Buna ziua,
Vineri seara (ieri) tatal meu, care lucreaza pe santier a fost adus acasa cu piciorul (femurul) rupt (omul care l-a adus insista ca mama sa puna un vecin sa sune salvarea...stiu, dubios...mama a refuzat si baiatul respectiv l-a dus la spital, dupa cum i-a zis mama, din ce inteleg).
Eu nu eram acasa pentru ca lucrez in Bucuresti si abia acum sunt pe drum spre casa.
El nu vrea sa recunoasca exact ce s-a intamplat, probabil fiind presat de sefi, sau temandu-se de faptul ca probabil consumase alcool si eventuale sanctiuni.
Sustine ca accidentul s-a produs pe drum spre casa, dar si in acest caz consider ca tot accident de munca ar fi.
Sunt destul de sigur ca alta este povestea, dar pana nu va iesi din operatie nu pot afla mai multe.
Intrebarea este urmatoarea: este angajatorul responsabil pentru accident in cazul in care angajatul a consumat alcool? Pot exista sanctiuni pentru angajat? Este angajatul eligibil pentru despagubiri? Ce pot face?
Nu este prima oara cand este trimis accidentat acasa. Lucreaza ca electrician pe santier, dar uneori banuiesc ca sunt folosite utilaje si nu sunt respectate unele norme...stiti cum este pe santier..
De aceasta data este o problema serioasa, femurul vindecandu-se foarte greu si este probabil sa nu-si recapete capacitatea de munca in totalitate niciodata.
Evenimentul trebuie comunicat de catre angajator la ITM si cercetat. In urma cercetarii se poate stabili daca este sau nu vorba de AM.
Responsabilitatile in producerea evenimentului pot fi retinute in sarcina angajatului (va atarna greu daca se constata cu documente sau declaratii ca a consumat alcool), dar si in sarcina angajatorului.
Pagubele materiale pot fi suportate si de angajat, dupa responsabilitatile retinute in sarcina sa la producerea evenimentului.
Dupa cum descrieti evenimentul insistati ca acesta sa fie comunicat la ITM (puteti comunica si dvs., in scris, cu nr. de inregistrare/ data). Poate fi vorba de multe zile de concediu medical si in final, de invaliditate, chiar pensionare.
Multumesc pentru informatie, voi incerca sa aflu mai multe in cursul zilei de azi in legatura cu accidentul.
Nu avea sarcina de a opera utilaje, deci este putin probabil sa fi cauzat pagube materiale el.
Cel mai probabil vom comunica accidentul la ITM asa cum ati spus dvs. in vederea unei anchete, pentru ca toata abordarea colegilor/sefilor este putin spus 'dubioasa'.
Nu ITM-ul o sa faca cercetarea accidentului ci o sa dispuna angajatorului sa numeasca o comisie care sa faca asta ( este posibil sa primeasca si o amenda ca nu au declarat accidentul).
Aceasta comisie o sa audieze ( o sa puna se dea o declaratie) atat pe tatal dvs. cat si eventualii martori apoi o sa decida cine este vinovatul/vinovatii de producerea accidentului si o sa propuna eventualele masuri pentru a preintampina eventuale evenimente de genul.
Procesul verbal de cercetare a evenimentului, impreuna cu celelalte acte ( declaratii parte vatamata si martorii, copii de pe fisa SSM a victimei, dupa c.i.m., etc.) o sa ajunga la ITM pentru avizare.
ITM-ul il poate aviza sau trimite spre recercetare, dvs. ( tatal dvs.) avand posiblitatea de contestare a "verdictului" dat de ITM ( adica avizarea dosarului) in termen de 30 de zile de cand a primit un exemplar din p.v. de cercetare avizat de ITM.
Contestatia se depune la Inspectia muncii.
Accident de munca
misu1972
Buna ziua,
Sunt angajator si un angajat de al meu a avut un accident de munca cu vatamare corporala grava, este in stare grava si nu se exclude decesul. As ... (vezi toată discuția)