avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 624 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Procedura scoaterii din evidenta platitorilor TVA la ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Procedura scoaterii din evidenta platitorilor TVA la pers. fizice


O sa va prezit in continuare situatia anormala in relatia mea si a sotiei mele cu ANAF.
Pe 27.12 primesc de la ANAF recomandata cu o notificare privind inregistrarea , din oficiu, in scopuri de tva......pe persoana fizica, art.153 alin.8./art153.1 alin. 4 din Legea 571/2003. ????(atasata). Pe moment am crezut ca este o gresala avand un SRL neplatitor de tva, mi-am sunat contabilul si i-am cerut explicatii. Contabilul mi-a zis ca nu are legatura cu SRL-ul, si ca inregistrarea este pe persoana fizica pt ca am avut in decurs de 5 ani 3 tranzactii imobiliare pe acelasi nume ...sau C.N.P. Aceasi problema o are si sotia mea pt. ca la aceste tranzactii am avut cota fiecare 50%.
In realitate lucrurile stau in felul urmator: tranzactia 1 am vandut o garsoniera cf II de 18mertri patrati in care am locuit 11 ani, am cumparat un apartament cu 2 camere cu 50 % avans +rate la dezvoltator pe care l-am vandut in mai putin de un an sub pretul achizitiei, neachitat la dezvoltator, si apoi am mai vandut o casa de vacanta la 35 km de Bucuresti construita pe parcursul a 5
ani, ca sa pot achizitiona si renova un apartament de 3 camere pt ca aveam un copil de 1.5 ani, si spatiul locativ nu ne era de ajuns. Acestea sunt faptele pt care familia mea trebuie sa plateasca probabil 24% din toate cele trei trazactii imobiliare in viziunea ANAF. ????? Iata cum necunoasterea legilor si nesimtirea notarului care a intermediat a treia tranzactie si trebuia sa ne atraga atentia asupra PERICOLULUI , ne poate lasa pe drumuri, dupa o viata de munca,
Va rugam sa ne spununeti ce putem face ? Care ar fi solutia la rezolvarea problemei noastre? Cum putem sa demonstram ca nu suntem SAMSARI imobiliari, Care sunt pasii ce ar trebui facuti ?Va multumim.
Cel mai recent răspuns: Alexandru Palaghia , Contabil 09:59, 8 Decembrie 2014
Voi incepe formularea raspunsului prin a va da prevederile legale (Codul Fiscal+Normele de aplicare) in materie fiscala pt. situatia dvs.:
CF: ART. 127 Persoane impozabile şi activitatea economică + Norme ART. 127 al.2

Este posibil ca citirea si intelegerea prevederilor mentionate sa fie greoaie la o prima vedere, eventual solicitati-i explicatii contabilului dvs. Veti gasi si ceva exemple, cel mai elocvent pt. situatia dvs. fiind exemplul 2.

Ce va pot spune eu este ca, incadrarea v-au facut-o pt. vanzarea casei de vacanta (pe care probabil ati finalizat-o cu putin timp inainte de a o vinde) considerata noua si pt. apartamentul nou cumparat si vandut (faptul ca este achitat in rate conteaza mai putin, atat timp cat aveti contract de vanzare-cumparare cu dezvoltatorul si acest contract este, desigur trecut prin notariat).
Problema este ca ati avut 2 astfel de tranzactii in acelasi an, nu ca ati avut 3 tranzactii in 5 ani.

Cititi prevederile transmise mai sus si, daca va mai pot fi de folos cu ceva explicatii suplimentare concrete pe art. de lege, cu mare placere.


Am citit cu atentie articolul la care faceti referire si se pare ca aveti dreptate. Mai am un amanunt cu care nu sunt de acord , si anume :casa de vacanta a fost finalizata in 05.07.2007
si vanduta in 2011. Se considera constructie noua?
Va rugam sa ne spuneti ce putem face in continuare? Cum vedeti d-voastra iesirea din aceasta situatie ?
La art. 141 alin. 2 lit. f sunt definite constructiile noi, respectiv:
"f) livrarea de construcţii/părţi de construcţii şi a terenurilor pe care sunt construite, precum şi a oricăror altor terenuri. Prin excepţie, scutirea nu se aplică pentru livrarea de construcţii noi, de părţi de construcţii noi sau de terenuri construibile. În sensul prezentului articol, se definesc următoarele:
1. teren construibil reprezintă orice teren amenajat sau neamenajat, pe care se pot executa construcţii, conform legislaţiei în vigoare;
2. construcţie înseamnă orice structură fixată în sau pe pământ;
3. livrarea unei construcţii noi sau a unei părţi din aceasta înseamnă livrarea efectuată cel târziu până la data de 31 decembrie a anului următor anului primei ocupări ori utilizări a construcţiei sau a unei părţi a acesteia, după caz, în urma transformării;
4. o construcție nouă cuprinde și orice construcție transformată sau parte transformată a unei construcții, dacă costul transformării, exclusiv taxa, se ridică la minimum 50% din valoarea de piață a construcției sau a părții din construcție, astfel cum aceasta este stabilită printr-un raport de expertiză, exclusiv valoarea terenului, ulterior transformării".
(Vedeti si normele de aplicare)

Pt. a-mi forma o opinie clara, sincer, as avea nevoie de adresa primita de la ANAF si datele exacte de vanzare/cumparare a imobilelor.

Puteti transmite aceste informatii la: office@smartbizconsulting.ro, intrucat nu stiu daca forumul
permite atasarea de documente.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Persoanele fizice platesc tva din vanzarea terenurilor ? de cand ? allex64 allex64 informatiile pe aceasta teme sunt putine, iar explicatiile pe jumatate, motiv pentru care va rog sa va exprimati opiniile. Persoanele fizice platesc TVA din ... (vezi toată discuția)
Vanzare imobile vechi si noi mariangiulia mariangiulia buna ziua am un prieten care nu stie daca e sau nu persoana impozabila si trbuie sa platesca tva pe vanzarile de imobile .deci in anul 2011 a facut o vanzare ... (vezi toată discuția)
Scutire de tva/ adaugare de tva la vanzarea de bunuri imobile Gabi-007 Gabi-007 Buna, Codul Fiscal spune la Art. 292, alin.2, lit. f urmatoarele: [i](2)Următoarele operațiuni sunt, de asemenea, scutite de taxă: f) livrarea de ... (vezi toată discuția)