avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... obligatii de plata la debransarea vecinilor?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

obligatii de plata la debransarea vecinilor?

Imobilul in care locuiesc este un bloc cu 6 scari, doua cate doua reprezentand cate o asociatie de proprietari. Scarile CD si EF sunt in prezent bransate la un singur contor de apa (pausal), dar asociatia EF ar dori debransarea. Apa Nova ne-a adus la cunostinta faptul ca pentru EF se va face un bransament si se va monta un contor separat, iar asociatia de la scarile CD va ramane pe vechiul sistem, cu contorul deja existent. Asociatia EF pretinde de la asociatia CD impartirea costurilor de debransare si contorizare, dar nu stie nimeni daca exista vreo obligatie, vreun temei legal in acest sens, mai ales ca la solicitarea amiabila a asociatiei EF, asociatia CD a hotarat in adunare generala nesuportarea acestor costuri, avand in vedere ca proprietarii scarilor C si D nu au nici un beneficiu real.
Ultima modificare: Marți, 2 Iunie 2009
mada_dima, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 17:44, 4 Iunie 2009
Regula este ca la infiintarea unei noi asociatii prin desprinderea din cea existenta, furnizorul de apa sa solicite asociatiei noi desprinse sa-si execute pe cheltuiala sa bransamentul propriu. Mai intai trebuie sa vedeti in arhiva cum s-au infiintat noile asociatii, care din care s-a desprins. Daca s-a ignorat acest lucru la infiintare cele doua asociatii au drepturi egale, deci cheltuiala se repartizeaza in mod egal
Initial au fost asociatii de locatari, separate de la bun inceput (adica de cel putin 30 - 35 ani). Ulterior, fiecare s-a transformat in asociatie de proprietari
Care sunt costurile pentru aceasta operatiune ?
Cate apartamente sunt in total si pe fiecare asociatie?
Daca furnizorul v-ar fi obligat sa va debransati si v-ar fi pus la plata pe fiecare din cele 2 asociatii, sau ar fi spus ca din punct de vedere tehnic trebuie sa ramana scarile EF pe vechiul apometru si sacrile CD sa suporte cheltuielile pentru debransare, cum ati vi reactionat ?
Daca nu gasiti solutii de rezolvare a "problemei" pe cale amiabila, ultimele variante ar fi sa apelati la instanta sau sa renuntati la separare (respectiv la efectuarea unui alt bransament).
Ultima modificare: Miercuri, 3 Iunie 2009
Iuliana Cermak, Avocat
In mod normal intreaga cheltuiala privind contorizarea unui imobil priveste furnizorul de apa. Ce se intampla de fapt: la un moment dat a la nivelul fiecarei localitati au fost facute niste planuri privind contorizarea, respectiv finantarea acestei operatii. Cum toata lumea vrea sa faca ceva, dar pe bani cat mai putini, s-a mers pe varianta initiala a proiectului ( cand s-a proiectat cartierul), respectiv montarea de contori care sa alimenteze un imobil ( la dvs. cele 6 scari). Cum intre timp situatia s-a schimbat - adica dintr-o as. loc. mai mare, s-au divizat cum au stiut ei mai bine, furnizorul de apa este obligat prin lege sa faca separarea de masura pentru fiecare asociatie si nu asa cum spuneti dvs., un contor la doua as. prop. - eu mai degraba banuiesc ca este un camin comun celor doua asociatii Ma rog, cred ca situatia este sub control...
Bun, sa revenim. Daca scarile E si F (as. prop. separata) doresc separarea "amiabila", ce este rau in acest gest? Vreti sa va separati - nu-i nici-o problema. Trebuie mers la furnizor, de explicat ce trebuie facut, mai trebuie ca as. EF sa se mai uite prin legislatie si trebuie sa se rezolve pe cheltuiala furnizorului, chiar daca acesta spune ca pe el nu-l intereseaza acest aspect... In ultima instanta, consider ca daca prop. de la E si F doreste separarea de cealalta asociatie, ar trebui sa suporte consecintele - daca nu poate determina furnizorul sa suporte cheltuiala.
Referitor la cele scrise de @Ana Anane - nu stiu cine a facut regula despre care scrie, este posibil sa fie stipulata in vre-o legislatie, dar nu cred. Furnizorul este un vanzator de servicii, iar legal este ca acesta sa-mi poata masura utilitate pe care o vinde. Cerem ajutorul @ sc serv s.r.l... , dansul este mai la curent cu legislatia in domeniu.

Alte discuții în legătură

Contor de bransament inundat si fara verificare metrologica zolyxx zolyxx Caminul in care se afla contorul de bransament al blocului este inundat, apometrul - contorul este sub apa cam 30-40 de cm respectiv nu are verificare ... (vezi toată discuția)
Parti comune instalatie apa bloc cmiep1@yahoo.com cmiep1@yahoo.com buna ziua, as dori sa stiu daca robinetul de izolare a alimentarii cu apa a apartamentului este sau nu parte comuna. mentionez ca bransarea apartamentului se ... (vezi toată discuția)
Diferențe consum apă contor de apartament și contor general al ansamblului residențial catalin27smb catalin27smb Locuiesc într-un ansamblu rezidențial format din 8 blocuri. Fiecare apartament din complex are prevăzut un contor de apă. Fiecare bloc este prevăzut cu un ... (vezi toată discuția)