Lucrez la o companie multinationala. Lucrul se desfasoara in 3 schimburi de Luni pana Vineri. In unele cazuri venim si sambata orele fiind platite dublu, DAR nu mereu..
Sambata trecuta am lucrat "ca recuperare" pentru ziua de 23 decembrie cand fabrica va fii inchisa (asta spun acum). Ne-a amenintat ca cine nu vine va fii trecut nemotivat pe data de 23.12.2014 (chiar daca nu va lucra nimeni atunci). Si apoi ne-a pus sa semnam o foaie cum ca am venit de buna voie la serviciu.
Este normal asa ceva ? ma poate obliga cineva sa vin sambata ?
Astazi ne-au chemat la fel pentru sambata sa recuperam ziua de 31.12.2014 cand vom sta acasa. Le-am spus ca nu voi veni. Aceleasi amenintari cu absenta pe 31 si aceeasi foaie ca venim de buna voie..
Nu ma voi duce pentru ca m-am saturat de atatea sambete lucrate (ar fi a 4-a in ultimele 6 saptamani). Imi pot face ceva ? Ne-a spus ca nu vom mai primi bonuri pe luna respectiva. Daca se va intampla asa la itm am sanse sa imi recastig drepturile ?
Da...va poate obliga sa lucrati sambata sau duminica, daca va acorda spor la salariu si zi libera compensatorie de repaus.
Nu...nu va poate obliga sa efectuati ore suplimentare.
Nu va poate obliga sa semnati documente din care sa rezulte ca sunteti de acord sa efectuati ore suplimentare, insaodata ce le-ati semnat va fi greu de demonstrat ca ati fost constransa.
In ceea ce priveste data de 23.12, nu are cum sa va puna absenta decat daca nu va prezentati la serviciu..............ITM lucreaza in 23 decembrieB-)
pe 23 nu ma pune absent pentru ca am fost sambata trecuta...
Dar pe data de 31. ma poate pune absent daca fabrica este inchisa si nu lucreaza nimeni ? Asta pentru ca nu ma voi duce sambata 06.12.2014.
Ideea este asa: se poate lucra in avans, cu conditia stabilita prin Codul muncii:
Art. 114
(1) Durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare.
(2) Prin excepţie, durata timpului de muncă, ce include şi orele suplimentare, poate fi prelungită peste 48 de ore pe săptămână, cu condiţia ca media orelor de muncă, calculată pe o perioadă de referinţă de 4 luni calendaristice, să nu depăşească 48 de ore pe săptămână.
DAR:
Art. 116 Codul muncii
(2) Programul de lucru inegal poate funcţiona numai dacă este specificat expres în contractul individual de muncă.
... sau daca exista acordul salariatului, desigur.
In fine, ca o chestiune de procedura, programul de muncă şi modul de repartizare a acestuia pe zile sunt aduse la cunoştinţă salariaţilor şi sunt afişate la sediul angajatorului.
Nu este vorba de ore suplimentare intrucat se recupereaza o zi de lucru, insa in avans. Nu e vorba nici de program de lucru inegal.
Angajatorul practic si scriptic incearca sa acorde liberul pt sambata lucrata, dupa trei saptamani, ceea ce contravine Codului Muncii. Chiar si avand acordul salariatilor, societatea tot poate fi sanctionata contraventional pentru aceasta practica
Cum pontam sambata?
hgabi
Am urmatoarea situatie: programul de lucru cu clientii firmei este urmarorul luni -vineri:8-18, iar sambata:8-13.
Angajatii sunt programati in ture, astfel ... (vezi toată discuția)