, ..... daca nu le-ati incasat inca, ele se vad tot in Pasiv, dar la restantele acestui fond.
Activul si pasivul tin de contabilitatea in dubla partida. Asta e o meserie specifica si nu e pentru orcine. Eu, la baza fiind inginer, am avut nevoie de 10 ani sa inteleg asta. Asadar, nu pot sa va spun in cateva cuvinte. Oricum, PASIVUL reprezinta sursa iar ACTIVUL existentul...
@amvirdan

Ziceti ca sunteti contabil. :stunned:
Ma mir ca un contabil poate sa spuna ca situatia soldurilor tine de contabilitatea in dubla partida.
Nu, domnule, este o situatie care se face in simpla partida ca sa stii cum stai financiar, daca ai plusuri sau minusuri sau daca esti perfect echilibrat financiar.

Primul lucru care se face in cazul unui audit, cu registrele si documentele pe masa, este balanta ACTIV - PASIV.
Covarsitoarea majoritate a asociatiilor de proprietari tin contabilitatea in simpla partida pentru ca nu este nevoie de mai mult si este motivul pentru care orice administrator trebuie sa stie sa faca balanta.

Avem cateva topicuri in acest forum in care am explicat ce inseamna aceasta balanta si un scenariu prin care ajungi sa o intelegi perfect.
Si, da, trebuie cateva nopti albe, dar nu chiar ani.
N-as vrea sa ne jignim pe un site profesionist: am spus ca Activul si Pasivul tin de contabilitatea in dubla partida, Soldul este suma ramasa dupa ce se efectueaza operatii pe debitul si creditul unui cont. Voi semnala acest abuz pe care il cataloghez atac la persoana.
Ultima modificare: Miercuri, 3 Decembrie 2014
Dr.Virgil Dan Amza, Evaluator
Si unde ar fi atacul la persoana?
Ca dvs. v-au trebuit 10 ani ca sa intelegeti ce este cu aceasta situatie a soldurilor, este altceva. Noi aici facem schimb de informatii. Unii stiu, altii nu, dar nu merita sa va suparati pe o simpla contrazicere. Nu uitati - nimeni nu detine adevarul universal...
Nu mai vorbesc ca si dvs. cam dati cu batul in balta la unele topicuri, dar am observat ca nimeni nu v-a zis nimic. Am luat raspunsul asa cum a fost formulat - mai ales ca nu suntem obligati sa urmam un sfat sau altul, practic adaptam experiuenta unora la situatia concreta din asociatiile noastre.
Tineti cont ca aici este vorba si de muuulta experienta din partea unor utilizatori. Atat si nimic mai mult!
As ruga pe @elga50 sa ataseze cumva topicurile in care s-a mai discutat despre situatia soldurilor de A/P. Eu le-am cautat, dar cum nu prea am avut timp, am renuntat...
.....................
Si chiar nu merita sa ne suparam, doar ca ni s-a facut o observatie - insa, da, totul tzine de fiecare persoana. Eu de exemplu, nu m-as fi impacientat asa de tare... , dar sunteti liber sa semnalati "atacul la persoana" sesizat!
Ultima modificare: Joi, 4 Decembrie 2014
Adam Grecu, utilizator

Alte discuții în legătură

Intocmire balanta in partida simpla pt asoc proprietari andreiadmin andreiadmin Va rog sa ma ajutati in legatura cu intocmirea unei balante in partida simpla pentru o asociatie de proprietari la o scara de bloc: 1. la Activ ... (vezi toată discuția)
Elemente de activ si pasiv in contabilitatea asociatiei de proprietari nety36 nety36 Buna ziua pentru ca de putin timp sunt numita cenzor al asociatiei de domiciliu am nevoie sa ma clarific asupra unor elemente din situatia contabila In ... (vezi toată discuția)
Situatia elementelor de activ si pasiv la o asociatie de proprietari alenka alenka 1.Soldul la casa si la banca il iau pe cel din 30.06.2013? 2.La sume neachitate de proprietarii din asociatie pt.lista de plata curenta -asta inseamna cei ... (vezi toată discuția)