avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 488 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Judecare dosar fara citarea reclamantului
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Judecare dosar fara citarea reclamantului

Buna seara,
Un dosar avand ca obiect Fond Funciar - nulitate absoluta a unui titlu de proprietate.
1 - S-au emis citatii pentru primul termen - unde,avocatul unei parti a solicitat amanare,nefiind in localitate.
2 - Apoi,din oficiu,in camera de consiliu,fara citarea partilor,se schimba completul de judecata (primul fiind desfiintat) si se fixeaza un alt termen decat cel stiut de parti.Bineinteles,s-a dispus si citarea partilor pentru noul termen.
3 - Toate partile - mai putin reclamantul - se citeaza.
4 - La urmatorul termen,se amana cauza pt. lipsa procedura.
5 - Reclamantul nu a fost citat nici acum,insa celelalte parti au fost citate !!!
6 - La urmatorul termen (de care reclamantul nu avea habar) se lasa cauza in pronuntare.
7 - In mai putin de 14 zile,se redacteaza sentinta,unde se mentioneaza ca procedura de citare este legala (cu toate ca citarea cu reclamantul nu s-a facut).
Reclamantul merge la oficiul postal si cere sa i se comunice daca,a primit vreo corespondenta de la Judecatorie,in perioada dintre termene.
Oficiul Postal ii emite o adresa oficiala,prin care i se comunica faptul ca,in perioada respectiva,nu a sosit nici un fel de corespondenta de la Judecatorie,pe numele sau.
Deci,dovada ca nu a fost citat.

Intrebare: In acest caz,instanta a lasat cauza in pronuntare in mod legal ?
Reclamantul are drept la recurs. Este acesta un motiv de recurs ? Se mai poate trimite cauza spre rejudecare,dat fiind ca reclamantul,nefiind citat,nu si-a putut sustine cauza ?
Cum ar trebui procedat in acest caz ?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: gigelas , utilizator 07:53, 6 Decembrie 2014
Recurs evident.
Se respinge recursul, mai are si calea extraordinara a contestatiei in anulare.
Da,recurs.
Dar eu intrebam cat de legala este pronuntarea instantei,fara ca reclamantul sa fie citat,avand in vedere ca tot instanta a schimbat completul de judecata,a fixat un alt termen decat cel stiut de parti si nu a citat reclamantul,pentru a sti când este fixat noul termen de judecata.
Culmea e,ca la urmatorul termen dupa schimbarea termenului initial,instanta a constatat ca procedura de citare nu s-a realizat si a amanat cauza pentru "lipsa procedura" insa nici dupa acesta amanare,reclamantul nu a fost citat. Se pare ca undeva este ceva in neregula,intrucat instanta nu avea dreptul sa judece o cauza,fara ca procedura de citare cu toate partile,sa fie realizata.
Culmea e,ca celelalte parti,au fost citate.
Cum o fi fost posibil sa se omita citarea reclamantului ?
(Reclamantul are cca.80 ani si trebuia sa-si sustina cauza)
Stie cineva ce trebuie facut ? Cum se poate motiva recursul,in aceasta situatie ?
Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Finalizarea procedurii de citare hot_oliviu hot_oliviu Exista o diferenta in privinta finalizarii procedurii de citare a unei persona fizica si a uneia juridica? In sensul ca pentru o persoana fizica este ... (vezi toată discuția)
Termen depunere intampinare dupa citarea prin posta Ionut.Alexandru Ionut.Alexandru Salutare. In cat timp de la primirea procesului verbal și a plicului cu citația se poate depune întâmpinarea? Procesul pare ca e la al doilea termen de ... (vezi toată discuția)
Citatie Micutu112 Micutu112 Buna ziua.Sunt citat intrun dosar in calitate de parte civila.E vorba de furtul unei biciclete.Am cerut in reclamatie suma de 300 ron.Autorul este ... (vezi toată discuția)