avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 643 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cum se socoteste sporul de vechime,de ce nu se vede ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cum se socoteste sporul de vechime,de ce nu se vede diferenta la salar intre angajatii vechi si noi?

Buna ziua
O problema mare la angajatii care au peste 25 de ani lucrate si nimica diferenta nu vede la salar fata de o angajata noua care n-a lucrat inainte poate nicio zi.De la sefi nu putem afla raspunsul ce se intimpla cu sporul de vechime,ei zicand numai ca este inclus in salar.Inteleg,dar atunci nu ar trebui sa fie diferenta la salarul de baza? lucrezi la o unitate medico-social in functie de infirmiera,am peste 30 de ani lucrate cu sporuri de-abia ajung la 900 de lei in mina.Daca
avem cursuri de specializare nu se adauga ceva la salarul de baza?Si inca o intrebare...pina cand se raporteaza salariile dupa 600 sute lei,inclusiv sporurile? Multumesc anticipat,sper ca cineva imi da un raspuns corect si de inteles .
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Decembrie 2014
manci, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:38, 12 Decembrie 2014
HG 871/2013 prevede :
Art. 1 alin.(2) Incepand cu data de 1 iulie 2014, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste la 900 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168 de ore in medie pe luna in anul 2014, reprezentand 5,357 lei/ora.

Art. 2. - Pentru personalul din sectorul bugetar, nivelul salariului de baza, potrivit incadrarii, nu poate fi inferior nivelului salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, prevazut la art. 1.

Art. 3. - (1) Stabilirea, pentru personalul incadrat prin incheierea unui contract individual de munca, de salarii de baza sub nivelul celui prevazut la art. 1 si 2 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.000 lei
(2) Constatarea contraventiei si aplicarea sanctiunii prevazute la alin. (1) se fac de catre personalul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice prin inspectoratele teritoriale de munca judetene si al municipiului Bucuresti, imputernicit, dupa caz, prin ordin al ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice.
....

In acest caz, puteti sesiza ITM-ul/Inspectia Muncii.

Salariul cuprinde salariul de bază, indemnizaţiile, sporurile, precum şi alte adaosuri.

In sectorul bugetar , sporurile sunt cuprinse in salariu.

In sectorul privat, sporurile se acorda numai daca sunt prevazute in c.i.m., in .c.c.m. aplicabil sau in reg.intern al angajatorului.
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Decembrie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
Nu va suparati ,dupa raspunsul d-voastra am ramas,cu cat am stiut si pina acum.Da avem sporuri care apare pe fluturas si care sunt diminuate cu 25 la % si pina ziua de astazi,dar despre sporul de vechime nu vorbeste nimeni.E inclus in salar citesc in multe forumuri si legislatii.Ce nu inteleg eu,ca totus o diferenta peste salariul de baza sau de incadrare n-ar trebui sa fie o diferenta?cum a fost mai de mult,daca eu am avut sa zic 25 % spor de vechime si colega numai 10 %, bineinteles ca am avut salar mai mare.Acum unde lucrezi toti avem la fel salarul diferenta intre noi sunt numai orele lucrate de weekenduri.Cat o sa ma atace pe mine asa salariile mici la pensie? Mai am citeva ani pina la pensie.Multumesc de indrumare..sa fac sesizare la ITM,stiam si inainte,dar pina nu imi da cineva un raspuns 100 % la 100% corespunzator si sigurat,nu a-si face treaba aceasta ,ca sunt sigura in urmatoarea zi n-as mai avea loc de munca,din pacate.Am mai incercat sa recuperam banii taiati cei 25% ,prin sindicat,am pierdut in instanta,mai mult de 600 de lei ne-au taiat din salarii ,deci am dat inapoi la unitate,daca intelegeti,vreau sa zic ,ca nici sindicatul nu ne apara,ne-a lasat in balta cum se zice
Avem o conducere foarte tare si ne frica sa mai dam un pas undeva,eventual,daca suntem sigure ca nu sunt bine calculate salariile.Legat de problemele acestea daca puteti sa ne dati raspunsuri sau sfaturi.
Ultima modificare: Vineri, 12 Decembrie 2014
manci, utilizator
Problema calculului in sistemul bugetar este destul de complexa , intrucat parerile sunt impartite.

Nivelul salariului de baza, potrivit incadrarii, nu poate fi inferior nivelului salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, prin urmare salariul de incadrare nu poate fi mai mic decat salariul minim brut pe economie.

Potrivit Codului Muncii, salariul cuprinde salariul de bază, indemnizaţiile, sporurile, precum şi alte adaosuri.

Pe un alt topic , mi-am exprimat parerea ca instanta de judecata poate decide in final daca s-a calculat sau nu corect salariile in sectorul bugetar
www.avocatnet.ro/content/for...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariul minim pe economie alinacocolina alinacocolina AS dori sa poata cineva sa imi spuna care este salariul minim de incadrare fara sporuri pentru un muncitor bucatar intr-un spital de psihiatrie,de la ce suma ... (vezi toată discuția)
Salariu minim 900 lei crmnradu crmnradu Buna ziua! Conf. HG 871/2013 pt pers. bugetar, nivelul sariului de baza, potrivit incadrarii trebuie sa fie de 900 lei de la 1.07.2014. Avem un caz: o ... (vezi toată discuția)
Salariul de baza germi germi Lucrez in sistemul bugetar si am salariul de incadrare pe studii superioare de 900 ,cu sporul de vechime de 15% inclus . Este corect ? Ocolega care s-a ... (vezi toată discuția)