avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... obligatii de plata la debransarea vecinilor?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

obligatii de plata la debransarea vecinilor?

Imobilul in care locuiesc este un bloc cu 6 scari, doua cate doua reprezentand cate o asociatie de proprietari. Scarile CD si EF sunt in prezent bransate la un singur contor de apa (pausal), dar asociatia EF ar dori debransarea. Apa Nova ne-a adus la cunostinta faptul ca pentru EF se va face un bransament si se va monta un contor separat, iar asociatia de la scarile CD va ramane pe vechiul sistem, cu contorul deja existent. Asociatia EF pretinde de la asociatia CD impartirea costurilor de debransare si contorizare, dar nu stie nimeni daca exista vreo obligatie, vreun temei legal in acest sens, mai ales ca la solicitarea amiabila a asociatiei EF, asociatia CD a hotarat in adunare generala nesuportarea acestor costuri, avand in vedere ca proprietarii scarilor C si D nu au nici un beneficiu real.
Ultima modificare: Marți, 2 Iunie 2009
mada_dima, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 17:44, 4 Iunie 2009
Art.3 lit.i) din Legea nr.241/2006 prevede in mod expres faptul ca finantarea executiei bransamentelor de apa se asigura fie de operator fie de utilizator, in functie de amplasarea punctului de delimitare a instalatiei.
In situatia prezentata cred ca este vorba de amplasarea bransamentului pe instalatia interioara a retelei de apa motiv pentru care obligatia privind plata cheltuielilor de executare a bransamentului cade in sarcina coproprietarilor condominiului aflat in discutie.
cermak gruianu a scris:

Art.3 lit.i) din Legea nr.241/2006 prevede in mod expres faptul ca finantarea executiei bransamentelor de apa se asigura fie de operator fie de utilizator, in functie de amplasarea punctului de delimitare a instalatiei.
In situatia prezentata cred ca este vorba de amplasarea bransamentului pe instalatia interioara a retelei de apa motiv pentru care obligatia privind plata cheltuielilor de executare a bransamentului cade in sarcina coproprietarilor condominiului aflat in discutie.
executia bransamentului de apa a fost facuta inainte de punerea in functiune a blocului.
separarea se face din banii asociatiei care se desprinde din asociatie, vechea asociatie fiind titularul contractului.
Pentru separare, "solutia tehnica" inseamna "bransament nou" construit pana la punctul de delimitare a instalatiei, respectiv pana la limita de proprietate publica.
In speta sunt aplicabile prevederile Legii nr.241/2006 astfel cum am mentionat anterior.
Ultima modificare: Miercuri, 3 Iunie 2009
Iuliana Cermak, Avocat
mada_dima a scris:

Initial au fost asociatii de locatari, separate de la bun inceput (adica de cel putin 30 - 35 ani). Ulterior, fiecare s-a transformat in asociatie de proprietari


Am citat pentru dl Felix. Intelegeti ca nu se desprinde nimeni, o asociatie de alta ? Sunt desprinse de mult timp. Doar instalatia de apa este comuna. Au un singur apometru si se face repartizarea prin intelegere, protocol.
Am afirmat ca trebuie apelat la legislatie. Dl. avocat ne indica Legea nr. 241/2003, art. 3, lit. i). Este perfect. Lecturati cu atentie continutul acestui articol:
i) bransament de apa – partea din reteaua publica de alimentare cu apa, care asigura legatura dintre reteaua publica de distributie si reteaua interioara a unei incinte sau a unei cladiri. Bransamentul deserveste un singur utilizator. Partile componente ale unui bransament se precizeaza in regulamentul-cadru al serviciului de alimentare cu apa si de canalizare. Bransamentul pana la contor, inclusiv caminul de bransament si contorul, apartin retelei publice de distributie, indiferent de modul de finantare a executiei. Finantarea executiei bransamentului se asigura fie de operator, fie de utilizator, in functie de amplasamentul punctului de delimitare a instalatiilor si numai in baza unei documentatii avizate de operator si cu respectarea regimului proprietatii. In cazuri bine justificate de catre utilizatori sau operatori si daca conditiile tehnice nu permit alta solutie, se poate admite racordarea mai multor utilizatori la acelasi bransament. In cazul condominiilor cu destinatie de locuinte existente, separarea si individualizarea consumurilor se face prin montarea repartitoarelor debitmetrice sau prin alta modalitate stabilita prin hotarare a asociatiei de proprietari. Cheltuielile aferente individualizarii consumurilor vor fi suportate de coproprietarii condominiului, operatorul avand numai obligatia montarii contorului principal de bransament, la nivelul limitei de proprietate;
Deci, practic punctul de delimitare dintre retele este inafara imobilului, pe domeniul public - concluzionand ca este treaba furnizorului sa-si faca bransament pentru utilizatorul as. pro. EF - la cererea expresa a asociatiei, facand referire chiar la L 241/2006, art. 3, lit. i), - M.Of. 563/29 iunie 2006.
Nu ne-ati spus nimic cum este alimentata as. prop. AB; probabil ca are bransament separat sau se alimenteaza din vechiul bransament, cu contor separat, dar prin confectionarea unui sant pana la scarile respective; acelasi lucru il poate face si as. prop. EF, respectiv saparea unui sant pana la intrarea in sc. E.
Cum spuneam, in urma cu 30-35 de ani intregul imobil se alimenta printr-un singur bransament - amplasat la mijlocul imobilului, cele 6 scari alimentandu-se prin interior (subsol).
In final sunt de acord cu hotararea luata de prop. de la scarile CD.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contor de bransament inundat si fara verificare metrologica zolyxx zolyxx Caminul in care se afla contorul de bransament al blocului este inundat, apometrul - contorul este sub apa cam 30-40 de cm respectiv nu are verificare ... (vezi toată discuția)
Parti comune instalatie apa bloc cmiep1@yahoo.com cmiep1@yahoo.com buna ziua, as dori sa stiu daca robinetul de izolare a alimentarii cu apa a apartamentului este sau nu parte comuna. mentionez ca bransarea apartamentului se ... (vezi toată discuția)
Diferențe consum apă contor de apartament și contor general al ansamblului residențial catalin27smb catalin27smb Locuiesc într-un ansamblu rezidențial format din 8 blocuri. Fiecare apartament din complex are prevăzut un contor de apă. Fiecare bloc este prevăzut cu un ... (vezi toată discuția)