avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

preaviz

As dori sa imi dau demisia la zi de la firma la care lucrez. Patronul imi cere sa merg in preaviz chiar daca m a pus sa predau tot echipamentul de protectie. De asemenea nu am fost platit la timp si mi sa mai retinut din bani. Intrebarea mea este: pot refuza preavizul? E in regula din punct de vedere legal daca nu ma mai prezint la servici.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:57, 3 Decembrie 2014
Sintagma "demisie la zi" nu exista in Codul Muncii. Fie solicitati incetarea c.i.m. cu acordul partilor , fie prin demisie.

In prima situatie , nu se acorda preaviz.
In cea de-a doua situatie, demisie poate fi cu sau fara preaviz. Regula in materie de incetare a contractului individual de munca din initiativa salariatului este incetarea dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C. muncii. Prin exceptie, contractul individual de munca poate inceta prin demisie fara preaviz , numai daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca (art.81 alin.8 C.mun.).

De asemenea, angajatorul are posibilitatea de a renunta total sau partial la termenul de preaviz (art.81 alin.7 C.mun.).

Absenta nemotivata de la locul de munca a salariatului poate atrage sanctionarea acestuia disciplinara, inclusiv prin desfacerea c.i.m.

Neplata drepturilor salariale constituie un motiv de a demisia fara preaviz.
Ultima modificare: Miercuri, 3 Decembrie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Art61 litera a din codul muncii Corcodel nico Corcodel nico Buna ziua.sotul meu a lucrat 9ani la o societate de confectii textile.intre timp a gasit altceva mai bun de lucru.a facut cerere de incetare a activitatii si a ... (vezi toată discuția)
Demisie SimonaC25 SimonaC25 Buna ziua! As dori sa plec de la jobul care il am momentan.. Am inteles ca se poate prin demisie sau printr-o cerere , unde ambele parti sunt de acord. Atunci ... (vezi toată discuția)
Demisie director societate comerciala ramo1305 ramo1305 Buna ziua! Din nou am nevoie de ajutorul Dvs. Daca detin functia de Director intr-o societate comerciala, se poate sa imi dau demisia la zi, fara sa stau in ... (vezi toată discuția)