avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 756 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Retragerea plangerii la infractiunea de furt
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Retragerea plangerii la infractiunea de furt

Am si eu o dilema.
Acum 2 zile cineva mi-a furat ipad-ul in tren,eram cu mama ne intorceam dintr-o vacanta in egipt si drumul fiind lung schimband un avion, autocar apoi trenul am adormit,cand m-am trezit pentru a cobora nu mi-am mai gasit tableta care era in geanta,in gara am vazut un politist pe care l-am intrebat daca se mai poate face ceva,el ne-a luat pe sus in sectie sa dam declaratii etc,la 2 ore dupa ce vad ca nu face nimic si ca in acest timp scrisesem o singura declaratie i am zis ca oricum nu cred sa il gaseasca si mai bin renunt pentru ca eram foarte obosite eu si mama si preferam sa mergem acasa la care el ne spune ca pentru a renunta trebuie alte acte si declaratii,i am zis ca nu ma intereseazasi eu plec, si am plecat ,acum ma suna in disperare sa merg la politie si dau alte declaratii,si sa ii zic si mamei sa vina (mama care locuieste in alt oras) mi se pare o aberatie sa pierd timpul pe acolo cand eu sunt sigura ca la cat de aiurit si absent este acel politist nu o sa gaseasca tableta aceea in veci mai ales ca suspectul a coborat intr-un loc unde nu sunt camere de supreveghere nici nu l-am vazut bine la fata...Vreau sa mentionez ca politistul insusi mi a spus ca el nu crede ca o sa il gaseasca asa ca eu ma intreb de ce naiba ma pun ei pe drumuri aiurea,si daca pot face ceva sa inchei aeasta tavernatura.
Multumesc
asa cum ati inceput asa si terminati dati o declaratie ....in acest sens .
Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
Art. 159

Împăcarea
(1) Împăcarea poate interveni în cazul în care punerea în mişcare a acţiunii penale s-a făcut din oficiu, dacă legea o prevede în mod expres.

(2) Împăcarea înlătură răspunderea penală şi stinge acţiunea civilă.

(3) Împăcarea produce efecte numai cu privire la persoanele între care a intervenit şi dacă are loc până la citirea actului de sesizare a instanţei.

(4) Pentru persoanele lipsite de capacitate de exerciţiu, împăcarea se face numai de reprezentanţii lor legali, iar persoanele cu capacitate de exerciţiu restrânsă se pot împăca cu încuviinţarea persoanelor prevăzute de lege.

(5) În cazul persoanei juridice, împăcarea se realizează de reprezentantul său legal sau convenţional ori de către persoana desemnată în locul acestuia. Împăcarea intervenită între persoana juridică ce a săvârşit infracţiunea şi persoana vătămată nu produce efecte faţă de persoanele fizice care au participat la comiterea aceleiaşi fapte.
(6) În cazul în care infracţiunea este săvârşită de reprezentantul persoanei juridice vătămate, dispoziţiile art. 158 alin. (4) se aplică în mod corespunzător.

In cazul infractiunii de furt calificat nu exista institutia retragerii plangerii, pentru ca numai in cazul infractiunilor pentru care legea prevede necesitatea formularii unei plangeri prealabile se poate retrage plangerea prealabila, ori pe cale de consecinta in cazul dvs. nu se poate retrage plangerea.
Exista posibilitatea retragerii plangerii prealabile numai in cazul in care faptele prevazute la capiltolul furt sunt savarsite intre membrii de familie, de catre un minor in paguba tutorelui, ori de catre cel care locuieste impreuna cu partea vatamata sau este gazduita de aceasta, ceea ce nu e cazul in situatia expusa.
Nu se pune problema impacarii in cazul expus, pentru ca pana una alta persoana care a furat nu a fost identificata.
Ultima modificare: Miercuri, 3 Decembrie 2014
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
La momentul cand va fi identificat suspectul, poate opera impacarea partilor.(impacarea partilor este una totala, definitiva , neconditionata, personala ).

Cauza care inltura raspunderea penala este incidenta pana la citirea actului de sesizare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impacarea dintre partea vatamata si faptuitor sau retragerea plangerii prealabile in conditiile noii legislatii penale vldstf vldstf impacarea sau retragerea plangerii prealabile este conditionata de dobandirea obligatorie a calitatii de suspect sau inculpat? din ce am citit se poate face in ... (vezi toată discuția)
Impacarea este posibila? veronicaroman2002 veronicaroman2002 Buna seara, In cazul unui furt de laptop banuiesc ca art 229 alin 1 pct b imi puteti spune daca partile se pot impaca? Impacarea in acest sens elimina ... (vezi toată discuția)
Furt Pacala23 Pacala23 Se da situatia:A cumpara din magazin un produs de uz caznic si a doua zi il testeaza acasa constatand ca ii lipseste o piesa. Se intoarce la magazin unde ... (vezi toată discuția)