avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 397 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Hotarare judecatoreasca
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Hotarare judecatoreasca

Am fost parte intr-un proces civil a carui pronuntare a fost data pe 31 Octombrie 2014 si al carui rezultat nefavorabil il gasesc pe site-ul judecatoriei dar nici pana azi 05 Noiembrie nu mi-a fost inmanata hotararea judecatoreasca, ce-mi este necesara pentru eventuale cai de atac.Trebuie sa mai astept sau trebuie sa intreprind ceva pentru a intra in posesia hotararii?
Multumesc.:)
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 19:38, 7 Decembrie 2014
Trebuie sa asteptati redactarea si comunicarea hotararii, care poate dura mai mult de o luna.
Art. 426 NCPC

(1) Hotărârea se redactează de judecătorul care a soluţionat procesul. Când în compunerea completului de judecată intră şi asistenţi judiciari, preşedintele îl va putea desemna pe unul dintre aceştia să redacteze hotărârea.
(2) În cazul în care unul dintre judecători sau asistenţi judiciari a rămas în minoritate la deliberare, el îşi va redacta opinia separată, care va cuprinde expunerea considerentelor, soluţia pe care a propus-o şi semnătura acestuia. De asemenea, judecătorul care este de acord cu soluţia, dar pentru considerente diferite, va redacta separat opinia concurentă.
(3) Hotărârea va fi semnată de membrii completului de judecată şi de către grefier.
(4) Dacă vreunul dintre judecători este împiedicat să semneze hotărârea, ea va fi semnată în locul său de preşedintele completului, iar dacă şi acesta ori judecătorul unic se află într-o astfel de situaţie, hotărârea se va semna de către preşedintele instanţei. Când împiedicarea priveşte pe grefier, hotărârea se va semna de grefierul-şef. În toate cazurile se face menţiune pe hotărâre despre cauza care a determinat împiedicarea.
(5) Hotărârea se va redacta şi se va semna în cel mult 30 de zile de la pronunţare. Opinia separată a judecătorului rămas în minoritate, precum şi, când este cazul, opinia concurentă se redactează şi se semnează în acelaşi termen.
(6) Hotărârea se va întocmi în două exemplare originale, dintre care unul se ataşează la dosarul cauzei, iar celălalt se va depune spre conservare la dosarul de hotărâri al instanţei.

Art. 427 NCPC

(1) Hotărârea se va comunica din oficiu părţilor, în copie, chiar dacă este definitivă. Comunicarea se va face de îndată ce hotărârea a fost redactată şi semnată în condiţiile legii.

Ultima modificare: Vineri, 5 Decembrie 2014
Raluca Iliescu, Avocat
Formulati o cerere adresata presedintelui instantei, pe calea careia solicitati urgentarea redactarii hotararii avand in vedere ca termenul de 30 de zile a fost depasit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nulitate sentinta civila ContSters429609 ContSters429609 Fiindca tot e de actualitate va rog sa-mi spuneti daca o sentinta civila se poate anula pe motiv ca judecatorul care a motivat-o si redactat-o e altul decat ... (vezi toată discuția)
Termen de motivare si redactare dumifilote dumifilote Care este termenul de motivare redactare si comunicare in cazul unei sentinte pe fond funciar? Raportat la NCPC, mai opereaza prevederile art. 5, alin. 2, ... (vezi toată discuția)
Termen hotarare judecatoreasca dupa noul cod civil 2014? DanMitroi DanMitroi Buna ziua, M-ar interesa care este termenul maxim pentru redactarea unei hotarari judecatoresti dupa noul cod civil? Hotararea s-a pronuntat, am facut si o ... (vezi toată discuția)