avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 584 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita norma de hrana
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita norma de hrana

norma de hrana ce va fi acordata polițiștilor locali ,conform OG 26/1994 poate fi executata? menționez ca sunt executat de o banca cu 1/3 din salariu,mie cu 2 copii rămânând-umi 600 de RON. SUNT EXECUTAT PENTRU UN ÎMPRUMUT FĂCUT LA O BANCA EI ASIGURÂND SUMA. BANII SUNT RECUPERAȚI PRIN SERVICIUL CONTABILITATE A UNITĂȚII UNDE LUCREZ .VA ROG MULT,UN RĂSPUNS!!!
Cel mai recent răspuns: Baciuc Claudiu , utilizator 03:56, 9 Decembrie 2014
Banuiesc ca v-a pus poprire deja pe tot venitul, va trebui sa contestati, altceva nu aveti de facut.
Daca sunteti executat pentru 1/3 din salariu, deci 2/3 egal 600 RON, inteleg ca salariul este de 900 RON? E important de stiut daca discutam despre aceasta suma sau de alta.

Ce inseamna "EI ASIGURÂND SUMA"?
venit este salariul,norma de hrana nu constituie venit conform codului fiscal, art.55 .Da salariul net este 900 ron.dar in plus voi primi norma de hrana conform og 26/1994.ei, problema este ca vor s-o execute si pe aceasta.de obicei se dau alimente ,daca unitatea nu poate asigura hrana ,da contravaloarea normei calorice in bani-e vorba de norma militara! intreb daca este legal sa execute o norma calorica,care nu constituie venit si nu se impozitează, problema mi-o face contabila de la serviciu,necunoscand legea
Ultima modificare: Vineri, 5 Decembrie 2014
Baciuc Claudiu, utilizator
Intai faceti plangere la itm, apoi daca nu se rezolva, contestatie la executare pt ca va costa si poate si pierdeti.


"Prin actiunea principala contestatorul sustine ca dreptul acordat prin titlul executoriu intra sub incidenta OUG nr. 71/2009, iar executarea silita a sumelor acordate prin titluri executorii în favoarea personalului bugetar este suspendata de drept.

Pe de alta parte, intimatul sustine ca norma de hrana consfintita prin titlul executoriu nu reprezinta un drept de natura salariala si pe cale de consecinta nu intra sub incidenta OUG 71/2009.



Referitor la natura dreptului consfintit prin titlul executoriu, instanta apreciaza ca acesta reprezinta un drept de natura salariala si nu prezinta relevanta sub acest aspect faptul ca nu este inclus în venituri salariale si nu este impozabil, asa cum invoca intimatul.

Dispozitiile art. 55 alin 4 din Codul Fiscal trebuie interpretate din punct de vedere al prevederii “norma de hrana nu este inclusa în venitul salarial si nu se impoziteaza” în sensul ca acesta nu se cumuleaza cu veniturile salariale pentru calculul impozitului si nu în sensul excluderii din sfera notiunii de venit salarial al normei de hrana.

Potrivit aceluiasi articol în aliniatul 1 “Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile în bani si/sau în natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate în baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca.”

Articolul 39 din codul muncii prevede drepturile salariatului printre care se enumera si “ alte drepturi prevazute de lege sau contractele colective de munca, iar OUG nr. 26/1996 prevede norma de hrana pentru anumite categorii de salariati.

Tribunalul Bacau, în complet legal investit pentru solutionarea litigiilor de munca a acordat acest drept si intimatului din prezenta cauza, potrivit titlului executoriu mai sus mentionat.

Înalta Curte de Casatie si Justitie statueaza prin decizia nr.14/2008 pronuntata în interesul legii , faptul ca tichetele de masa, tichetele cadou si alte instrumente similare acordate conform prevederilor legale si întelegerii partilor sunt incluse la categoria “ alte venituri” în contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 precum si faptul ca ele presupun existenta anumitor conditii de acordare. In considerentele acestei decizii se retin urmatoarele: „ În raport cu continutul explicit al dispozitiilor legale mentionate, alocatia individuala de hrana sub forma tichetelor de masa se acorda, în toate cazurile, numai daca:

- exista un contract individual de munca (persoana are calitatea de angajat);

- angajatorul are capacitatea financiara de a suporta costurile tichetelor de masa;

- exista clauze stabilite pentru contracte colective de munca referitoare la acordarea alocatiei individuale de hrana sub forma tichetelor de masa.

Prestarea muncii se realizeaza în cadrul unor raporturi sociale care, odata reglementate pe norme de drept, devin, de regula, raporturi juridice de munca. «

Pe cale de consecinta, instanta apreciaza ca toate veniturile acordate în baza raporturilor juridice de munca au natura unor drepturi salariale indiferent ca sunt sau nu impozabile sau ca presupun anumite conditii de acordare, pentru anumite categorii profesionale.
"

Detalii: [ link extern ]
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Decembrie 2014
gi-jane2, moderator
banii sunt prevazuți în legea politiei locale lg 155/2010 R,la art 35^1,se va acorda conform og 26/1994 fiind lucrători în domeniul ordinii publice
Ultima modificare: Marți, 9 Decembrie 2014
Baciuc Claudiu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara din norma de hrana la mapn dorat dorat Compartimentul finaciar al unitatii a efectuat retinerea,incepand cu drepturile salariale ale luni aprilie 2014 platite in luna mai 2014 , in cuantum de 1/4 ... (vezi toată discuția)
Poprire norma hrana Paula Tudor Paula Tudor Buna ziua. Daca salariatul primeste norma de hrana, aceasta se ia in calcul la aplicarea popririi sau se scade din venitul net, poprirea aplicandu-se la ... (vezi toată discuția)
Tichete de masã danr danr Bună ziua Pentru o firmă, microintreprindere, impozit pe venit, neplătitoare de TVA, tichetele de masă sunt deductibile fiscal? Mulţumesc. (vezi toată discuția)