Daca in urma unui accident de munca in constructii a rezultat decesul unui om, care sunt repercursiunile asupra colegilor? Acesta (maistrul) a facut instructajul SSM, toti cei din echipa stiau ce avea de facut, iar in urma neglijentei/neatentiei unui coleg de echipa, a avut loc o manevra din cauza caruia a rezultat decesul. Presupun ca toti au o responsabilitate si o parte de vina - colegii, maistrul, seful de santier. Si mai presupun ca ITM va face o ancheta ce va dura o vreme, va lua declaratii etc. Intrebarea mea este - ce argumente exista pentru a-i linisti pe ceilalti? Sa ia legatura cu un avocat in ce specialitate (ca sa le explice in detaliu)? Va multumesc.
Avocatii au doar specialitatea de a-ti lua apararea contra cost . Cercetarea accidentelor de munca se efectueaza astfel:
bullet
de catre persoana juridica in cazul accidentului care a produs incapacitate temporara de munca;
bullet
de catre inspectoratele teritoriale de munca in cazul accidentelor care au produs invaliditate, deces, al accidentelor colective, precum si in cazul accidentelor de munca ce au produs incapacitate temporara de munca salariatilor angajati la persoane fizice;
bullet
de catre Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale in cazul accidentelor de munca colective, generate de unele evenimente deosebite, precum avariile sau exploziile
bullet
de catre autoritatea de sanatate publica in cazul suspiciunilor de boala profesionala. Deci dupa realizarea cercetarilor se va lua in consideratie vinovatul sau vinovatii care vor avea nevoie de un avocat pentru procesul care va avea parte, daca nu se dispune de bani pentru un avocat atunci vor primi un avocat din oficiu (care nu va face nimic) .
Bine punctat ! Directorul economic (economistul) si juristul ar trebui sa detina informatiile necesare si suficiente. Nu orice accident de munca e vina angajatorului. Daca muncitorul decedat nu fusese primit la munca baut, avea tot instructajul efectuat corect si la zi, avea dosarul medical complet si la zi etc, avea si calificarea necesara, utilajele folosite erau conforme, beneficia de echipament de protectie iar societatea lucra in legalitate, nu aveti de ce sa va faceti griji.
POPA GHEORGHE
Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Fiind vorba de un accident de munca, cu decesul accidentatului se va face o ancheta de catre ITM si o ancheta de catre parchet/ politie.
In cadrul anchetelor se vor solicita documente, se vor lua declaratii, se va face o reconstituire a evenimentului produs. Dupa caz, se vor face expertize tehnice pentru echipamente tehnice, etc.
ITM va intocmi proce verbal de cercetare AM si va stabili cauzele producerii evenimentului si responsabilitati pentru producerea evenimentului, va aplica, dupa caz amenzi contraventionale.
Politia va face o investigatie proprie, solicitand documente, declaratii si dupa caz va solicita efectuarea unei expertize tehnice judiciare in specialitatea protectia muncii. In baza PV al ITM si al PV de cercetare al politiei (dupa caz, si a raportului de expertiza tehnica judiciara), procurorul va decide, daca este cazul, sa inceapa urmarirea penala a persoanelor raspunzatoare de producerea accidentului de munca.
Linistea celor implicati in producerea evenimentului (angajator, sef loc de munca, sef de santier, responsabil ssm, lucratori, etc.) trebuie sa fie pe masura modului cum si-au indeplinit, fiecare, sarcinile de serviciu mentionate in fisa postului, au intocmit documentele care vor fi solicitate, au respectat intocmai legislatia nationala si reglementarile interne ale firmei.
Se vor verifica toate aspectele care tin de securitatea si sanatatea in munca a lucratorilor. Cu siguranta, nu se vor accepta, ca fiind legale, mentiuni generale, de genul - ".... toti cei din echipa stiau ce avea de facut ....".
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Accident de munca
misu1972
Buna ziua,
Sunt angajator si un angajat de al meu a avut un accident de munca cu vatamare corporala grava, este in stare grava si nu se exclude decesul. As ... (vezi toată discuția)