avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 662 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident munca in delegatie
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident munca in delegatie

Buna ziua. In cazul unui accident dupa terminarea programului, dar in deplasare, unde firma asigura cazarea angajatilor care sunt consecintele juridice pentru administratorul firmei si a persoanei care se ocupa de protectia muncii? Mentionez ca e vorba de o firma de constructii, si dupa terminarea programului 6 muncitori au consumat alcool si a urmat o bataie in urma careia unul din muncitori a fost spitalizat, momentan este in spital de aproximativ 10 zile. Care pot fi probelmele pentru firma in cazul in care muncitorul nu era in timpul programului, dar in delegatie pe un santier, si revin problemele posibile pentru maistrul de pe santier, administrator si persoana care se ocupa de protectia muncii. multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:18, 23 August 2015
Evenimentul trebuie anuntat la ITM si intocmit dosar de cercetare, de catre o comisie comuna numita de catre firmele aflate in cauza (cea care a delegat si cea care a primit delegatii, eventual de firma care detine locul de cazare). Daca sunt indeplinite conditiile pentru AM (se hotareste de catre ITM, in urma cercetarii amintite mai sus), acesta se declara ca atare si se inregistreaza de catre firma pe teritoriul careia s-a intamplat evenimentul. La prima vedere se pare ca este doar de competenta politiei, fara a fi si AM.
Responsabilitatile legale sunt ale angajatorilor conform prevederilor Legii ssm nr.319/ 2006,
Art. 6 (1) Angajatorul are obligaţia de a asigura securitatea şi sănătatea lucrătorilor în toate aspectele legate de muncă.
(2) În cazul în care un angajator apelează la servicii externe, acesta nu este exonerat de responsabilităţile sale în acest domeniu.
(3) Obligaţiile lucrătorilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă nu aduc atingere principiului responsabilităţii angajatorului.
Daca responsabilul ssm, seful de santier, maistrul, etc. au avut sarcini precise, prin fisa de post (dar numai cu respectarea sarcinilor prevazute de lege) legate de aspectul prezentat, atunci persoanele pot fi sanctionate disciplinar conform prevederilor din ROI al firmei.
Pentru neregulile constatate in urma cercetarii evenimentului produs, firma poate fi amendata contraventional de catre ITM respectiv de catre politie.
Daca se va ajunge in instanta, in urma complicatiilor medicale asupra victimei, in functie de responsabilitatile avute, firma si celelalte persoane pot fi aduse in instanta.
Nu poate fi considerat accident de munca, intrucat "dupa terminarea programului 6 muncitori au consumat alcool si a urmat o bataie in urma careia unul din muncitori a fost spitalizat'.

In acest caz, muncitorul spitalizat poate sesiza Politia pentru savarsirea infractiunii de "loviri si alte violente".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident de munca lotus25 lotus25 Daca in urma unui accident de munca in constructii a rezultat decesul unui om, care sunt repercursiunile asupra colegilor? Acesta (maistrul) a facut ... (vezi toată discuția)
Accident de munca misu1972 misu1972 Buna ziua, sunt responsabil cu ssm la o firma de constructii. In luna februarie a acestui an, am avut in firma un accident de munca care s-a soldat cu ... (vezi toată discuția)
Am dat două declarații de martor în urma unui accident de muncă soldat cu invaliditate. acum sunt chemat pentru a mi se aduce la cunoștină schimbarea încadrării juridice, ce înseamnă asta? misu1972 misu1972 Buna ziua, in urma unui accident de munca cu invaliditate care a avut loc in 14.02.2016 am fost chemat la politie de doua ori unde am dat declaratie in ... (vezi toată discuția)