Acum cateva zile am avut un accident de masina in Italia. Accidentul s-a soldat doar cu daune materiale din fericire. Nu stiu care sunt exact procedurile in cazul unui accident pentru recuperarea daunelor.
La fata locului s-a intocmit o fisa "Constatatione amichevole di incidente" in care s-au relatat cele intamplate.
Eu ma aflam in depasire cand m-am trezit cu o lovitura puternica in partea din dreapta a masinii (aripa fata-portiera fata, in dreptul stalpului A). Masina care m-a lovit nu a avut semnalizarea aprinsa nici nu a "schitat vre-un gest" ca ar vrea sa intre pe partea stanga (loc unde se afla o parcare).
Drumul era marcat cu linie discontinua motiv pentru care eu cred ca cel ce m-a lovit e vinovat.
La masina mea daunele sunt destul de insemnate - aripa, portiere pe paertea dreapta iar stalpul A (cel din dreptul parbrizului) e indoit.
Carabinierii au fost prezenti dar nu au dat decat un ajutor la completarea acestei constatari mentionate mai sus.
Am primit copie dupa certificatul de imatriculare a masinii care m-a lovit, copie dupa asigurarea lui si 2 copii cu constatarea mentionata de ei.
Din cate am inteles de la carabinieri ei nu fac procese verbale pentru un astfel de accident si ca aceste acte sunt deajuns. Mi-a mai spus ca decizia pentru vina se ia de catre firmele de asigurari in urma analizei constatarii noastre (mi se pare ciudat).
Ati primit copia dupa certificat, dupa asigurare,si formularul de constatare amiabila.
Dumneavoastra nu i-ati dat nimic,nu?
In scurt timp si la noi se va proceda asa:gata cu punctele de penalizare,nu este implicata politia daca cei doi se inteleg pe cale amiabila in situatia in care in urma accidentului sunt doar pagube materiale.
Trebuie sa va adresati societatii de asigurari unde persoana vinovata de producerea accidentului are incheiata polita de asigurare.Acestia deschid dosar de dauna si primiti documentul de introducere in reparatie.
La ei este ceva obisnuit,imi spunea sora mea ca acolo totul merge repede(si ca sunt mult mai neatenti cand conduc).
Copie dupa certificatul lui de imatriculare, constatarea amiabila dublu exemplar si copie dupa cartea verde (asigurarea masinii lui).
dar si cetateanul italian a primit de la mine copie dupa certificat si carte verde(asig) asta au facut carabinierii caci fiind implicat in accident in Italia si necunoscund limba, la intocmirea constatarii am fost "ajutat" de carabinieri. Precizarea Carabinierilor a fost ca dupa constatrea amicala firmele de asigurari vor decide vinovatul. Asta pentru ca din cate am reusit sa inteleg italianul nu a vrut sa recunoasca vina pentru ca ar fi ramas fara permis - neacordare de prioritate.
In aceste conditii nu stiu cum anume trebuie sa intervin.
Ati semnat un act si nu cred ca lucrurile se mai pot schimba.Mai ales ca ati avut parte si de "ajutor".
Din ce spuneti pare a fi vorba despre culpa comuna.
Nu va spun cum stiu ca functioneaza,pentru ca este vorba de Italia si nu vreau sa gresesc.
Indicat ar fi sa apelati la cineva care cunoaste limba italiana,si sa mergeti la asigurator neaparat.
Va recomand sa intrebati si pe site-ul www.romania-italia.info pe care intra romani care locuiesc in italia. Cred ca v-ar putea ajuta cu niste sfaturi mai punctuale.
Multumesc pentru raspunsuri, am reusit sa vorbesc cu un amic care lucreaza cu un avocat in Italia si se ocupa de asigurari, adica firma care lucreaza inainteaza la firma de asigurari documentatia si in functie de situatie firma de asigurari trimite banii intr-un cont.
In Romania am gasit firma care lucreaza cu firma de asigurari din Italia aceasta are sediul in Bucuresti si ar fi necesare niste deplasari acolo, pe langa deplasari am inteles ca dureaza de la 6 luni in sus solutionarea dosarului deci o gramada de timp pierdut.
Am preferat varianta cu avocatul Italian fiind acolo se poate adresa direct firmei am inteles pentru despagubiri.
Mesaj dublat.
nykaelx
Am fost accidentat in Italia,accident cu daune doar materiale,de catre un cetatean
Italian,am completat formularul de constatare amiabilă,eu având RCA ... (vezi toată discuția)