avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 304 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... fond de rulment
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

fond de rulment

Buna ziua,as fi recunoscatoare daca ma puteti ajuta cu un raspuns,sfat...Eu am cumparat un apartament prin programul prima casa,mai exact o mansarda.Suntem mutati de aprox.2 ani.Acum a fost schimbat presedintele si administratorul,toata comisia mai exact si am avut surpriza neplacuta de a ma trezi la intretinere cu un fond de rulment in val.de 300 ron.Eu nu depasesc 80 de lei pe luna.Ideea este ca noi cei de la mansarda suntem pe centrale termice,suntem intepati in conducta lor de apa atat.In bloc este un restantier si s-a impus plata acestui fond de rulment pentru a le da drumu lor la apa calda.Este normal ca eu sa platesc atat cat platesc toti? Logic ...eu daca nu-mi platesc gazele mie imi opresc gazele...ei nu-mi vor da din fondul de rulment sa-mi platesc facturile la gaze . Eu sunt revoltata ca mi-au impus plata acestui fond de rulment la fel ca restul,si in plus tot odata.Eram de acord sa platesc cate 10-15 lei pe luna dar nu 300 . Va rog sa ma ajutati cu un raspuns,un raspuns care sa-l pot da mai departe.Va multumesc frumos! Cu stima Silvia Marin!
Cel mai recent răspuns: silmarin , utilizator 08:24, 8 Decembrie 2014
Fondul de rulment se dimensioneaza la nivelul unei intretineri maxime pe an.
Cei care au centrale termice nu participa la problemele legate de apa calda furnizata de RADET.
multumesc frumos!
Cei care au centrale termice nu participa la problemele legate de apa calda furnizata de RADET.


Depinde ce intelegeti dumneavoastra prin "probleme legate de apa calda", pentru ca daca se sparge o conducta de apa calda, sau daca este vorba de participarea la caldura pentru partile comune, atunci participa si cei care au centrale, asta conform HG 1588/2007 Art 32
(3) Nici un proprietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi exceptat de Ia obligatia de a contribui Ia plata cheltuielilor comune, ca urmare a renuntarii Ia folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cualta destinatie decat aceea de locuinta ori in alte situatii.
Am inteles. Eu nu stiam daca e normal ca eu sa platesc aceiasi suma ca restul ! Va multumesc frumos!
amvirdan a scris:

Fondul de rulment se dimensioneaza la nivelul unei intretineri maxime pe an.
Cei care au centrale termice nu participa la problemele legate de apa calda furnizata de RADET.


Ca sa nu fie discutii, iata prev. H.G. nr. 1588 / 2007 cu privire la Fd. de rulment:

Art. 24. - (1) În scopul asigurării fondurilor necesare pentru plăţi curente, asociaţia de proprietari stabileşte cuantumul şi cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment. De regulă, fondul de rulment se dimensionează astfel încât să poată acoperi cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice. Stabilirea cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost necesară pentru acoperirea cheltuielilor lunare înregistrate de asociaţia de proprietari în anul expirat, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, majorate cu rata inflaţiei, iar în cazurile asociaţiilor de proprietari nou-înfiinţate, prin constatarea şi însuşirea experienţei în domeniu a unor asociaţii de proprietari echivalente ca mărime.
(2) Fondul de rulment se constituie prin plata anticipată a cotei ce revine fiecărui proprietar, potrivit hotărârii adunării generale a asociaţiei de proprietari, iar reîntregirea fondului de rulment se face lunar, prin plata sumelor afişate pe lista de plată. Pentru încasarea fondului de rulment, casierul asociaţiei de proprietari eliberează chitanţă personalizată separată.
(3) În situaţiile în care, prin contractul de închiriere încheiat cu proprietarul, chiriaşul se obligă să participe la plata cheltuielilor curente ale condominiului în care locuieşte, acesta va participa şi la formarea fondului de rulment.
(4) Fondul de rulment încasat se poate restitui în situaţiile de schimbare a domiciliului sau a dreptului de proprietate, dacă prin actele de transmitere a dreptului de proprietate sau a folosinţei locuinţei nu se stipulează altfel, precum şi în situaţiile în care cheltuielile lunare scad conform deciziei comitetului executiv, la cererea proprietarului.

Deci, autoarea postarii initiale are dreptate. Daca pentru apartamentul sau, cheltuiala medie lunara este sa zicem 100 lei pe luna, ce film a vazut conducerea as. prop. din care face parte de ii repartizeza ca Fd. Rulment, suma de 800 lei si inca de achitat dintr-o felie?

Daca deja este afisata lista de plata cu aceste repartizari, contestati pur si simplu suma respectiva (v-as propune sa invatati toti vecinii aflati in situatia dvs. sa faca la fel), aratati baza legala, achitati max. 100 de lei, pastrati cu grija chitanta.

Ehehei, cum ar fi ca la o as. prop. de 500 apt. sa incasam 800 lei de la fiecare (400.000 lei), care sa reprezinte Fd.rulment???

Succes!

Alte discuții în legătură

Fondul de rulment Claudia74 Claudia74 De 2 ani mi-am pus centrala termica in apartament si intretinerea mea nu a depasit niciodata suma de 150 ron in cea mai friguroasa luna. Cu toate acestea, suma ... (vezi toată discuția)
Fond de rulment Emoke Emoke A aparut legea desfintarii fond rulment? Asociatiile au dreptul s-a treaga fond rulment cat vre-au ele s-au sunt stabilite pe cap de familei? (vezi toată discuția)
Fond rulment intretinere bloc brendissima brendissima Mai exista sau nu fond de rulment?Eu stiam ca in 2007 s-a decis ca nu mai este obligatoriu, ci optional, dar in acelasi timp s-a nascut foondul de reparatii. ... (vezi toată discuția)