avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 373 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident de munca

Buna ziua,
sunt responsabil cu ssm la o firma de constructii. In luna februarie a acestui an, am avut in firma un accident de munca care s-a soldat cu vatamare corporala grava si anume cu invaliditatea definitiva a accidentatului. Momentan, suntem in faza de cercetare la nivelul ITM. Am fost chemati si la sectia de politie locala unde am dat declaratii, muncitorii implicati in accident, eu - responsabilul ssm si administratorul firmei. Care este in continuare parcursul ? Dosarul ajunge la procuratura ? Risc vreo acuzare si implicit vreo condamnare cu executare?
Precizez faptul ca , accidentul s-a petrecut la ora 04.15, intr-o duminica dimineata, iar eu nici macar nu stiam ca oamenii au fost pusi sa lucreze in aceea zi, fiind weekend.
Multumesc !
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:54, 28 Octombrie 2016
Dvs. ca responsabil ssm nu vad sa riscati foarte multe (cata vreme v-ati facut treaba). Insa este posibil ca cel are a incalcat regulile interne (oricine o fi fost acesta) si normele SSM sa raspunda penal pentru vatamare corporala. Dosarul va urma cursul normal al uni dosar penal, care este in general foarte putin transparent (cercetare pana se aduna dovezi / daca se aduna + trimitere in judecata a celui vinovat daca procurorul de caz va considera asta pe aza dovezilor sau clasare daca nu e nimeni vinovat.
Pe scurt, situatia sta in felul urmator:
-sambata s-a turnat placa, eu la ora 15.00 am plecat din santier fara sa fiu informat ca se va ramane peste noapte la elicopterizat
-duminica dimineata am fost sunat ca a cazut cineva de pe placa
-nici acum nu stiu cine a dispus ramerea unei echipe peste noapte, administratorul sau beneficiarul lucrarii
-echipa avea 4 muncitori din care unul era conducator al locului de munca numit de seful de santier
-ni se reproseaza inexistenta balustradelor de protectie
-in rest toate aspectele sunt ok
Dumneavoastra pe cine vedeti vinovat in aveasta situatie ?
Multumesc foarte mult pentru disponibilitate!
Va trebui sa asteptati PV de cercetare a AM intocmit de catre ITM pentru a vedea in sarcina caror persoane sunt retinute nerespectarile din domeniul ssm.
Conducatorul locului de munca este responsabil cu asigurarea masurilor ssm la lucrari aflate in derulare si cu instruirea persoanalului.
Lucratorul desemnat cu activitati de prevenire si protectie are atributii de verificare si control in timpul programului de lucru. In functie de intrebarile care v-au fost puse de catre politist/ inspectorul de munca, legat de producerea evenimentului, puteti deduce ce se dorea a se afla de la dvs., respectiv ce sarcini din atributiile dvs. de serviciu, mentionate in fisa postului, sunt vizate. Este bine sa comparati sarcinile dvs. de serviciu mentionate in fisa postului cu atributiile pe linie de ssm mentionate la pct.15 din HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare.
In fapt, se efectueaza 2 cercetari independente - ITM si parchet/ politie. Dupa caz, PV de cercetare al politiei, respectiv al ITM se trimit la parchet. Procurorul de caz va decide daca incepe urmarirea penala sau nu impotriva unor persoane. In cadrul urmaririi penale se vor lua alte declaratii de la toti cei implicati.
Dupa ce am depus pv de cercetare de la nivelul societatii la ITM, am primit o instiintare prin care se constata ca, cauza producerii accidentului este folosirea de catre angajator a unei balustrade neconforme care nu a asigurat protectia colectiva. Angajatorul a fost amendat pentru acest lucru. Nu s-a specificat o persoana fizica anume vinovata de producerea accidentului. Cel putin la nivelul acesta.
Conform prevederilor Legii ssm nr.319/ 2006 pentru nerespectarea normelor ssm, numai angajatorul se poate amenda contraventional.
Va trebui sa asteptati PV de cercetare al ITM si ancheta politiei/ parchetului.
Se va pune problema civila, in sensul ca victima/ urmasii victimei pot solicita despagubiri materiale si/ sau despagubiri morale.
Ar trebui sa faceti demersuri la angajator pentru ajutorarea victimei (conform prevederilor din contractul colectiv de munca - ajutoare materiale si/ sau banesti), incasarea asigurarii de catre victima nu de catre firma pentru accidente incheiata de firma, optional, cu o firma de asigurari (daca firma a incheiat asa ceva), victima sa beneficieze de toate drepturile prevazute la art.18 din Legea nr. 346/ 2002 republicata in 2009 privind asigurarea obligatorie pentru AM si BP.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident de munca misu1972 misu1972 Buna ziua, Sunt angajator si un angajat de al meu a avut un accident de munca cu vatamare corporala grava, este in stare grava si nu se exclude decesul. As ... (vezi toată discuția)
Accident de munca lotus25 lotus25 Daca in urma unui accident de munca in constructii a rezultat decesul unui om, care sunt repercursiunile asupra colegilor? Acesta (maistrul) a facut ... (vezi toată discuția)
Am dat două declarații de martor în urma unui accident de muncă soldat cu invaliditate. acum sunt chemat pentru a mi se aduce la cunoștină schimbarea încadrării juridice, ce înseamnă asta? misu1972 misu1972 Buna ziua, in urma unui accident de munca cu invaliditate care a avut loc in 14.02.2016 am fost chemat la politie de doua ori unde am dat declaratie in ... (vezi toată discuția)